ארגון המורים העל-יסודיים הודיע היום (שני) ששביתת המורים תימשך גם מחר, ותיכנס ליומה השלישי. לפי הודעת הארגון, פגישת משא ומתן שהתקיימה היום עם נציגי משרד האוצר, מרכז השלטון המקומי ומשרד החינוך לא הובילה לפריצת דרך. מחר תתקיים ישיבת מו"מ נוספת. עד כה משרדי האוצר והחינוך נמנעו מבקשת צווי מניעה לשביתה מבית הדין לעבודה.
לפי הודעת יו"ר הארגון, רן ארז, "היום התקיים מו"מ ללא כל התקדמות, לא בנושאים המהותיים וגם לא בנושאים הכלכליים. מחר, יום שלישי, תימשך השביתה. לא יתקיימו לימודים. נמשיך להיאבק למען עתיד תלמידינו, עתידנו ועתיד המדינה ללא מורא".
ארז אמר בראשון השבוע ששביתת המורים בתיכונים שהחלה הבוקר "תימשך ככל שיידרש". במסיבת עיתונאים "הפעם האחרונה ששבתנו היתה ב-2008. זה אומר שהמים הגיעו עד נפש, ולפעמים צריך לעשות מעשים קיצוניים".
ארז הסביר את התנגדות הארגון להעסקה בחוזים אישיים: "סמוטריץ וקיש אומרים שאם נשלם יותר אז הייטקיסטיקים יבואו. אפשר לחשוב שמשם הם צריכים כסף. העסקה בחוזים אישיים תיצור פערים בין בתי ספר במקומות שיש להם, לבין בתי ספר שאין להם. אומרים, בוא נתפשר על 6 אחוז (הכוונה להעסקת 6% מהמורים בחוזים אישיים – מ"מ). אבל העניין הוא עיקרון".
שר החינוך יואב קיש זימן פגישה לילית בין מוצ"ש לראשון עם אנשי ארגון המורים, האוצר והשלטון המקומי, בסופה האשים את שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ואת ארז בכישלון המשא ומתן: "לאחר ישיבת החרום והמו"מ הלילי שבו הנחתי מתווה פשרה נוסף, הגעתי למסקנה ששר האוצר, בצלאל סמוטריץ וגם רן ארז רוצים את השביתה. צר לי שהם אינם מבינים את גודל השעה, מדינת ישראל נמצאת במלחמה והם בקרב אגו פוגעים בתלמידים ובמורים. שניהם נכשלו להתעלות לגודל השעה ואת המחיר משלמים כולנו. כולי תקווה שהם ישימו את האגו בצד ונגיע להסכמות מוקדם ככל שניתן."
המחלוקת: חוזים אישיים
בחמישי הודיע ארגון המורים רשמית ששנת הלימודים בתיכונים לא תיפתח בראשון הקרוב, עקב המבוי הסתום במשא ומתן עם האוצר על הסכם שכר חדש למורים. ארז הציב כבר בשבוע שעבר אולטימטום, שלפיו אם עד 28 באוגוסט לא יהיה הסכם שכר חתום, המורים העל יסודיים יצאו לשביתה. זאת על רקע מאבק ממושך של המורים להסכם שכר חדש יותר משנתיים לאחר פקיעת ההסכם הקודם, שכלל עיצומים כמו אי השתתפות בפעילויות חוץ ואי הזנת ציוני בגרות.
המו"מ בין ארגון המורים לאוצר נמשך כבר שנתיים וחצי, מאז שהסתיים ההסכם הקיבוצי הקודם של מורי התיכונים. המחלוקת הנוכחית ביניהם נוגעת לתנאי העסקת המורים, ולא לתוספת השכר שלהם. הארגון ומשרד האוצר כבר הסכימו באוגוסט שעבר על תוספת של 2,000 שקלים בחודש לכלל המורים בתיכונים.
סלע המחלוקת הוא סוגיית החוזים האישיים, שמאפשרים להעסיק מורים בתנאים ייחודיים מחוץ להסכם הקיבוצי לתקופה קצובה, צורת העסקה שבארגון מתנגדים לה בטענה שהיא תיצור מעמד של מורים חסרי זכויות ותפגע בשוויון בין המורים ובכוחם הארגוני של כלל המורים. הדרישה הזו מגיעה ממשרד האוצר, ומנכ"ל משרד החינוך הודה בבית הדין לעבודה שמשרדו אינו רואה בה חשיבות או דחיפות כלשהי. באוצר טוענים שארגון המורים הסכים לכך כבר באוגוסט שעבר, טענה שבארגון המורים מכחישים בתוקף.
קיש הציג השבוע מתווה פשרה שבפועל כולל העסקה בחוזים אישיים, בדומה להסכם עליו חתמה הסתדרות המורים לפני שנתיים, אך בארגון המורים כינו את הצעתו "ספין תקשורתי". בהמשך, לטענת ארז, הציע קיש הסכמה על חוזים אישיים לשנה בלבד שלאחר מכן הארגון יוכל לסגת ממנה.