דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת י"א באלול תשפ"ד 14.09.24
29.8°תל אביב
  • 26.3°ירושלים
  • 29.8°תל אביב
  • 28.7°חיפה
  • 30.3°אשדוד
  • 30.4°באר שבע
  • 35.5°אילת
  • 32.2°טבריה
  • 25.6°צפת
  • 30.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

"1,000 דונם נפגעו בשריפות, חלק מהחלקות חשופות לירי, ובאלה שהגענו אליהן חסרים עובדים"

רני בר נס, מגדל פירות ויו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים: "השמדתי 90 טון פרי כי לא היה לי איך לקטוף אותו, ואני לא היחיד" | בתגובה לטענות נגד המגדלים על המחירים: "צועקים עלינו שענבים עולים 50 שקלים לקילו, אבל חקלאי מקבל 12 שקלים לקילו המדינה יכולה להתערב בזה, אבל לאף אחד אין אומץ"

פירות שנקטפו באיחור (צילומים: רני בר נס)
פירות שנקטפו באיחור. "ממשלה מתחלפת כל שנתיים ואיתה המדיניות. אף אחד לא ייטע בלי ביטחון" (צילומים: רני בר נס)
מאיה רונן

בצפון לא קוטפים את הפירות: "עשרות אלפי טונות של פרי הושמדו בעונה הזאת. השמדתי 90 טון פרי כי לא היה לי איך לקטוף אותו, ואני לא היחיד", אומר ל'דבר' רני בר נס, מגדל פירות ממושב ביצרון ויו"ר ענף הפירות במועצת הצמחים. "1,000 דונם של מטעים נפגעו בשריפות בצפון ולחלק מהחלקות לא יכולנו להגיע כי הן חשופות לירי של חיזבאללה. הרבה פרי לא נקטף. בחלקות שאליהן יכולנו להגיע חסרים עובדים".

לפי הערכות מועצת הצמחים, עד כה לא נקטפו מאות טונות של פירות קיץ בצפון הארץ. לדברי בר נס, למרות הנזק שספגו החקלאים, לא מורגש מחסור בפרי לצרכנים הישראלים, הודות לצמצום הייצוא של פרי לרצועת עזה. "יותר מ-20% מייצור הפירות בישראל הולך לעזה בתקופה רגילה. בגלל המלחמה ירדנו מ-70 משאיות ביום ל-15 משאיות".

רני בר נס. "בשביל לטעת מטע – חקלאי צריך יציבות" (צילום: אלבום פרטי)
רני בר נס. "בשביל לטעת מטע – חקלאי צריך יציבות" (צילום: אלבום פרטי)

לדבריו, המשך קיומו של ענף הפירות בארץ תלוי ביציבות מצבם של החקלאים. "חקלאי נוטע ל-40 שנה. בשביל לטעת מטע – חקלאי צריך יציבות. אי אפשר לשנות את התקנות כל שנתיים", אומר בר נס. "ממשלה מתחלפת כל שנתיים ואיתה המדיניות. אף אחד לא ייטע בלי ביטחון".

בתגובה לטענות הנשמעות על מחירי הפירות בשווקים וברשתות השיווק אומר בר נס: "פערי התיווך אוכלים אותנו. צועקים עלינו שענבים עולים 50 שקלים לקילו. חקלאי מקבל 12 שקלים לקילו. זה עוול שאנחנו לא קשורים אליו. המדינה יכולה להתערב בזה, אבל לאף אחד אין אומץ. שם קשה לה לגעת, אבל בלי זה אי אפשר להתקדם".

על פי נתוני משרד החקלאות, המחיר הסיטוני הממוצע של ק"ג אפרסק בשבוע שעבר עמד על 10.29 שקלים, מהם שולמו לחקלאי 8.23 שקלים לק"ג. המחיר לצרכן ברשתות השיווק, לעומת זאת, נע בין 13.36 ל-18.56 שקלים.

המחיר הסיטוני הממוצע של נקטרינה עמד על 8.24 שקלים לק"ג, מהם שולמו לחקלאי 6.59 שקלים. המחיר לצרכן ברשתות השיווק, נע בין 14 ל-19.80 שקלים.

כשמדובר בענבים, הפער גדול יותר: המחיר הסיטוני של זני הקיץ הבוקר נע בין 8 ל-18.5 שקלים לק"ג. מחיר ענבים מזן בוטיק אוטום קריספ עומד על 24.5 שקלים לק"ג. לפי נתוני אתר CHP להשוואת מחירים ברשתות ובחנויות שכונתיות, המחיר לצרכן הוא 49.90-29.90 שקלים לק"ג.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!