אמסטרדם נחשבה עד הלילה (בין חמישי לשישי) כיעד בטוח לישראלים, חרף הפעילות הענפה של ארגונים תומכי חמאס בה. בשנה החולפת נערכו בעיר הפגנות של פרו-פלסטינים נגד ישראל אולם לא נרשמו אירועי אלימות חמורים. מחקר מאת ד"ר חיים איסרוביץ ממרכז המידע למודיעין וטרור על שם אלוף מאיר עמית חשף את רשימת הארגונים תומכי חמאס הפועלים בהולנד, וציין כי ארגוני סטודנטים פרו פלסטינים הובילו מחאות אנטי ישראליות עוד לפני 7 באוקטובר, וביתר שאת מאז פרוץ המלחמה. פעילות שבמסגרתה ארגוני הסטודנטים נערכו הפגנות, שביתות והשבתות לימודים בקמפוסים.
שר התפוצות עמיחי שיקלי דיווח הבוקר כי אתמול, קצת אחרי השעה 19:00, התקבלו שלוש התרעות במרכז השליטה למאבק באנטישמיות של משרד התפוצות. תחילה, התקבלה התרעה חמורה על הפגנה אלימה בהובלת פעיל פרו פלסטיני המכונה אפפא (Appa). אחר כך, התקבלה התרעה ספציפית על פגיעה באוהד שהוא חייל מג"ב. לבסוף, התרעה על קריאה להגיע למלון לאונרדו בו שהו ישראלים.
לדברי השר, כל ההתרעות הועברו לגורמי ביטחון ישראלים שהעבירו אותן לכוחות הביטחון ההולנדים אשר באחריותם אבטחת האוהדים. שיקלי הוסיף כי "בשעה 21:00 קיבלנו עדכון שהבחור המאוים (ממג"ב) תודרך כמצופה. כמו כן עודכנו שהמשטרה המקומית קיבלה מכירה את הפרטים ונערכת בהתאם".
לפני המשחק
סרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות מעידים על מספר תקריות אלימות שפרצו בין אוהדי מכבי תל-אביב לבין פעילים פרו-פלסטינים לפני המשחק. בתקריות אלה תועד מקרה אחד של אלימות, ומקרים נוספים של אוהדי מכבי מסירים דגלי פלסטין מבתים, צועקים מילות גנאי לעבר "ערבים" ומשפריצים מיונז על פעיל פרו-פלסטיני. ניכר כי האווירה הייתה מתוחה.
המשחק הסתיים לפני חצות (שעון ישראל) בתבוסה: אייאקס ההולנדית ניצחה את מכבי תל אביב 5:0. עם תום המשחק משטרת אמסטרדם אבטחה את יציאת האוהדים הישראלים ולא נרשמו אירועי אלימות חריגים.
הפוגרום
לפי השר שיקלי, האירועים יצאו מכלל שליטה כשעתיים וחצי לאחר תום המשחק, סביב השעה 02:30 (שעון ישראל). על פי סרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות, המוני פעילים פרו-פלסטינים הסתובבו ברחובות אמסטרדם וחיפשו יהודים על מנת להכות, לבזוז, לפצוע ולהשפיל אותם. הפורעים השתמשו באלות, מקלות וסכינים כדי לפצוע את הישראלים, והמשיכו להכות בהם גם במקרים בהם שכבו פצועים על הרצפה.
עד מהרה, ישראלים רבים החלו להימלט על נפשם. הופצו תיעודים של ישראלים המסתתרים בתעלות המים המפורסמות של אמסטרדם, בסירות, ובחדרי מדרגות. חלק מהישראלים הצליחו להימלט לבתי המלון, שם נאלצו להינעל בחדריהם לשעות ארוכות.
Islamist extremists in Europe just filmed themselves running over Jews with a car in Amsterdam.
This is a pogrom. pic.twitter.com/nYIjsHIKbq
— Drew Pavlou ???????????????????????????????? (@DrewPavlou) November 8, 2024
על פי הרשויות בהולנד 5 ישראלים פונו לבתי חולים. גורמים רשמיים בישראל דיווחו על 12 ישראלים שפונו לבתי חולים, ועל 10 ל-20 פצועים. משטרת הולנד עצרה 62 פורעים במהלך הלילה. במשך שעות ארוכות ישראלים רבים היו מנותקי קשר. משרד החוץ דיווח כמה פעמים על כך שנוצר קשר עם כל הישראלים, אולם לאחר מכן חזר בו ודיווח על עוד שמות של מנותקי קשר שהגיעו אליו. בשעות הצהריים חודש הקשר עם כל הישראלים.
תגובות בישראל
משרד החוץ פתח חמ"ל מיוחד לסיוע לישראלים. בהודעות משרד החוץ נדרשו הישראלים השוהים באמסטרדם לפתוח את אפליקציית פיקוד העורף, דרכה יקבלו התרעות במקרה של אירועי אלימות. משרד התחבורה שלח שלושה מטוסי חירום לפינוי ישראלים מאמסטרדם, במקביל חברות תעופה ישראליות הגדילו את מספר הטיסות מהולנד לישראל שיפעלו גם במהלך השבת.
