
"פאניקה! כאוס! בריחה המונית!", זעקה הכותרת באתר הבילד הגרמני, וברקע תמונת פקקי הענק בכביש המהיר צפונה מהעיר הלבנונית צור. "היום הקטלני ביותר בלבנון מאז 2006, בשל הפצצות ישראל", נחקק באותיות קידוש לבנה באתר רשת החדשות האמריקנית CNN. גם כותרת הגרדיאן הבריטי הדגישה את ה"הפצצה הישראלית", ואילו לה מונד הצרפתי הרחיק לכת יותר משלושתם. "אלפים נמלטו מדרום לבנון", קראה הכותרת הראשית המלומדת, "בעוד ישראל ממשיכה להפציץ את חיזבאללה".
פחות משתי יממות לאחר שפתחה ישראל במבצע "חיצי הצפון", והתגובות בעולם מבוששות לבוא. מדינות המערב ממעטות להתייחס להסלמה בלחימה, ואילו האמריקנים מדברים בשפה כפולה: מגבים את ישראל ומייחלים להסדרה בו זמנית. על רקע עצרת האו"ם בניו יורק, הצפויה לעסוק בנעשה בישראל ביתר שאת, מנהיגי העולם המערבי העדיפו ביומיים האחרונים להימנע מלהתייחס להסלמה בלבנון.
כך, הכתף הקרה אותה מקבלת ישראל מגיעה דווקא ממנהיגים אירופים מתונים. נכון לכתיבת שורות אלה, קנצלר גרמניה אולף שולץ, שידוע בתמיכתו הנלהבת בישראל, לא פרסם הודעת תמיכה בזכותה של ישראל להגן על עצמה. נשיא צרפת עמנואל מקרון, לפי הדיווחים, אמר לראש הממשלה נתניהו כי הוא מתנגד להסלמה. שר החוץ הבריטי הקפיד לקרוא לכל הצדדים להפסקת אש מיידית.
לא כך נראים פני הדברים במדינות המזרח. נראה כי תקיפות ישראל בלבנון מעניקות לרוסיה, סין ואיראן רוח גבית להטיל רפש על ישראל – המורגלת לשמש "שעיר לעזאזל" במזרח התיכון. שר החוץ הסיני, וונג יי, נועד בניו יורק עם שר החוץ של לבנון ואמר: "אנו תומכים בכם בתוקף ובזכותכם להגן על ביטחונכם וריבונותכם, ומגנים בחריפות את הפרות הריבונות של ישראל".
"נמשיך לעמוד לצד הצדק ואחינו הערבים, כולל לבנון", אמר וונג. "אנו מתנגדים נחרצות להפצצות חסרות הבחנה נגד אזרחים". לין ג'יאן, דובר משרד החוץ הסיני, אמר בתדרוך לעיתונאים כי "סין שמה לב במיוחד למתחים הנוכחיים בין לבנון לישראל והיא מזועזעת עמוקות מהמספר הגדול של הנפגעים שנגרמו מהפעולות הצבאיות הללו. סין מתנגדת להפרות של הריבונות והביטחון של לבנון, ומגנה פעולות הפוגעות באזרחים חפים מפשע".
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן אמר לעיתונאים בניו יורק כי "ישראל רוצה לגרור את כל המזרח התיכון למלחמה רחבה על ידי התגרות באיראן ומשיכתה למלחמה של כמעט שנה עם חיזבאללה. אנחנו לא רוצים להיות הגורם לאי היציבות במזרח התיכון שהשלכותיו עלולות להיות בלתי הפיכות. אנחנו רוצים לחיות בשלום ולא מחפשים מלחמה, זו ישראל שמחפשת ליצור עימות כולל". כשנשאל אם איראן תצטרף למלחמה, אמר מבלי לפרט: "נגן על כל קבוצה שתגן על זכויותיה ועל עצמה".
در ملاقات با دبیرکل سازمان ملل گفتم بیعملی سازمان ملل در برابر جنایتهای رژیم اشغالگر بیمعنی و غیرقابل فهم است. نگرانی عمیق خود را از گسترش درگیری در کل خاورمیانه ابراز داشتم و شنیدم که تا امروز ۲۰۰ نفر از نیروهای UN در غزه توسط صهیونیست ها کشته شدهاند.
سکوت جهان خصوصا کشورهای…— Masoud Pezeshkian (@drpezeshkian) September 24, 2024
בינתיים, רשת "סקיי ניוז" בשפה הערבית דיווחה מפי מקורות כי "משלחת צרפתית ביקשה ללחוץ על חיזבאללה לסגת ולקבל פתרון דיפלומטי עם ישראל". עוד דווח כי "משלחת מודיעין טורקית-קטארית תבקר מחר בלבנון כדי לנסות להגיע לפתרון ולמנוע מלחמה כוללת".
בסעודיה הביעו דאגה מפני "ההתפתחויות הביטחוניות בלבנון", הזהירו מהסכנה של התרחבות האלימות באזור והדגישו את החשיבות בשמירה על יציבות לבנון וריבונותה. בהודעה של משרד החוץ בריאד נכתב שהממלכה עוקבת בחשש גדול אחר האירועים. גם דובר נשיא רוסיה דמיטרי פסקוב אמר כי רוסיה "מודאגת מאוד מהתקיפות הישראליות בלבנון". לדבריו, "זה עלול להיות מאוד מסוכן ולערער את היציבות באזור כולו".


