בית הדין האזורי לעבודה בחיפה קיבל אתמול (שלישי) את עמדת הסתדרות המעו"ף ואיגוד העובדים הסוציאליים, והבהיר כי עובדים ברשויות המקומיות זכאים לתוספת 'משמרת שנייה' בסך 20% מהשכר, בגין עבודה קבועה בת למעלה משלוש שעות בין 14:00-22:00, גם במידה ולא הוגדרו כעובדי משמרות. זאת בכפוף לכך שלא קיבלו הטבה אחרת עבור עבודה בשעות אלה.
עמדת הסתדרות המעו"ף ואיגוד העובדים הסוציאליים הוגשה במסגרת הליך משנת 2020, בו תבעה עובדת סוציאלית את עיריית אור עקיבא, שעבורה עבדה. העובדת טענה, כי היא זכאית לתוספת משמרת שנייה המופיעה בחוקת העבודה ברשויות המקומיות, שכן נדרשה לעבוד יום אחד מדי שבוע בין השעות 15:00-18:00.
חוקת העבודה לעובדי הרשויות המקומיות, המסדירה את תנאי עבודתם, מציינת בפרק הקרוי "עבודה במשמרות", כי עובד העונה על שלושה תנאים מצטברים, זכאי לתוספת שכר המכונה "תוספת משמרת שנייה": העובד דרך קבע או לסירוגין בשעות המשמרת השנייה (14:00-22:00); עובד המועסק בשעות אלה לפחות שלוש שעות, ואשר לא קיבל הטבה אחרת בעד שעות עבודתו אלה.
במסגרת ההליך, טענו מרכז השלטון המקומי ואגף הממונה על השכר באוצר, כי על עובדים סוציאליים חל תקנון שירות המדינה ולא חוקת העבודה, וכן כי יש לפרש את חוקת העבודה כך שרק עובדים המוגדרים כ"עובדים במשמרות" יהיו זכאים לקבל את התוספת. עמדה זו, לו הייתה מתקבלת, הייתה מביאה לשלילת הזכאות לתוספת לעובדים רבים ברשויות המקומיות.
בהסתדרות, שיוצגה על ידי עו"ד יובל ברוק ממשרד עורכי הדין יובל ברוק, ועורכות הדין מאיה פרנקו ועדי גולן מהלשכה המשפטית בהסתדרות, טענו מנגד, כי יש לבחון את העובדת על פי חוקת העבודה לעובדי הרשויות המקומיות שהוראותיה מיטיבות, וכן על פי טענה כי התוספת אינה מותנית בהגדרת העובד כעובד במשמרות.
השופטת אימאן נסראלדין קיבלה בסופו של דבר את עמדתה העקרונית של ההסתדרות ופסקה כי על העובדת חלה חוקת העבודה, וכי הזכאות לתוספת משמרת שנייה אינה מותנית בעבודה במשמרות. השופטת אף ציינה, כי מרכז השלטון המקומי עצמו נהג לפרש כך את זכאות עובדי הרשויות המקומיות לתוספת, כשהוא נשען בין היתר על עדותו של יעקב אגמון, מי שכיהן בעבר כראש תחום שכר ויחסי עבודה במרכז השלטון המקומי.
עם זאת, דחתה את תביעת העובדת, משום שלדבריה הוענקה לה "הטבה אחרת" בעד שעות עבודתה בתחום המשמרת השנייה, בדמות קיצור שבוע עבודתה לארבעה ימים וגמישות בקביעת שבוע העבודה.
יו"ר הסתדרות המעו"ף עו"ד גיל ב-טל מסר: "אני שמח על תוצאת פסק הדין ועל כך שהפרשנות הנכונה קיבלה תוקף של פסק דין ותחול על כל העובדים ברשויות המקומיות".
יו"ר איגוד העובדות והעובדים הסוציאליים ענבל חרמוני: "אנחנו רואים בחומרה את ניסיונות הממונה על השכר לעוות פרשנות של הסכמים ואת חוקת העבודה על מנת לפגוע בזכויות עובדים. אנו מברכים על החלטת בית הדין האזורי לעבודה שפסק כי העובדות הסוציאליות ברשויות המקומיות זכאיות לתשלום בגין עבודה אחר הצהריים. צר לנו שהשלטון המקומי, שאמור להוקיר ולהעריך את עבודת העו"סיות, הצטרף לפרשנות השגויה של הממונה על השכר, ובכך פגע באופן ישיר בעובדות שקיבלו את הזכאות למשמרת שנייה באופן חוקי, וגרם לכך שלא קיבלו תשלום. אנחנו נמשיך לפעול במלוא הכוח נגד כל פגיעה בזכויות העובדות והעובדים הסוציאליים. אנו מודים ליו"ר הסתדרות המעו"ף גיל בר-טל על השותפות והעמידה האיתנה".