"הכוורת הצבאית של חיזבאללה מאוד נפגעה בתקיפה הישראלית", אומרת ל'דבר' אורנה מזרחי, חוקרת בכירה במכון למחקרי ביטחון לאומי וחברה בפורום 'דבורה' לקידום נשים במערכת הביטחון. "אמנם יבואו אחרים, אבל זה ייקח זמן". מזרחי, בעברה סגנית ראש המטה לביטחון לאומי, מנסה לשרטט את התרחישים להמשך המלחמה בלבנון וגם ליום שאחריה.
המתקפה הישראלית על חיזבאללה בשבוע האחרון הגבירה את עוצמתה, והזירה שנחשבה למשנית וכללה בעיקר חילופי מהלומות בין ישראל לחיזבאללה, הפכה ל"מרכז הכובד" במלחמה, כפי שהגדיר זאת שר הביטחון יואב גלנט. ההתנקשות במפקדי כוח רדואן אבראהים עקיל ואחמד והבי, לאחר היומיים בהם פוצצו אלפי ביפרים ומכשירי קשר, היו הקדימון להסלמה הארטילרית בין ישראל לחיזבאללה שנראית בשמי ישראל בימים האחרונים, ולניסיון החיסול של עלי כרכי, מפקד חזית הדרום של חיזבאללה ומי שנחשב למספר 3 בזרוע הצבאית של הארגון לאחר חיסול עקיל.
חיזבאללה הכחישה את חיסולו של כרכי, ואף טענה שתפסה את המרגל שחשף את מיקומו של כרכי לכאורה. לפי דיווחים בלבנון, הועבר לאותו אדם שנחשד כמרגל, מידע על כך שכרכי נמצא בבניין שהופצץ זמן קצר לאחר מכן, אך כרכי עצמו הועבר למקום בטוח אחר, וזו הייתה הדרך של ארגון הטרור להבין מיהו המרגל שמעביר מידע לישראל.
ההצהרות התכופות של דובר צה"ל אתמול (שני), החשיפה של שיטות החבאת הנשק של חיזבאללה ו-1,300 המשגרים והמטרות שהושמדו ביום אחד, הובילו גם לדיווחים על כך שישראל לכאורה השמידה 50% מהאמצעים המדויקים של חיזבאללה, שנאמדים בכ-2,000 טילים מדויקים, לצד כטב"מים, טילי ארטילריה ומאגרי רקטות כבדות.
הרשת של ארגון הטרור חיזבאללה נרחבת ועמוקה, ומעבר לנוכחות השיעית הגדולה במחוזות לבנון הדרומיים ובמחוז בקעא הגדול, חיזבאללה מקיימת קשר הדוק עם עמיתיה האיראניים שבסוריה, כאשר לפי דיווחים בסוריה, הנהגת הארגון עזבה אמש את מחוז דיר א-זור שגובל עם איראן, זמן קצר לאחר הדיווח על הפגיעה ואולי החיסול של עלי כרכי.
"האנשים שחוסלו ליוו את נסראללה עוד מהקמת הארגון ב-1982"
אם עלי כרכי אכן חוסל, בישראל מחשיבים את זה כחיסול הצמרת של חיזבאללה והידוק הטבעת סביב נסראללה. אבל חיזבאללה זה ארגון יחסית רחב ומבוזר, והם מצדם אומרים שהם גידלו הנהגה נרחבת מלמטה. מה מהדברים נכון יותר?
"יש את מועצת הג'יהאד, שהיא כמו פורום מטכ"ל שנסראללה יושב בו (מועצה שזהות חבריה נחשבת חסויה, אך לפי פרסומים גם בכיר במשמרות המהפכה האיראניים יושב בה, א.ג.), והאנשים האלה היו חלק מאותו קבינט, אז מציגים את זה לפעמים כאילו כל הכיסאות ריקים בקבינט והוא לבד. מצד אחד זה לא נכון, אבל מצד שני אלה אנשים שליוו אותו עוד מהקמת הארגון ב-82, גם עקיל וגם שוכור. כרכי מעט צעיר יותר, אבל גם הוא שם משנות השמונים, ככה שחיסלו אנשים מאוד מאוד משמעותיים אבל הארגון ימשיך להתקיים גם אחריהם.
"במקרה שלהם הצלחנו לחסל גם מפקדים נמוכים יותר וזה מאוד משמעותי, כמו מפקד כוח רדואן ואת המחליף שלו, והרבה מתוך שדרת הפיקוד של רדואן ביחד עם עקיל, וגם לפני כן חיסלנו שני מפקדי אוגדות של האזור הדרומי, מפקד אוגדה של הגזרה המזרחית וגם המערבית.
"אנחנו גם לא יודעים הכול. באירועים של הפיצוצים בשבוע שעבר אנחנו עוד לא יודעים על כל מי שנפצעו, ויש עוד אלפים. דובר גם על זה שחלק מהיושבים במבנה התת קרקעי שהופצץ ביום שישי כבר היו פצועים מאירוע המכשירים, כך שאנחנו לא יודעים עדיין את מלוא ההשפעה של הפעולה הזו.