שר החוץ הנכנס גדעון סער הודיע כי ימריא עוד היום לביקור מדיני בהולנד. גם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ייפגש היום באמסטרדם עם מנהיג הקואליציה בהולנד חירט וילדרס, ועם יו"ר בית הנבחרים ההולנדי מרטין בוסמה. בציוץ ברשת X כתב אוחנה: "לאור חומרת האירועים סיכמנו להיפגש היום באמסטרדם, יחד עם שר החוץ גדעון סער, כדי לסייע בחילוץ והשבת הישראלים לישראל, כמו גם לעמוד מקרוב על השלכות אירועי הלילה ולסייע לישראלים, שעם חלקם עמד בקשר בשעות האחרונות".
צה"ל ומשטרת ישראל הורו על איסור טיסה להולנד לכלל המשרתים בכוחות הביטחון עד להודעה חדשה, ודרשו מכל השוטרים והחיילים שנמצאים בהולנד לשוב מיד ארצה. מהביטוח הלאומי נמסר כי אירוע הפוגרום בהולנד על אוהדי מכבי תל אביב יוכר כאירוע איבה. האוהדים שנכחו ונפגעו באירוע יקבלו סיוע מיידי עם הגעתם לארץ על ידי הביטוח הלאומי כנפגעי פעולות טרור.
הרב הראשי של הולנד בינימין יעקובס, נשיאת קהילות יהודיות בהולנד (IPOR) אלן ואן פרעך, ויושב ראש איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA) הרב מנחם מרגולין שלחו מסר לעולם. "סרטן של שנאת יהודים מכה ביבשת. מכאן ואילך, לא ניתן להמשיך כרגיל בכל הנוגע לאנטישמיות".
תגובות בעולם
מלך הולנד וילם אלכסנדר גינה בחריפות את המתקפות על אוהדי מכבי תל אביב. בשיחה שערך עם הנשיא יצחק הרצוג הביע המלך "שאט נפש וזעזוע עמוק מהמעשים הנפשעים", והוסיף: "אכזבנו את יהדות הולנד במלחמת העולם השנייה, והלילה אכזבנו אתכם שוב".
Reactie van Koning Willem-Alexander op het geweld tegen Israëlische supporters in Amsterdam: https://t.co/dlUspnZ11m pic.twitter.com/SfHIIA2GgV
— Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) November 8, 2024
לדברי הרצוג, אלכסנדר הבטיח כי ממשלתו תעשה ככל האפשר כדי לשמור על ביטחון המבקרים ולחלצם בבטחה חזרה לישראל. הנשיא עצמו ציין כי האירועים הלילה מזכירים תקופות אפלות וחשוכות כלפי היהודים ויש לגנותם מכל וכל, ולפעול ברחובות אמסטרדם בכל הכלים "כדי לבלום את גל השנאה האנטישמי הנורא".
ראש ממשלת הולנד, דיק סכוף, גינה בחריפות את האירועים והבטיח שיטופלו. מנהיג הקואליציה, חירט וילדרס, קרא לראש עיריית אמסטרדם להתפטר בשל הכישלון, גינה את חוסר האבטחה למרות ההתרעות שסיפקה ישראל על התארגנות לאלימות נגד האוהדים, וקרא לגרש את הפורעים מארצו.
Dat is allemaal niet genoeg! Waarom was er onvoldoende politie? Waarom was dit niet voorzien? Waarom stuur je dit tuig niet het land uit? Waar blijven de voorstellen om criminele moslims te kunnen denaturaliseren? Waarom is er geen extra ministerraad vandaag? Waar is de urgentie? https://t.co/BKWaXIocxd
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) November 8, 2024
אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית אמרה: "המתקפות הבלתי מתקבלות על הדעת של אזרחים ישראלים באמסטרדם. לאנטישמיות אין שום מקום באירופה ואנו מחויבים להילחם בכל צורות השנאה".
גם באופ"א, התאחדות הכדורגל האירופית, הגיבו על אירועי אמש באמסטרדם: "אופ"א מגנה בחריפות את התקריות ומעשי האלימות שאירעו אמש בעיר אמסטרדם לפני משחק הליגה האירופית בין אייאקס למכבי ת"א ואחריו. אנו סומכים על כך שהרשויות הרלוונטיות יזהו ויעמידו לדין כמה שיותר מהאחראים לפעולות כאלה. אופ"א תבחן את כל הדוחות הרשמיים, תאסוף ראיות זמינות, תעריך אותן ותבחן כל דרך פעולה מתאימה נוספת, בהתאם למסגרת הרגולטורית הרלוונטית שלה".
שר הפנים של צרפת, הממונה גם על הביטחון המקומי, הודיע בהמשך כי משחק הכדורגל בין נבחרת ארצו לנבחרת ישראל ב-14 בנובמבר לא יבוטל. "אנחנו לא מוותרים אל מול אנטישמיות ואלימות", אמר. "המשטרה עורכת את סידורי האבטחה הדרושים כדי שהמשחק הזה יתקיים כמתוכנן בסטאד דה פראנס בפריז". אוהדי קבוצת פריז סן ז'רמן הניפו לאחרונה במשחק ליגת האלופות דגל ענק עם הכיתוב "שחררו את פלסטין", לצד איור של חמוש פלסטיני והר הבית.








