דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי כ"ב בטבת תשפ"ה 22.01.25
13.5°תל אביב
  • 10.6°ירושלים
  • 13.5°תל אביב
  • 13.3°חיפה
  • 13.5°אשדוד
  • 10.7°באר שבע
  • 15.8°אילת
  • 16.4°טבריה
  • 8.7°צפת
  • 13.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חברה במלחמה

"כל הממשלה צריכה להגיע לפה": בניר עוז ציינו יום זיכרון, נתניהו נעדר

גלנט, קיש, ארבל וגנץ הגיעו לסיור בהזמנת הקיבוץ, נתניהו לא נענה להזמנה | בניר עוז רוצים להבטיח שהקיבוץ ו-29 חטופיו לא יישכחו, ולא מסתירים את התסכול: "אם עד היום לא הזיז לפוליטיקאים, קשה להאמין שהסיורים ישפיעו"

משה אדר (מימין), אביו של תמיר אדר שנחטף לעזה, ויפתח כהן, בן משפחתו של גדי מוזס שנחטף לעזה (צילום: דוד טברסקי)
משה אדר (מימין), אביו של תמיר אדר שנחטף לעזה, ויפתח כהן, בן משפחתו של גדי מוזס שנחטף לעזה (צילום: דוד טברסקי)
דוד טברסקי

חברי קיבוץ ניר-עוז פתחו היום (ראשון), ללא ציפיות רבות, את קיבוצם לסיור לפוליטיקאים ואנשי ציבור, לרגל יום הזיכרון הממלכתי לטבח 7 באוקטובר. למרות שהוזמן באופן אישי, ראש הממשלה בנימין נתניהו בחר שלא להגיע. הדבר הוביל לכעס בקרב חברי הקיבוץ, ש-76 מאנשיו נחטפו ב-7 באוקטובר, 57 נרצחו, ו-29 עדיין חטופים בעזה.

בודדים מהממשלה ומהקואליציה נענו להזמנה: שר החינוך יואב קיש ושר הביטחון יואב גלנט מסיעת הליכוד, שר העלייה והקליטה אופיר סופר מהציונות הדתית ושר הפנים משה ארבל מש"ס. קיש יצא לסיור קצר במבנים החרבים עם חברי הקיבוץ וביקש שלא לענות על שאלות העיתונאים. "אני מבין את הכעס, הכאב וההפקרה הנוראית שהייתה פה. זה שפתחתם בפנינו את הבית זה דבר חשוב מאוד".

שר החינוך יואב קיש בסיור בניר עוז (צילום: דוד טברסקי)
שר החינוך יואב קיש בסיור בניר עוז (צילום: דוד טברסקי)

גנץ: מתבייש על מה שקרה, מה שהצלחנו – למרות נתניהו

הראשון להגיע הבוקר לקיבוץ ניר עוז היה ח"כ בני גנץ, שהתקבל בביקורת בקרב חברי הקיבוץ, בטענה שלא עשה מספיק כדי לקדם עסקה בזמן שהותו בממשלה. "ישבתם בממשלה כמו לולבים", צעק לעברו יפתח כהן, בן משפחתו של החטוף גדי מוזס. "387 יום אנחנו ללא האנשים שלנו. אתם אלו שהייתם צריכים לעשות הכל כדי לדחוף את השלטון החוצה".

ח"כ בני גנץ בסיור בניר עוז (צילום: דוד טברסקי)
ח"כ בני גנץ בסיור בניר עוז (צילום: דוד טברסקי)

"אני מתבייש מאוד על מה שקרה פה, אבל להתפטר לא יעזור", ענה גנץ. "אני מקבל את הביקורת, אבל כל מה שהצלחנו עשינו למרות נתניהו. לא יכולנו לקדם יותר דברים". גנץ סייר בין המבנים ההרוסים ושמע סיפורים מפי חברי הקיבוץ שהתלוו אליו אישית. עשרות פוליטיקאים ואנשי ציבור נוספים הגיעו גם הם, במהלך שנועד לתת קונטרה תקשורתית לטקס הממלכתי בהר הרצל ולהחזיר את סיפורו של הקיבוץ וחטופיו למרכז השיח הציבורי.

"הגיע לפה ביביסט מוצהר, הוא לא האמין למה שקרה פה"

"קביעת יום האבל בתאריך העברי נעשה מסיבה אחת, כדי למחוק את 7 באוקטובר", קובע משה אדר, אביו של החטוף תמיר אדר. "יש טקס בהר הרצל, הכל טוב ויפה. אבל אין מנוס, חייבים לבוא ולהראות את מה שקרה פה". הוא וכהן שבעים מביקורים וסיורים בקיבוץ, שכמותם התקיימו מאות בשנה האחרונה, ומרגישים שההשפעה שלהם על מקבלי ההחלטות מועטה, אם בכלל.

