דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי ו' בתשרי תשפ"ה 08.10.24
22.9°תל אביב
  • 18.8°ירושלים
  • 22.9°תל אביב
  • 23.5°חיפה
  • 22.6°אשדוד
  • 20.7°באר שבע
  • 26.4°אילת
  • 26.2°טבריה
  • 20.4°צפת
  • 21.8°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

"למרות הירי והאיומים הביטחוניים": החלה עונת קטיף הקיווי בישראל

הפרי האהוב חוזר למדפים וזמין לצרכנים במחיר שנע בין 19-39.90 שקלים | המגדלים מתריעים מפני מוצר לא בשל לאחר תקופה לא פשוטה לחקלאים, ומועצת הצמחים ממליצה לשים לב לסימון ארץ המקור | "החלקה הכי טובה שלנו הוצתה על-ידי כוח רדואן", מספר שי גולני, מנהל המטעים של קיבוץ מלכיה

קיווי מזן 'ברונו' (צילום: מועצת הצמחים)
קיווי מזן 'ברונו' (צילום: מועצת הצמחים)
מאיה רונן

עונת קטיף הקיווי התחילה לקראת ראש השנה וחגי תשרי. זן "ברונו" מבשיל ומשווק לצרכנים בימים אלה (תחילת אוקטובר) וזמין על המדפים במחיר שנע בין 19-39.90 שקלים. בהמשך העונה, המחירים צפויים להתמתן לכדי 12-14 שקלים לק"ג. זן "היווארד" יבשיל וייקטף בסוף אוקטובר ותחילת נובמבר, וצפוי להגביר את ההיצע.

עם זאת, מגדלי הקיווי מתריעים מפני שיווק פרי לא בשל, וממליצים לציבור לשים לב ולא לקנות קיווי "היווארד" לפני העונה. לדברי שי גולני, מנהל המטעים של קיבוץ מלכיה ויו"ר שולחן הקיווי במועצת הצמחים, ניתן להבחין בקלות בהבדל בין הזנים: זן "ברונו" הוא קיווי מוארך, גלילי, שטעמו מתוק יחסית. לעומתו, צורתו של זן "היווארד" עגלגלה.

גולני מדגיש שקיווי מזן "ברונו", המוארך, בשל ומומלץ מאוד לרכישה בתקופה זו. לדבריו, מומלץ לקנות קיווי כשהוא קשה יחסית, ולאפשר לו להתרכך בטמפרטורת החדר. כאשר הוא רך – הוא מוכן לאכילה. "קיווינו שהמגדלים יתאפקו, ולא ישווקו פרי לפני ההבשלה, בעיקר בגלל המלחמה", אמר גולני ל'דבר'. "בכל זאת אנחנו רואים על המדפים פרי לא בשל, ומבינים שבשולי הענף יש מגדלים שמוציאים לנו שם רע".

נוף מחוץ לקיבוץ מלכיה (צילום: אייל מרגולין/ פלאש 90)
נוף מחוץ לקיבוץ מלכיה (צילום: אייל מרגולין/ פלאש 90)

"לפעמים מדובר ביבואנים שמביאים פרי מיוון בחודשים שבהם אין אספקה של פרי מקומי, אבל גם שם הפרי מבשיל בסוף אוקטובר. זה 'פאול' של יבואן מיוון או מגדל מקומי חזיר שמשווק פרי לא בשל, שגם לא יבשיל", אמר גולני. "חבל על הכסף של הצרכנים וחבל על עוגמת הנפש".

הקיווי הישראלי נקי כמעט לגמרי ממזיקים וממחלות, וגידולו בארץ אינו מצריך שימוש בחומרי הדברה. הקיווי הישראלי נחשב לאיכותי בקנה מידה עולמי ועומד בסטנדרטים גבוהים גבוהים, גם לעומת קיווי מניו זילנד, מולדת הפרי. "אנחנו צריכים שתהיה לנו גאווה במקצוע ולהקפיד לא למכור אותו בוסר. אנחנו מקפידים לשווק קיווי איכותי שאנחנו גאים בו ומזהירים את הציבור מהבודדים שמנסים לנצל את התמימות של הציבור".

בתקופה זו של השנה אפשר למצוא בשוק קיווי ישראלי, לצד פרי מיובא מניו זילנד ומיוון. לטובת חובבי הקיווי הישראלי, ממליצים במועצת הצמחים לשים לב לסימון ארץ המקור על גבי הפרי או על דוכן המכירה בנקודת המכירה. כדי להבדיל בין הפרי הישראלי לבין הפרי המיובא, חפשו את המדבקה. הקיווי המיובא מגיע עם מדבקה שנושאת לוגו של חברה ניו-זילנדית. הקיווי הישראלי משווק במארזים מסומנים או בתפזורת.

כדי לדעת אם הפרי בשל, ממליצים המגדלים לבדוק את מוצקות הפרי: קיווי בשל ומתאים לאכילה אינו קשה מאוד. פרי שנמכר בעונה המתאימה הוא מוברש, כלומר חלק יותר וללא קוצים.

היבול צפוי להגיע ל-7,000 טון

קיווי מזן היווארד (צילום: מועצת הצמחים)
קיווי מזן היווארד (צילום: מועצת הצמחים)

קיווי גדל בישראל בעיקר בגליל ובגולן. מגדלי הקיווי עובדים תחת איום טילים מאז פרוץ המלחמה, בשטחי גידול מאוימים, עם מיגון חלקי ומתמודדים עם מחסור בעובדים. הגישה לחלק משטחי הגידול מוגבלת ומגדלים רבים גויסו למילואים. מטע הקיווי של מלכיה, שעליו אמון גולני, נפגע גם הוא בשנה האחרונה. "רגע לפני שפרצה המלחמה, כחלק מההתגרות של חיזבאללה בישראל, החלקה הכי טובה שלנו הוצתה על-ידי כוח רדואן", מספר גולני. החלקה שנשרפה יצאה מכלל שימוש לשנה-שנתיים, להערכת גולני, אך תחזור לפעילות.

"קטיף הפרי מתקיים למרות הירי והאיומים הביטחוניים", אמר גולני. "זאת עונה בעייתית. בחלק מהחלקות היה קשה לדשן ודבוראים לא העזו להגיע למטעים בגבול ולהציב כוורות, לכן לא הייתה האבקה והפרי פחות גדול. הכל היה הרבה יותר קשה מבעונה רגילה, אבל שטחי הגידול צמחו מאוד וברמת הגולן יש יבול גדול ואיכותי".

"למרות הקשיים והאתגרים, מגדלי הקיווי בארץ הגיעו להישגים מרשימים", מוסיף גולני. לדבריו, למרות שאין גישה לכל שטחי המטעים ולא ניתן לטפל בהם או לקטוף פרי, יבול הקיווי השנה צפוי להגיע ל-6,000 או 7,000 טון. "אני מאמין שכל אחד מהמגדלים יתרום את חלקו ותהיה עונה טובה", גולני מסכם.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!