דו"ח מקיף שפרסמה מנהלת תקומה היום (שלישי) מתאר את פעילות המנהלת בשנה החולפת, לשיקום ופיתוח תשתיות, דיור, תעסוקה, ומענים לאוכלוסיית האזור ויישוביו. הדו"ח שמתפרסם ערב ראש השנה מתאר את מאמצי המנהלת לשיקום האמון של תושבי האזור במדינה וגורמיה, על רקע חוסר בהירות וחילוקי דעות לגבי מינוי מחליף לראש המנהלת משה אדרי שסיים את תפקידו בתחילת אוגוסט. לעת עתה, ממלא את מקומו יוסי שלי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה. צוות המנהלת ומנהלי התחומים, לעומת זאת, ממשיכים בפעילותם על פי התוכנית.
הדו"ח סוקר את מצב האוכלוסייה בעוטף לאורך תהליך השיקום, במלאת שנה לטבח ה-7 באוקטובר, ומתאר את פעילות המנהלת והכלים שגיבשה להתמודדות עם אתגר פינוי החירום של הקהילות, פתרונות הדיור השונים, המתמודדות עם היעדרם של חברי קהילה אשר עדיין חטופים בעזה, וההשלכות של אובדן חברי קהילה שנטבחו. כמו כן, הדו"ח מציג את סטטוס הפרויקטים שהחלו באזור בשנה האחרונה ומפת מדדי הצלחה.
סך התקציב השנתי של מנהלת תקומה בשנת 2024 עומד על כ-7 מיליארד שקלים. כ-48% מהתקציב (3.4 מיליארד) משמש את המנהלת לצרכים בטווח המיידי והבינוני. עיקר פעילות המנהלת בשנה זו התמקדה בפתרונות דיור זמניים ל-13 יישובים שנפגעו קשה, שיקום מרכיבי הביטחון ביישובים, ליווי התושבים בשיבה לביתם, פתרונות חינוך, תמיכה בקהילה. יתרת התקציב, 3.7 מיליארד שקלים, מתועלים לפרויקטים שימומשו באמצעות משרדי הממשלה.
מהדו"ח עולה ש-77% מתוך 63,978 תושבי האזור ערב המתקפה חזרו לבתיהם חזרו. כמחצית מהתושבים שחיו באזור לפני אסון ה-7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל גרו בעיר שדרות ומחציתם ב-46 יישובים כפריים במועצות האזוריות אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון. לפי הדו"ח, אין מניעה ביטחונית, שיקומית או הנדסית מחזרה ל-34 מיישובי האזור. לעומת זאת, החזרה ל-13 יישובים עדיין נמנעת מסיבה אחת לפחות. ל-8 מהישובים הללו, שמונים יחד 3,655 תושבים, קיימת מניעה ביטחונית: חולית, כפר עזה, כרם שלום, כיסופים, נחל עוז, ניר עוז, נירים ועין השלושה. 14,529 מתושבי האזור עדיין שוהים מחוץ לאזור, חלקם בפתרונות דיור הביניים העירוניים והכפריים וחלקם בפתרונות דיור אחרים. הפתרונות כוללים: 921 דירות שכורות בערים, 716 יחידות דיור שנבנו ביישובים כפריים ועוד כ-200 יחידות דיור בפתרונות אחרים.
הדו"ח מפרט את תוכניות העבודה שמובילים צוותי העבודה במנהלת לאורך שנת 2024, בהן יותר מ-300 פרויקטים בתחומים שונים, בשיתוף פעולה עם משרדי ממשלה, רשויות מקומיות וגורמים נוספים. על פי הדו"ח, יצאו לדרך עד כה 244 פרויקטים בהיקף של 6.4 מיליארד שקלים, שהם 90% מהתקציב השנתי. בין היתר, החלו עבודות שיקום תשתיות ציבוריות ומבנים ביישובים שנפגעו, בדגש על שימור המבנה הקהילתי של הישובים, פורסמו הסלים היישובים והמועצתיים, החלו פרויקטים לליווי תעסוקתי, ויצאו לדרך מענקים להשקעות הון בעסקים, תעשיה וחקלאות. הדו"ח מפרט גם את שלבי ההתקדמות בכל אחד מהפרויקטים ואת סטטוס ההתקדמות של שיקום האזור בכל אחד מהתחומים שבאחריות המנהלת: מרכיבי ביטחון ושיקום ישובים, בינוי, דיור ותשתיות, אדם וקהילה, כלכלה ותעסוקה, חקלאות, אנרגיה, תיירות, חיזוק הרשויות, ביטחון לאומי ותחום תיעוד הנצחה ומורשת.
יחד עם זאת, 3% מהפרויקטים שתוכננו במקור לשנת 2024 לא יצאו לפועל השנה. בין הפרויקטים: מענקי התאמה לעסקים קטנים ובינוניים או תמיכה רוחבית לקהילת עסקים. תקציבים שיועדו לכך ישמשו למענה לביקוש הגדול בהשקעות הון עבור עסקים קטנים ובינוניים באזור. כך גם פרויקט לחיזוק האומנים והיוצרים באזור, שתוקצב לשנת 2024 יידחה לשנים הבאות.
הדו"ח מפרט את פעולת המנהלת בשלושה צירים מקבילים: סיום המאמץ המיידי כולל סיוע בטיפול בהיבטי פרט וקהילה לתושבי האזור שעדיין נמצאים במלונות, ובתהליכי השיבה הביתה. ציר הביניים כולל גיבוש מענה ביניים ליישובים שניזוקו בצורה משמעותית. במקביל למאמצים אלה, מתקיים ציר מימוש התוכנית האסטרטגית לחבל, שיארך מספר שנים.
אתגרים משמעותיים בתחום החקיקה והתקציב