עם זאת, הם מבינים שהסיורים חשובים, ושיהיו להם אדוות בהמשך. "הגיע לפה אדם, ביביסט מוצהר, שלא האמין בכלל למה שקרה פה. ראה שני בניינים וביקש ללכת מרוב שהיה לו קשה", מספר כהן. "זה אירוע חשוב שמזכיר שאלו שבאים לראות את הקיבוץ, גם אם הם לא מבקרים את השלטון אחרי זה, הם שגרירים של האסון הזה".

"קבלת הפנים שלנו לא תהיה נחמדה, אבל הוא צריך להגיע"

חברי הקיבוץ תהו בינם בין עצמם בימים האחרונים, אם בסופו של דבר ייכנס נתניהו בשערי הקיבוץ, אך הבוקר התקבלה תשובה שלילית סופית. מדי פעם הם מעלים תשובות אפשריות לשאלה מדוע נעדר לבסוף. "אשתו מפעילה עליו לחץ", "זה לא טוב לבייס", הם טוענים. "לא אכפת לו מהשמאלנים" אומר חבר נוסף, בקריצה לציטוט של חבר הקיבוץ שנרצח בשבי, חיים פרי, שטען שייקח שנתיים עד שישחררו אותם, 'כי הם שמאלנים'.

יש ששמחים שנתניהו הדיר את רגליו משטח הקיבוץ, בעיקר עקב הרגשות האישיים הקשים שלהם כלפיו. אחרים, במיוחד במשפחות החטופים, יודעים שצריך לבלוע כל צפרדע, ולעשות הכל כדי להצליח להשפיע על מקבל ההחלטות מספר אחת.

אורנה פאוקר, אלמנתו של גדעון פאוקר שנרצח ב-7 באוקטובר, עם ח"כ גדי אייזנקוט (צילום: דוד טברסקי)
אורנה פאוקר, אלמנתו של גדעון פאוקר שנרצח ב-7 באוקטובר, עם ח"כ גדי אייזנקוט (צילום: דוד טברסקי)

"נתניהו וכל הממשלה צריכים להגיע לפה, לא רק לשמוע סיפורים. בעיניים שלהם, לראות את ניר עוז השרוף וההרוס", אומרת מרגלית מוזס, שחזרה מהשבי ובעלה גדי עדין בעזה. היא מכוונת את החיצים לראש הממשלה: "כשאתה לא מסתכל – אז אתה מפסיק להיות מוטרד. אתה שוכח. נכון, קבלת הפנים שלנו לא תהיה נחמדה, אבל הוא צריך להגיע לפה".

"כל הזמן נאמר לנו שצריך להביא פורנו שכול"

תחושת ההפקרה והתסכול מורגשת במיוחד בקיבוץ שקפא על חורבותיו, ריק מאדם, כבר מעל לשנה. חברים בקיבוץ כועסים על כך שסיפורו של ניר עוז נדחק לקרן זווית. העצרת למען השבת החטופים שהם מקיימים מדי שבוע בקרית גת כמעט שאינה מסוקרת. בקיבוצים אחרים החל השיקום הפיזי, סיפורי גבורה ממלאים את הערוצים, אבל סיפורו של הקיבוץ נשאר בצד.

"כל הזמן נאמר לנו שצריך להביא חטופות וסיפורים קשים. פורנו שכול. לא מבינים כמה זה קשה למשפחות", אומרת עירית פאוקר, שאביה גדעון נרצח ב-7 באוקטובר. "זה מכעיס שצריך לעשות דברים כאלה כדי לקדם את חזרתם של החטופים, ושאנחנו צריכים לעשות לעצמנו יחסי ציבור. זה קשה עוד יותר עבור קיבוצניקים, שחרדים לפרטיותם. אז אתה תקוע בלעשות משהו שאתה שונא, ואז אומרים לנו שאנחנו מחפשים פרסום. אבל לא לעשות כלום, זה בטוח לא יעזור".

"היה לי קשה עם המציצנות הזו, אבל בשלב מסוים הבנו שאנחנו חייבים את זה. אחרת זה יישכח", מספרת אורנה פאוקר, אימה של עירית ואלמנתו של גדעון פאוקר. מבחינתה חשיבות הסיור נעוצה בתהודה שיקבל. חשוב לה שעוד אנשים יראו בעיניהם צילומים של הקיבוץ והמשפחות. "אני לא מאמינה שהסיורים האלו עוזרים להשפיע על הפוליטיקאים. אם עד היום לא הזיז להם, קשה לי להאמין שעכשיו כן. אמרתי לשר קיש שלהגיד שהוא עושה את המקסימום, אלו מילים ריקות. קומו ותתפטרו כולם. הוא אומר לי: נראה לך שבחירות יחזירו חטופים? אמרתי: כן, אולי יבוא מישהו מוצלח יותר".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!