סמנכ"ל משרד האוצר יוראי מצלאוי הציג בוועדת הכספים את מתווה הפיצויים המתגבש לאור הרחבת המערכה בצפון, הכוללת הפרדה בין יישובים בהתאם להיקף הגבלות פיקוד העורף בתקופה זו. "התקנות מורכבות יותר מפעמים קודמות", הסביר מצלאוי. "נעשה מאמץ לפרסם את התקנות להערות הציבור כבר בסוף השבוע הבא, כדי שנוכל להיות שבוע אחרי בוועדת הכספים, והעסקים יוכלו להתחיל לדווח במועד".
על פי המתווה, יישובי הגולן, הגליל העליון וקו העימות ימשיכו לקבל את מסלול המחזורים בחודשים ספטמבר אוקטובר, ואליהם יצטרפו חלק מיישובי הקריות – קריית אתא, קריית מוצקין, קריית ביאליק וקריית ים. יתר היישובים במפרץ חיפה, לרבות העיר חיפה עצמה – יהיו זכאים למסלול הוצאות מזכות בלבד בגין חודשים ספטמבר ואוקטובר. לצדם יהיו זכאים למסלול זה גם עסקים בגליל המרכזי והתחתון לרבות טבריה, וכן חלק מיישובי העמקים.
ח"כ ולדימיר בליאק (יש עתיד) תקף את המתווה המוצע. "אנחנו לא יכולים להסתמך רק על הוראות פיקוד העורף, לא כך עובדת הפעילות העסקית". לדברי בליאק, על המתווה להביא בחשבון פרמטרים נוספים מלבד הנחיות ההתגוננות המשתנות מעת לעת. "צריך לבנות מתווה שמסתמך על הפעילות העסקית האמיתית. שוב אנחנו מתכנסים באיחור, בסוף אוקטובר, וצריך לתת מענה עד סוף השנה. ודאות היא רכיב משמעותי מאוד לעסקים. כבר בחודש יולי דיברנו על הרחבת המתווה. צריך לדבר גם על ענפים שנפגעים באופן רוחבי בכל הארץ כמו מסעדות, חברות הפקה, אירועים, תערוכות, תיירות, מוזיאונים וגלריות".
ראש עיריית טבריה: "אני בקשר עם העסקים ואין לי תשובות"
גם ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) הדגיש כי הסתמכות על הנחיות פיקוד העורף בלבד, במרחב גיאוגרפי כמו הקריות, אינה מביאה בחשבון את העובדה שאזעקות באזור אחד נשמעות גם במרחבים סמוכים, מה שמשפיע על הפעילות העסקית. "היינו עיר קולטת מפונים, הגדלנו את העיר", אמר ראש העיר טבריה יוסי נבעה. "אבל לא הבנו בהתחלה שכל העסקים שלנו שמושתתי תיירות – נפגעים, הם לא עובדים. המפונים הם תושבים לכל דבר ועניין, אנחנו מחבקים אותם, אבל הם לא תיירים והם לא רוכשים כמו תיירים".
לדברי נבעה, מחודש ינואר הפעילות העסקית בעיר נמצאת בבעיה. "מתייחסים אלינו רק לפי הקטיושות. אבל אם פיקוד העורף סגר את החופים – זה גזר דין מוות לעסקים. בפסח, בשבועות, בבין הזמנים – העיר ריקה. אני בקשר עם העסקים ואין לי תשובות. פניתי למשרד האוצר, לשר האוצר. ביקשתי עזרה. אני מבקש החלטת ממשלה על טבריה על השנה האחרונה, על התיירות, ולא רק על הביטחון".
רועי כהן, יו"ר לשכת העצמאים לה"ב: "היה לי ברור שרק כשיקבע דיון תצא הודעה שהתקנות אוטוטו יגיעו. הדיון הזה צריך להיות עקרוני – למה פעם אחר פעם ציבור העסקים והעצמאים מופקר? אנחנו דורשים מהאוצר פעם אחת ולתמיד – נוהל לחיצת כפתור לסיוע לעצמאים בזמן משבר. אנחנו לא צריכים להיות קבצנים בשער. אנחנו אלה שמשלמים את המיסים שמאפשרים את פעילות הממשלה. אנחנו משלמים את המשכורות שלכם ואת העלויות של המלחמה הזו".