משפחתו של הרב אבי גולדברג ז"ל, שנפל בקרב בלבנון, הזמינה פוליטיקאים מכל המחנות הפוליטיים לבוא לניחום האבלים. המשפחה ביקשה שיגיעו בזוגות: נציג מהקואליציה ונציג מהאופוזיציה יחדיו. מהמשפחה נמסר: "הרב אבי, יחד עם רעייתו רחל, מסר את חייו והשקיע זמן ומעשים רבים ליצירת חיבורים בחברה הישראלית. כך ראוי שניפרד ממנו ונלווה אותו גם בדרכו האחרונה".
הרב גולדברג, בן 43 מירושלים, היה מחנך כיתה, רב בית הספר של החטיבה העליונה בתיכון הימלפרב בירושלים, וחבר בארגון רבני צהר. במילואים היה רב צבאי בגדוד 8207 שבחטיבת אלון (228), אך התעקש לשרת גם כלוחם. אתמול (ראשון) הותר לפרסום שהוא נפל בקרב בלבנון.
הוא נהרג בקרב שבו נהרגו גם הלוחמים שאול מויאל ז"ל, גלעד אלמליח ז"ל, עמית חיות ז"ל ואליאב עמרם אביטבול ז"ל. הוא הותיר אחריו אישה, רחל, ושמונה ילדים: יהודה, שירה, טליה, הדס, אלישיב, הלל, רעות ונווה.
"אבי ורחל קיימו מפגשים עם אנשים מכל הקשת הפוליטית"
"אבי ורחל הם אנשים מכניסי אורחים, שתמיד פתחו את הבית, והנושא של אחדות היה שזור תמיד בחייהם" מספר ל'דבר' גיסו בנימין אורבך. השיא, לדבריו, היה בשנת המחלוקת סביב השינויים במערכת המשפט.
"הם הצטרפו לתנועת 'אנשים אחים אנחנו', וקיימו באופן רציף מפגשים בביתם של אנשים מכל גווני הקשת והעמדות הפוליטיות. הדבר המיוחד אצל אבי היה, שזה לא נשאר ברמת המפגש הבודד. היו אנשים שהכירו אותם במפגשים, והקשר נמשך, הגיעו להתארח, לשוחח. נרקמו קשרים עמוקים, עם שורשים – לא רק פאסון של אחדות".
"הוא היה פתוח לכל אדם" אומר אורבך, "היו לו דעות מוצקות, והוא לא התחבא כאילו אין לא דעה. אבל את דעתו היה מביע בצורה מנומקת, נינוחה, לא מתלהמת. מתוך העמדה הזו ניגש תמיד למפגש. הם התמידו בזה ממש עד 7 באוקטובר, כשהוא גוייס".
לדבריו, גם הבחירה של גולדברג להפוך לרב בגדוד מילואים קרבי הגיעה ממניעים דומים. "הוא חשב שזו צומת שמתאימה לו, לייצג רבנות ויהדות בלי להתנצל או לטשטש – אבל לעשות את זה במרחב של מפגש. מפגש בין דתיים, חילוניים ומסורתיים. להציע לכל אחד את מה שהרגיש שמתאים לו". במשך שנים, היה נוסע גם מדי שנה להוביל את תפילות יום הכיפורים בקיבוץ גינוסר שבעמק הירדן.
על הקריאה של המשפחה לחברי הכנסת והפוליטיקאים להגיע בזוגות לנחם בשבעה, אומר אורבך שהיא נובעת מהאמונה העמוקה של המשפחה בחשיבותו של מפגש. "יש תקווה שדברים כאלה יוצרים שינויים בעולם. שאם באמת יבואו לפה פוליטיקאים בזוגות – קואליציה עם אופוזיציה, זה יעשה שינוי".
"בפרשת השבוע העולם עומד להיחרב, והקב"ה מציל זוגות זוגות"
"אני חושבת שהקריאה של המשפחה לפוליטיקאים לבוא בזוגות מתחברת בדיוק לפרשת השבוע – נח והמבול" אומרת ל'דבר' אשת החינוך מרים פרץ, שהגיע אף היא לנחם את המשפחה. "בפרשה העולם עומד להיחרב, והקדוש ברוך הוא מציל זוגות זוגות. רק אם הזוגות ייכנסו ביחד לתיבה הזו שקוראים לה מדינת ישראל, נציל את עצמנו ממבול של שנאה ופלגנות. שיבואו שמאל וימין, דתי וחילוני. המבחן שלנו הוא לקחת את הרוח של החיבורים ולחיות אותה".
פרץ מספרת שהכירה את הרב גולדברג בחטף, מהטקסים בבית הספר הימלפרב שבו למד בנה אלירז ז"ל, שנהרג בשנת 2010 בהיתקלות עם מחבלים ברצועת עזה. רק לאחרונה גילתה שזוגתו רחל היא אחותו של הרב יוני וולף, שהיה בצוות של בנה אוריאל, אשר נפל אף הוא בלבנון לפני 26 שנים. "הרב וולף ליווה אותי כשאוריאל נפל, וכעת אני באה לפה לנחם. זה קשה מאוד. נהיה ראויים להם רק אם נדע לעסוק בחיבורים, בקירוב לבבות, לפני שייחרב העולם. כשנוח יוצא מהתיבה, הדבר הראשון שהוא עושה זה לטעת כרם. אנחנו צריכים לטעת לבבות חדשים".
צחי פיס, ששירת במילואים בעבר עם הרב גולדברג, כתב עליו בפייסבוק: "אבי היה חבר אמת, כזה שתמיד עושה את המשימה, בין אם היא קרבית או מנהלתית, אם זה להוציא מארב או לנקות סירים. ותמיד, תמיד בחיוך ובענווה. כי מה שחשוב זה שיהיה לנו פה טוב, ביחד. היו לנו שיחות נפש ארוכות על החיים, על ישראל, על הפלוגה, ובעיקר על החיים השונים שלנו, בין ה'דוס' מירושלים, מוזיקאי, מחנך, בינ'י'ש, לבין בן הגרעין השמאלני מקיבוץ אשבל שחי חיי שיתוף ובעניין של הארץ הזו.
"היו לנו אין סוף ויכוחים ואי הסכמות, אבל הסכמנו על הרבה יותר. הציונות בפשטותה איחדה אותנו, ההבנה המשותפת שגורלנו פה יחד. זו הייתה תמצית פלוגתנו המעורבת מבני ישיבות, בני גרעינים ועוד אנשים מעולים. אנשים שהתווכחו עד כלות, אבל כולם הבינו למה הם כאן".