דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי ז' בחשון תשפ"ה 08.11.24
22.1°תל אביב
  • 18.3°ירושלים
  • 22.1°תל אביב
  • 21.1°חיפה
  • 22.4°אשדוד
  • 20.9°באר שבע
  • 25.4°אילת
  • 24.7°טבריה
  • 17.0°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
דעות ופרשנויות

דעה / האיסור למכור נשק לישראל הוא קריאת השכמה לחיזוק התעשייה המקומית

התלות הבטחונית של ישראל במדינות העולם נובעת מבחירת הממשלה לייבא נשק זול מחו"ל, במקום לתמוך בתעשייה המקומית | כדי לחזק את העצמאות הכלכלית והביטחונית, יש לתמוך ביצרני הנשק הישראלים באמצעות מענקים, סובסידיות והכשרת עובדים

שיגור כיפת ברזל (צילום: דוברות רפאל)
שיגור כיפת ברזל (צילום ארכיון: דוברות רפאל)
רונן סולומון
[caption id="attachment_548930" align="alignnone" width="768"] רונן סולומון, מנכ"ל התאחדות המלאכה והתעשייה בישראל (צילום: רמי זרנגר)[/caption]
צרו קשר עם המערכת:

החלטת העצרת הכללית של האו"ם להטיל איסור על ייצוא נשק לישראל, שעברה בספטמבר ברוב מוחץ של 124 מדינות, יצרה מציאות בעייתית אך לא מפתיעה, שמדגישה את התלות המסוכנת של ישראל בנשק זר, ואת הצורך להחיות את תעשיית הנשק המקומית לחיזוק הביטחון והעצמאות הכלכלית של המדינה.

רק 14 מדינות התנגדו להחלטה, ומספר משמעותי של מדינות נמנעו. ישראל כבר חשה את ההשלכות המעשיות של אמברגו כזה: מדינות גדולות כמו גרמניה, קנדה ובריטניה צמצמו או עצרו משלוחי נשק, ואפילו ארצות הברית, בעלת בריתה הגדולה ביותר של ישראל, עיכבה כמה פעמים משלוחים חיוניים. 

מניעת ייצוא נשק לישראל אינה רק ענישה פוליטית כלפי הממשלה. מדובר בחיזוק ישיר לארגוני הטרור שנלחמים בישראל. במקום לסיים סבבי לחימה במהירות וביעילות, צה"ל עלול להיאלץ להסתמך על אסטרטגיות מסוכנות ומסורבלות, המסכנות את החיילים.

המלחמה של ישראל מתנהלת מול אויבים נטולי גבולות מוסריים, המסתתרים מאחורי אזרחים כמגן אנושי. קבלת החלטות דרך עדשת המוסר המערבי בלבד, מסכנת חיים במציאות כזו.

בעיה רחבה יותר נוגעת לשאלה איך הפכה ישראל, אחת מיצואניות הנשק הגדולות בעולם, לתלויה כל כך בנשק ממדינות זרות. תלות זו אינה תוצאה של מדיניות כפויה, אלא העדפת הממשלה בעשורים האחרונים לייבא נשק זול מחו"ל, במקום לתמוך בתעשייה המקומית. 

לפני כחמישים שנה, תעשיית הנשק הישראלית הובילה בעולם. עם הזמן, בשל עלויות ייצור גבוהות, ניצלה הממשלה מענקים וסיוע כלכלי ממדינות כמו ארצות הברית, שנועדו לרכישת נשק זר, והעבירה את רוב תקציבי הרכש לחו"ל. כתוצאה מכך, מפעלים מקומיים רבים נסגרו או עברו לייצור אזרחי. 'סולתם', למשל, שהייתה יצרנית מרגמות, הפכה ליצרנית סירים. מפעלים המייצרים אמצעי מיגון נאלצו להפעיל מחדש קווי ייצור רק לאחר שהמחסור הפך לקריאות חירום. 

כישלונה של ישראל בהשקעה בתעשייה הביטחונית המקומית מזכיר את כישלונה בחקלאות. כמו שייבוא ירקות זולים מטורקיה החליש את החקלאות המקומית, כך גם ייבוא זול של נשק חיזק את התלות במדינות זרות. ישראל הגיעה לנקודה שבה תלות זו לא רק חונקת את הייצור המקומי, אלא פוגעת בביטחון הלאומי שלה.

הפתרון ברור: יש להחיות את תעשיית הנשק הישראלית. כיום ישנן שלוש חברות נשק גדולות ועוד כמה בינוניות. נוסף על כך, ישנם מעל ל-1,000 יצרנים של רכיבים לתעשיית הנשק שאינם מקבלים מספיק הכרה או תמיכה. תעשיות אלה יכולות לצמצם את התלות בייבוא ולפתח את הכלכלה המקומית, כך שתספק חלק גדול יותר מהצרכים הביטחוניים של ישראל. 

המדינה צריכה לתמוך כלכלית בתעשיות המקומיות באמצעות מענקים וסובסידיות, וליצור תנאים שיאפשרו לחברות קטנות יותר לגדול. הפחתת מגבלות על ייצוא נשק ומתן גישה לשווקים זרים תאפשר לחברות קטנות להתפתח ולהיות תחרותיות בשוק העולמי. בנוסף, יש לעודד עובדים ישראלים, במיוחד חיילים משוחררים, להצטרף למגזר זה. כיום קיימים מספר קורסים מקצועיים במימון המדינה, אך מפעלים קטנים עדיין מתקשים לגייס כוח אדם מתאים. שיפור התנאים וההכשרות המקצועיות יוכלו לשנות את המצב. 

אמנם יש תחומים שבהם יצרנים בינלאומיים עדיין מובילים, כמו בתחום ספינות ומטוסי הקרב, אך ישראל הוכיחה בעבר שהיא מסוגלת לפתח פתרונות מתקדמים ברמה עולמית, כמו תת-המקלע "עוזי". עלינו לשאוף לייצר את הדור הבא של נשק תוצרת ישראל, שיחליף את כלי הנשק האמריקנים שבהם צה"ל משתמש היום, ויחזק את העצמאות הביטחונית והכלכלית של ישראל.

האמברגו על ישראל צריך לשמש קריאת השכמה – לא רק למערכת הביטחונית, אלא גם לכלכלה הישראלית. החייאת התעשייה המקומית היא לא רק צורך ביטחוני, אלא הזדמנות כלכלית שתתרום לחוסן הלאומי לאורך זמן. 

***

רונן סולומון הוא מנכ"ל התאחדות המלאכה והתעשייה בישראל

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!