
ביישובי העוטף זועמים על הסחבת בעיגון כספי השיקום בתקציב 2025, על רקע פרסום סקר המראה שיותר ממחצית מהתושבים ביישובים שנפגעו בצורה הקשה ביותר ב-7 באוקטובר וגרים כיום במוקדי הפינוי הזמניים, אינם מרוצים מהתנהלות המדינה בנוגע להליכי השיקום.
לקראת ישיבת הממשלה על תקציב 2025, שצפויה להתקיים ביום חמישי הקרוב, פורום 'הביתה', המאגד תחתיו את הנהגות 11 היישובים בעוטף שנפגעו בצורה הקשה ביותר במתקפת הטרור ב-7 באוקטובר, קורא לממשלה להכניס את תקציבי תקומה במסגרת תקציב 2025 וחוק ההסדרים, שנידונים בימים אלה.
התקציבים, העומדים על כ-19 מיליארד שקלים, ובתוכם 5 מיליארד שקלים שהמדינה מבקשת לבחון את השימוש בהם מחדש עקב דרישה להשקעה ביישובים נוספים מחוץ לעוטף, התחילו לעבור ליישובים לפני יותר מחצי שנה בעקבות החלטת ממשלה, אך לא עוגנו בחוק, מה שעלול לסכן את הוצאתם לפועל בעתיד.
הבוקר (שני) פרסם הפורום דו"ח מצב הסוקר את עמדותיהם של תושבי 11 היישובים הללו, שהראה תמונת מצב עגומה במיוחד בקרב המפונים שנמצאים יותר משנה מחוץ לבתיהם. הסקר, שנערך בקרב 540 תושבים, המהווים מדגם מייצג של 6,000 תושבים מפונים, הראה ש-90% מהם העידו על פגיעה בבריאותם, 97% מרגישים פגיעה בחוסנם הנפשי ו-83% מדווחים על הידרדרות במצבם החברתי בעקבות הפינוי המתארך. הנתון הקשה ביותר בסקר: לכל תושב שלישי ביישובים הללו יש לפחות קרוב משפחה אחד מדרגה ראשונה שנפצע, נרצח או נחטף.
בפורום מצביעים על כך שחוסר הוודאות הכלכלי של המפונים – 75% מהם ציינו שחוו פגיעה כלכלית משמעותית בעקבות הפינוי – וחוסר הוודאות לגבי ביצוע תהליכי השיקום, העלה את החשש של רבים מהם לגבי החזרה ליישוביהם.
בחודשים הראשונים לפינוי, למעלה מ-70% מהמפונים ציינו שהתלבטו אם יחזרו אי פעם לביתם, אך כעת, בין היתר בגלל תחילת תהליכי השיקום בחלק מהיישובים, מעל ל-80% מצהירים שישובו לגור בביתם בסוף תקופת השיקום.
החלטת הממשלה מחודש אפריל האחרון אישרה את העברתם של יותר מ-14 מיליארד שקלים ליישובי העוטף, שכבר היום משמשים את היישובים לשיקום ההריסות, לתכנון ההתחדשות ולשירותי חינוך ורווחה.
בינואר 2025 אמור להיות מאושר סכום נוסף, שיעמוד על כ-5 מיליארד שקלים, אך השימוש בו נתון במחלוקת. בעוד יישובי העוטף מבקשים שהכסף יועבר אליהם כבר כעת, במשרד האוצר מתעקשים כי התקציב נועד לתוכניות לטווח ארוך, וכי ייתכן שחלק מהסכום יועבר לתוכניות פיצוי ליישובי העוטף שאינם נמנים בתוכנית הפיצוי הנוכחית, ובהם נתיבות, אופקים ויישובי המועצה האזורית מרחבים – מהלך שהנהגות היישובים מסרבות לו בתוקף.
"זו הזדמנות אחרונה לתקן", נמסר מהפורום. "הממשלה חייבת לכלול את חוק תקומה בחוק ההסדרים ולהביא לאישורו בהקדם במליאת הכנסת, ובתוכו: הכנסת כלל מרכיבי השיקום הנדרשים – הגדרת האזור כאזור מיקוד לאומי, הפשרת כספי התקומה ועיגון מסגרות התקציב בחקיקה".