"זה לא שאין תחליפים, בסך הכל הכוח של חיזבאללה הוא כוח גדול, אנחנו יודעים על סדר גודל של 25 אלף מחבלים ב'סדיר' ועוד סדר גודל דומה במילואים. אבל זה יוצר בור מאוד גדול, כי נסראללה אמנם מנהל את המערכה, אבל יש לידו כל מיני יועצים ועוזרים. יש את הסגן שלו, נעים קאסם, ואת ראש המועצה המבצעת (אחראית על הפעילות האזרחית של חיזבאללה, א.ג.) ומי שנחשב למחליף שלו, האשם ספי א-דין, שגם יושב במועצת הג'יהאד. הכוורת הצבאית מאוד נפגעה, אמנם יבואו אחרים, אבל זה ייקח זמן".
"השמדה של 50% מהטילים המדויקים? נתון שנצטרך לתקף בהמשך"
מזרחי מדגישה שהפגיעה במכשירי הביפר ובמכשירי הקשר, שפתחה את גל ההסלמה הנוכחי, אינה רק פגיעה מוראלית בחיזבאללה, אלא "פוגעת ביכולת המבצעית" של הארגון. "יש להם אמצעי תקשורת אחרים כמו תקשורת נייחת וקווים אחרים, אבל במהלך לחימה וכשהאירועים רצים אתה צריך לתקשר עם הלוחמים בשטח, וכשאין אמון באמצעי התקשורת זה משפיע. זה קושי שאי אפשר לבטל אותו".
ביחס לדיווחים על היקף הפגיעה במערך הטילים של חיזבאללה, היא ספקנית יותר. "שמעתי שדיברו על השמדה של 50% מהטילים המדויקים שלהם. זה נשמע לי נתון שנצטרך לתקף אותו בהמשך. איך אפשר להגיד 50% אחרי יום-יומיים של הפצצות מהסוג הזה?".
עד כמה יש לחיזבאללה יכולת למלא את מאגרי הנשק שלהם? אנחנו יודעים שהם מילאו אותם בחודשים האחרונים מכיוון נמלי הים והתעופה וגם ישירות מכיוון סוריה. עד כמה המאגרים מתמלאים מחדש?
"אנחנו תקפנו הרבה מאוד מכל מה שהם ניסו להעביר בחודשים האחרונים, וראינו שהיה מאמץ מוגבר שלהם להעביר אמצעי לחימה. אני מעריכה שמתוך מה שאנחנו תוקפים, הם מצליחים לייבא או לייצר את אותו היקף פחות או יותר".
אז מה הזרם החזק יותר כרגע, טילים שמגיעים לחיזבאללה או טילים שהוא מאבד?
"עכשיו זה ברור, כי הייתה פגיעה מאוד מאוד חזקה בהיקפים של אמל"ח שהם כנראה צברו לאורך שנים. הייתה פגיעה מאוד קשה, אבל אין לי יכולת לעשות הערכה מספרית של זה, כי מבחינת הכניסה של טילים יש כמובן המון סמוי, גם דרך נמל התעופה והגבול הפרוץ לחלוטין עם סוריה".
יכול להיות שהפגיעה המשמעותית ברקטות ובטילים לטווח הקצר והבינוני שבדרום לבנון, דחקו את חיזבאללה להשתמש במאגרי הטילים ארוכי הטווח שנמצאים קצת יותר בעורף?
"יכול להיות, כי הרבה מהטילים ארוכי הטווח שלהם נמצאים בבקעא וגם בדאחייה, ובבקעת הלבנון נמצאים גם הרבה מהמחסנים שלהם".
"לממשלת לבנון אין כל השפעה על חיזבאללה"
כ-31.5% מתושבי לבנון הם שיעים, שמספרם הולך וגדל באופן יחסי. הנציגות המרכזיות של העדה השיעית הן חיזבאללה ותנועת אמל, שביניהן מתקיים מעין איזון: עיקר המשקל של אמל מונח על הפוליטיקה ומיעוטו על פעילות טרור נגד ישראל, ובחיזבאללה עיקר העיסוק הוא אזרחי-צבאי, על אף שכוחה בפרלמנט הלבנוני הלך וגדל וכעת היא מחזיקה 13 מושבים בפרלמנט, לעומת אמל שמחזיקה 14, אך גם את תפקיד יו"ר הפרלמנט.
למערכה הנוכחית יש יכולת לפגוע ביחסים שבין מדינת לבנון לחיזבאללה?
"קודם כל כשמדברים על מדינת לבנון צריך להבין שהיא גוף חלש ומפולג מאוד, וחסר כל השפעה על חיזבאללה. הם לא רצו להידרדר למלחמה רחבה, אבל יכולת ההשפעה של הממשלה, שהיא ממשלת מעבר, היא מאוד מוגבלת ולכן הם יישרו קו עם חיזבאללה".
