הקואליציה בגרמניה התפרקה הלילה לאחר שהקנצלר אולף שולץ פיטר את שר האוצר כריסטיאן לינדנר. הקרע בקואליציה נוצר על רקע המאבקים על תקציב 2025, והביא את הקנצלר שולץ מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית (SPD) לפטר את שר האוצר לינדנר ממפלגת הדמוקרטים החופשיים (FDP), מה שגרם לפרישתה מהקואליציה והפלת הממשלה, כך דווח בסוכנות הידיעות הגרמנית DW.
הקנצלר שולץ מינה את יועצו הכלכלי לשעבר יורג קוקייס לתפקיד שר האוצר, לפי דיווח בסוכנות DPA. עוד דווח כי שר התחבורה פולקר וויסינג החליט לעזוב את מפלגת הדמוקרטים החופשיים ולהישאר בממשלה חרף התפרקות הקואליציה.
סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווחה כי הדמוקרטים החופשיים, המזוהה כמפלגת מרכז-ימין, תומכת במדיניות צנע ובצמצום הוצאות הממשלה. במפלגה אמרו שפיטורי שר האוצר הם "מהלך טקטי לא אחראי" המעיד על כישלון ניהולי של הקנצלר שולץ.
קריסת הקואליציה היא נקודת מפנה במערכת הפוליטית בגרמניה, שכן מדובר בקואליציה שבנתה את עצמה על בסיס של פשרות בין שלוש מפלגות אידיאולוגיות שונות: הסוציאל-דמוקרטים, הליברלים והירוקים.
בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי הירוקים דרשו השקעות גדולות במאבק בשינויי אקלים, ואילו הליברלים התנגדו להגדלת הגירעון ולהוצאות ציבוריות גבוהות מדי. המאבקים בתוך הקואליציה הסוציאל-ליברלית החריפו בחודשים האחרונים. חוסר הסכמה מרכזי היה סביב מדיניות הכלכלה והתקציב, במיוחד באשר להוצאות הציבוריות. שר האוצר לינדנר התנגד נחרצות לתוכנית ממשלתית שכללה הגדלה ניכרת של ההשקעות בפרויקטים בתחום המאבק בשינויי אקלים והפחתת פליטת הפחמן שהירוקים לא הסכימו לוותר עליהם.
כעת, עולה השאלה אם שולץ יוכל להקים קואליציה חדשה או שמא ייאלץ להקדים את הבחירות. הדעה הרווחת בקרב מומחים שהתראיינו הלילה בתקשורת הגרמנית היא כי לא תהיה לשולץ ברירה אלא להקדים את הבחירות, שכן קשה לראות איך יצליח להרכיב קואליציה חלופית. בסוכנות הידיעות הגרמנית דווח כי המשבר הפוליטי מתרחש על רקע האתגרים הכלכליים שעוברים על גרמניה, כמו אינפלציה והאטה כלכלית בשווקים האירופיים.
"לקואליציה אין כבר רוב בפרלמנט", אמר ראש האופוזיציה הגרמנית, יואכים-פרידריך מרטין יוזף מרץ מהאיחוד הנוצרי-דמוקרטי (CDU) לפי דיווח ברויטרס, "ולכן אני דוחק בקנצלר לקרוא להצבעת אי-אמון מיידית בממשלתו – בראשית השבוע הבא לכל המאוחר". האיחוד הנוצרי-דמוקרטי, מפלגתן של הקנצלרית לשעבר אנגלה מרקל ושל נשיאת הנציבות האירופית אורסולה פון דר ליין, מזוהה עם הימין השמרני ומצפה להתחזק בבחירות הקרבות.
בינתיים לא ידוע על שיחות להקמת קואליציה חדשה, דבר שעלול להיות מסובך ומורכב בשל האינטרסים הסותרים של המפלגות השונות והתחזקות מפלגת הימין הקיצוני אלטרנטיבה לגרמניה (AfD).