דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי ו' בתשרי תשפ"ה 08.10.24
22.9°תל אביב
  • 18.8°ירושלים
  • 22.9°תל אביב
  • 23.5°חיפה
  • 22.6°אשדוד
  • 20.7°באר שבע
  • 26.4°אילת
  • 26.2°טבריה
  • 20.4°צפת
  • 21.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
בעולם

פרשנות / בדרך למלחמת התשה: השתיקה הרועמת של "ראש התמנון"

למרות החשש, הסיכויים כי טהרן תיגרר למערכה כלל אזורית עדיין נראים קלושים | הערכה: הנשיא פזשכיאן יתאמץ לשמור על התהליך שהחלה מדינתו עם חידוש שיחות הגרעין | בטהרן מאמינים כי ישראל אמנם גורעת מחיזבאללה יכולות משמעותיות, אולם היא לא מסוגלת להכניע את ארגון הטרור

נשיא איראן מסעוד פזשכיאן בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק (צילום: AP Photo/Seth Wenig)
נשיא איראן מסעוד פזשכיאן בעצרת הכללית של האו"ם בניו יורק (צילום: AP Photo/Seth Wenig)
אוריאל לוי
אוריאל לוי
כתב
צרו קשר עם המערכת:

החשש כי איראן תצטרף למערכה מול ישראל, שיחק תפקיד משמעותי בדיוני הקבינט המדיני-ביטחוני, בהתייעצויות מול צמרת מערכת הביטחון ובשיחות מול האמריקנים. תרחיש האימים ברור: תקיפה עצימה בלבנון תוביל את איראן להגיב בעוצמה, מה שיחייב את ישראל להתמודד עם "ראש התמנון". אלא שהמסר שמגיע מאיראן בשבוע האחרון, מאז העבירה ישראל את המאמץ העיקרי שלה לצפון, מעיד כי פניה – למרות הכול – אינם למלחמה כלל אזורית.

בשולי העצרת הכללית של האו"ם שמתקיימת בניו יורק, נשיא איראן מסעוד פזשכיאן נועד אתמול (שלישי) עם חוקר ישראלי ועם פעילה טרנסג'נדרית יהודייה ורבה מוסמכת, לצד מנהיגים יהודים נוספים, כחלק מדיאלוג בין-דתי בצעד שמטרתו הציבורית להציג את הצד המתון לכאורה של הרפובליקה האסלאמית. החוקר הישראלי פרופ' ליאור שטרנפלד, מומחה ליהדות איראן ומרצה בפן סטייט, השתתף במפגש באישור גורמים ישראלים.

ברק רביד ציטט אתמול באתר החדשות האמריקני אקסיוס שני בכירים ישראלים ודיפלומט מערבי שטענו כי חיזבאללה ביקש מאיראן להגיב לנוכח ההסלמה, אולם טהרן סירבה. הדיווח הזה מגיע לאחר ששלשום פורסמה הקלטה של הנשיא פזשכיאן אומר שאיראן מוכנה להרגיע את המתיחות מול ישראל – כל עוד היא תראה שגם בצד הישראלי מוכנים לעשות זאת. "אנחנו מוכנים להניח את הנשק, כל עוד גם ישראל מוכנה לעשות זאת", אמר פזשכיאן. "אנחנו לא רוצים לערער את המצב באזור", צוטט הנשיא. זמן קצר לאחר מכן, משרד החוץ בטהרן פרסם הכחשה גורפת.

גם בתדרוך כתבים שלשום בניו יורק, אמר נשיא איראן מסעוד פזשכיאן כי ישראל היא הגורם שדוחף למלחמה רחבה. "(אנחנו) לא רוצים ליפול למלכודת הזו", אמר. "אנחנו לא רוצים להיות הסיבה לחוסר היציבות במזרח התיכון, מכיוון שההשלכות יהיו בלתי הפיכות". כשנשאל אם איראן תגיב בסופו של דבר על חיסול הנייה השיב הנשיא פזשכיאן לכתבים בניו יורק: "אנחנו נגיב בזמן ובמקום שמתאימים לנו, ובדרך שמתאימה לנו". למרות זאת, בכיר ישראלי מדגיש כי הנחיית הדרג המדיני למערכת הביטחון היא להימנע מצעדים שייתנו לאיראן תירוץ להצטרף ללחימה.

רפאל גרוסי, ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, אמר הבוקר כי הוא צפוי לבקר בקרוב באיראן "שממשיכה להתקדם בתוכנית הגרעין שלה". הוא הדגיש כי "יש להתחיל כעת להיערך לשיחות גרעין עתידיות בין איראן למערב". גם הנשיא פזשכיאן אמר כי בטהרן "מוכנים לשפר את הקשר עם העולם", במטרה "להיכנס למשא ומתן לפתרון המחלוקות סביב תוכנית הגרעין". הוא הדגיש כי הסנקציות על איראן "לא אנושיות" ו"פוגעות באזרחים תמימים".

להתיש את ישראל, מבלי להיגרר לעימות צבאי ישיר

ד"ר רז צימט (צילום: אלבום פרטי)
ד"ר רז צימט (צילום: אלבום פרטי)

"ההסלמה עם חיזבאללה באה בעיתוי לא נוח מבחינת איראן", אומר ל"דבר" ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי. "איראן ממוקדת בימים אלה בקמפיין דיפלומטי בהובלת הנשיא פזשכיאן לקידום תהליך מדיני מול המערב. טרם ברור אם התהליך נועד להוביל להסדרה בסוגיית הגרעין או שמא למשוך זמן עד לפקיעת מנגנון הסנקציות באוקטובר 2025". באיראן מקווים שהאמריקאים יסכימו להקלה משמעותית בסנקציות בתמורה לגלגול לאחור של חלק מהיכולות שפותחו בתוכנית הגרעין האיראנית.

ד"ר צימט, שמלמד במרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב, סבור כי מערך האילוצים והשיקולים של איראן לא השתנה באופן מהותי בחודשים האחרונים: "הם רוצים הפסקת אש בעזה, במצב שבו חמאס עדיין משמר את יכולותיו השלטוניות, ומאמינים שהיכולות של חיזבאללה שנפגעו ניתנות לשיקום. בהיעדר הפסקת אש, הם מעדיפים להתיש את ישראל לאורך זמן מבלי להיגרר לעימות צבאי ישיר, קל וחומר מול ארה"ב".

לאיראן, לפי ד"ר צימט, אין בשלב זה סיבה של ממש להתערב באופן ישיר בלחימה. ההערכה באיראן היא שחרף העובדה שצה"ל גורע יכולות משמעותיות מחיזבאללה, המכות הקשות שהונחתו על הארגון בשבוע האחרון ואפילו אפשרות לתמרון קרקעי – אין בידי ישראל היכולת להכריע את הארגון והיא תיגרר להמשך מלחמת ההתשה מולו. "במציאות זו", אומר ד"ר צימט, "איראן יכולה להגביר את הלחץ על ישראל באמצעות שימוש במיליציות הפרו-איראניות מעיראק, מסוריה ומתימן, אך ספק רב אם תשנה את ההיגיון שלה בעת הנוכחית".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!