והאוכלוסיה?
"האוכלוסיה בלבנון היא מאוד לא הומוגנית, ולכן צריך לבחון כל אחת מהקבוצות בנפרד. אנחנו יודעים שהנוצרים והמפלגות הנוצריות הם בפירוש בצד של מתנגדי חיזבאללה, ולאורך כל הדרך מדברים נגדו ועל זה שהוא בעצם מביא את האיראנים לכבוש בפועל את לבנון, והם לא רוצים מלחמה. הסונים, חלקם מדברים וחלקם שותקים, חלקם בעד חיזבאללה והרבה נגד, והדרוזים כמו תמיד יושבים על הגדר, לפחות ההנהגה שלהם, שאי אפשר להבין מה הם אומרים.
"מבחינת השיעים, זו קבוצה שלא רק תומכת בחיזבאללה אלא גם נתמכת על ידי חיזבאללה, כי הם עובדים במוסדות שלו, במערכת האזרחית או הצבאית שלהם, והוא מספק להם את השירותים והוא גם זה שרומם אותם ממצב של מקופחים למצב של להיות העדה החזקה והמשפיעה יותר בתוך לבנון.
"לאחרונה אני קוראת הרבה מאוד משפיענים שיעים שיוצאים נגד חיזבאללה. גם שם ככל שהתארכה המלחמה שמעתי יותר ויותר קולות של מתנגדים, אבל הם לא נחשפים יותר מדי ודי מושתקים על ידי חיזבאללה. יש סרטון מדהים של מישהו שמצלם ירי של טיל מתוך בית בכפר שלו ומקלל את חיזבאללה על זה שהם יורים משם, אבל יום אחרי זה מצלם סרטון שהוא מתנצל ואומר שהוא טעה. כלומר, מישהו בלילה בא אליו ונתן לו על הראש".
יש ניסיון בחברה הלבנונית לייצר הפרדה ולהגיד "זה דרום לבנון, זה נפרד מאיתנו"?
"יש עוינות והפרדה בין הקבוצות השונות, אבל כולם שם די שונאים את הפליטים הסורים, שהגיעו כמיליון מהם למדינה, שמבחינתה הייתה שמחה להיפטר מהם. בשבוע שעבר היה מופע של סולידריות אחרי פיצוצי הביפרים, וחלק מהפצועים הגיעו לבתי חולים נוצריים, והפצועים שהם ברובם שיעים הורידו את הצלבים מהקירות וירקו עליהם. אבל גם צריך לזכור שבכל האירוע הזה אין מישהו שיותר מדי אוהב את ישראל, אחרי ששגרת החיים שלך נפגעה ובתים של אנשים שאתה מכיר נהרסו, אתה לא הופך להיות ציוני נלהב, גם אם אתה שונא את חיזבאללה."
"אולי בכלל נגיע להסדרה או הפסקת אש ללא הסכם מדיני, אבל כאלו שייצרו תחושת ביטחון ושקט"
יש סיכוי שחיזבאללה מאבד משמעותית מכוחו, ונסוג מהשטח שדרומית לליטני להיערכות מחדש?
"לחיזבאללה יש הרבה מאוד נכסים בלבנון שהם לא רק הנשק שלו, שעליו הוא לא יוותר. הוא תנועה פוליטית, יש לו את האוכלוסייה השיעית שלו וגם נכסים פיזיים כמו בתי חולים, בנקים, מפעלים, כך שיכולת השיקום שלו גדולה".
אבל הם לא יכולים להגיד 'נאפסן את הנשק ובינתיים נבנה מחדש את הכוח הפוליטי שלנו'?
"החזון הגדול גם של ישראל וגם של לבנון זה שהם יתפרקו מנשקם, כמו כל המיליציות הלבנוניות שהיו, ויעבירו את הנשק שלהם לצבא לבנון, אבל אני לא רואה את זה קורה אחרי המלחמה הנוכחית. אני חושבת שזה נורא תלוי במה נעשה ואיך הדברים יתפתחו, אבל לא נראה לי שזה יקרה בזמן הקרוב".
מה היכולת לחזור ליישום של החלטת האו"ם 1701, שבה חיזבאללה יעבור צפונה מהליטני?
"גם הממשלה הלבנונית אומרת שצריך לחזור ל-1701, אבל לצד זה אומרים שישראל גם תצטרך ליישם את זה ולא להיכנס למרחב האווירי של לבנון, ואני מניחה שכמו שגם הם וגם אנחנו הפרנו את ההחלטה הזו אחרי 2006, יקרה אותו דבר גם עכשיו. אולי בכלל נגיע להסדרה או הפסקת אש ללא הסכם מדיני, אבל כאלו שכן ייצרו תחושת ביטחון יותר טובה ושקט ארוך טווח לאורך הגבול".