
עובדי עיריית נצרת אינם מקבלים שכר מאז חודש אוגוסט, כשבעירייה הודיעו כי לא ישלמו גם את שכר חודש אוקטובר על רקע הגירעון שלה, העומד כיום על 180 מיליון שקלים, והיעדר תוכנית הבראה. בית הדין האזורי לעבודה ידון בעניינם של העובדים ביום שני בשבוע הבא.
עו"ד ליהיא גודל, מנהלת בחטיבת הרשויות המקומיות בהסתדרות המעו"ף, הסבירה כי בחודשים יוני ויולי נכנס שכר העובדים באיחור, ובאוגוסט וספטמבר – שכרם לא שולם כלל, כשמסתמן שגם שכר חודש אוקטובר שאמור להיות משולם בשבוע הבא לא ישולם.
"מה שקורה כרגע זה שהעובדים, אנשים פשוטים, לא מקבלים שכר כבר חודשים. מדובר בכאלף משפחות שניזוקות", אמר ל'דבר' עו"ד קרלו רושרוש, מזכיר האיגוד המקצועי במרחב נצרת, המלווה את עובדי העירייה. "נשים מוכרות תכשיטים, אנשים לוקחים הלוואות בבנקים ובשוק האפור – פשוט כדי להתקיים. זו המשמעות. אלה אנשים עם הלוואות, משכנתאות, לימודים של הילדים. התחייבויות – והתשלומים חוזרים".
"הפתרון לבעיית עובדי העירייה נמצא בידי משרד הפנים. משרדי הפנים והאוצר חייבים להעביר את הכסף באופן מיידי", אמר יו"ר מרחב נצרת בהסתדרות כמאל אבו אחמד. "לא יכול להיות שעובדים פשוטים לא יקבלו את שכרם במשך שלושה חודשים, בתקופה שבין כה וכה יש בה קשיים כלכליים משמעותיים. ההסתדרות תעשה הכל ותיאבק על מנת לוודא שהעובדים מקבלים את כל זכויותיהם. ניאבק גם במישור המשפטי וגם במישור הארגוני".
עו"ד מור ארזי-גלבוע מהלשכה המשפטית באגף לאיגוד מקצועי, המייצגת את ההסתדרות בהליך, כתבה בבקשה שהוגשה לבית הדין ביום שלישי האחרון, כי מבירורים שנערכו מול העירייה ומשרד הפנים, אין כל צפי לתשלום המשכורות, לא בטווח הנראה לעין ולא בכלל, לנוכח העובדה שלא אושרה תוכנית הבראה לעירייה, זאת בשעה שבינתיים נכנסים לעירייה תקבולים ממקורות שונים שאינם מגיעים לתשלום שכר העובדים והגמלאים, אלא מופנים למקומות אחרים. זאת על אף מאמצים ומגעים שנערכו בין ההסתדרות לבין הנהלת העירייה ומשרד הפנים. בהסתדרות מבקשים מבית הדין צו שיחייב את תשלום המשכורות באופן מיידי ובמועד.
לצד הדרישה לתשלום שכר העובדים באופן מיידי, טוענת ההסתדרות כי העירייה לא הפקידה כספים פנסיוניים כחוק לעובדיה במשך שנים רבות – הן את חלקה כמעסיקה, והן את חלקם של העובדים שנוכה ממשכורותיהם, תוך יצירת סיכון ממשי לביטחונם הפנסיוני במקרה של נכות, זיקנה או מוות. בנושא זה, כמו גם בטענות לפגיעה חד-צדדית בשכר העובדים ולהפרות נוספות של חוקי העבודה, כגון אי תשלום מלוא שכר העובדים בחגים, עתרה ההסתדרות באמצעות עו"ד ארזי-גלבוע כבר בינואר השנה לבית הדין האזורי לעבודה.
בתגובתה לבית הדין בחודש פברואר כתבה העירייה: "לב הבעיה בעטיה כשלה העירייה בהעברת הפקדות לעובדיה הוא בחסרון הכיס העמוק ובמצוקה הכלכלית הקשה בה היא שרויה מזה מספר שנים. בשל מצב נתון זה, מתקשה העירייה לעמוד בתשלום משכורות עובדיה, שלא לדבר על החובות לספקיה, ואף למוסדות הממשלתיים, כגון מס הכנסה וביטוח לאומי".
בעירייה הודו כי מדובר בחוסר של כמה עשרות מיליוני שקלים בהפקדות לפנסיה, אך טענו כי מדובר בתולדה של מצוקה כלכלית, וכי חוסרים אלה לא ייפתרו באמצעות סעדים הצהרתיים בבית הדין. לטענת העירייה, היא פועלת מזה תקופה מול משרדי הפנים והאוצר לאישור תוכנית הבראה שבמסגרתה יושג מימון הולם לצורך כיסוי כלל חובותיה, ובראש ובראשונה החסרים בהפקדות לקופות העובדים.
מהעירייה טרם נמסרה תגובה באשר להלנת שכר העובדים בחודשים האחרונים.