דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24.04.24
29.0°תל אביב
  • 26.3°ירושלים
  • 29.0°תל אביב
  • 25.2°חיפה
  • 26.0°אשדוד
  • 27.3°באר שבע
  • 26.8°אילת
  • 21.6°טבריה
  • 20.4°צפת
  • 27.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
גדי אייזנקוט

צבא וביטחון / הרמטכ"ל: "יש להבדיל בין שגיאה לכשל ערכי, וכשל ערכי אסור לגבות"

אייזינקוט הגיב בעקיפין לטענות שהושמעו כנגדו לגבי התערבותו כביכול בהליך המשפטי של אלאור אזריה. עוד דיווח הרמטכ"ל על מגמת ירידה במספר הפיגועים ב-2016, אך ציין עליה במעורבות בעלי תעודות זהות כחולות בטרור

יו"ר ועדת חוץ ובטחון, אבי דיכטר, וראש המטה הכללי גדי אייזנקוט (צילום: יונתן זינדל  פלאש90)
יו"ר ועדת חוץ ובטחון, אבי דיכטר, וראש המטה הכללי גדי אייזנקוט (צילום: יונתן זינדל פלאש90)
מיכל רוטנברג
מיכל רוטנברג
כתבת צבא וחברה
צרו קשר עם המערכת:

אתמול (רביעי) הופיע הרמטכ"ל גדי אייזנקוט בפני ועדת חוץ ובטחון והתייחס למשפטו של אלאור אזריה. ביחס לאמון הציבור בצה"ל, אייזנקוט אמר כי "יש לתת להליך המשפטי להסתיים ללא התערבות" אך הדגיש כי הוא מגבה בצורה מוחלטת את החלטות המפקדים שהתקבלו בשטח באותה עת. הרמטכ"ל אמר כי ההתערבות החיצונית בפרשה הייתה מיותרת, ולוותה באי דיוקים רבים שהתקבעו בתודעת הציבור ללא קשר לאמת העובדתית. בהמשך דבריו תקף את הדרג המדיני ואמר כי "פוליטיקאים שיקרו לגבי התערבותי בהליך המשפטי". לדבריו הוא התבטא על הפרשה רק לאחר חמישה שבועות שהיא קרתה ולא באופן מיידי כמו שטענו.

כזכור, ביום שלישי בתוך הקראת גזר הדין של אלאור אזריה, החייל היורה מחברון שהואשם בהריגה ומאסר של שנה וחצי, ביקר בית הדין את התערבותם של גורמים בכירים צבאיים בהליך. "הדרג הצבאי הבכיר רשאי, ולעתים אף חייב, להביע עמדה ברורה ומידית ביחס לנושאים המצויים על סדר היום. אולם," אמרו השופטים בהינתן גזר הדין, "אך כשמדובר בנושאים הנתונים תחת חקירה פלילית, ראוי להמתין עד להתבהרות התמונה העובדתית העולה מן החקירה, וככל שקיימת נחיצות להשמעת אמירה פיקודית בשלב כה מוקדם – אזי למתן את האמירה ולסייג אותה באשר לתוצאת החקירה."

שר הביטחון לשעבר דחה את הביקורת הזו בפעם השנייה אתמול בכנס מנהיגות במכללה האקדמית בתל חי ואמר כי " כי "שמעתי את הביקורת עלי. היינו צריכים לחכות שנה כדי להעביר מסר? בינתיים השטח התלקח – המפקדים אמרו שהוא עשה מעשה שלא יעשה, והפוליטיקאים קראו לו גיבור".

מחוץ לגזר הדין של אלאור אזריה 21.2.2017 (צילום: דבר ראשון)
מחוץ לגזר הדין של אלאור אזריה 21.2.2017 (צילום: דבר ראשון)

בהמשך דבריו של אייזנקוט הוא הוסיף כי הוא "מבדיל בין שגיאה של חייל, שמפקד צריך לנצל אותה על מנת ללמוד ממנה, לבין רשלנות או כשל ערכי, אשר אותם אסור לגבות". באשר להשלכות רוחב אפשריות של אירוע הירי בחברון, אמר הרמטכ"ל כי מאז התרחשו עוד למעלה מ-200 אירועים, ובאף אחד מהם לא הראה הכוח כל היסוס.

עוד התייחס הרמטכ"ל למוכנות צה"ל למלחמה ואמר כי ההכנות "בוצעו בצורה טובה מאוד", הרמטכ"ל ציין כי חל שיפור ברמת האימונים ובהיקפם, ביכולות המודיעיניות ובמלאי החימוש. הרמטכ"ל הדגיש כי כבר בפתיחתה של כל מערכה, אם וכאשר תתרחש, לצד תקיפת מטרות עצמתית, הרי שתמרון קרקעי, במקסימום כח ובמינימום זמן, הוא הכרחי להשגת כל הכרעה וניצחון במערכה.

הרמטכ"ל אמר כי 2016 הייתה שנה טובה יחסית למציאות הביטחונית סביבנו, כאשר אם החציון הראשון של השנה התאפיין בהמשך הטרור שהתרחש ב-2015, הרי שהחציון השני הראה שיפור. הרמטכ"ל אמר כי הלחימה בטרור נמשכת כל העת, וכי בשנה ורבע האחרונות הרג צה"ל 171 מחבלים. בכלל הגזרות, ציין הרמטכ"ל, הייתה פעילות מבצעית ענפה אשר רוב רובה נסתר מן העין, הביאה לשקט ביטחוני וחיזקה את ההרתעה. הרמטכ"ל חזר על עמדתו כי מפתח חשוב בצמצום הטרור הוא הפעלת כח נכונה, אשר מפרידה בין הטרור לכלל האוכלוסייה, ומתן אפשרות לקיומה של דינמיקת חיים מרסנת, של לימודים ועבודה, בצד הפלסטיני, אשר נכון יהיה לשמור עליה בכל עת. בנוסף, ציין הרמטכ"ל תופעה מטרידה נוספות, כי בשנים 2016-17 45% ממבצעי הפיגועים היו בעלי תעודת זהות כחולה.

התגובה הישראלית לטיל ששוגר מעזה לעבר חוף אשקלון, העיר עזה, 6/2/2017 (צילום: AP)
התגובה הישראלית לטיל ששוגר מעזה לעבר חוף אשקלון, העיר עזה, 6/2/2017 (צילום: AP)

הרמטכ"ל אמר כי בראש סדר העדיפויות הצה"לי בשנת 2017 מצויה החזית בעזה. תוצאות הבחירות שקיים החמאס שהביאו לבחירתו של יחיא סנוואר מוכיחות כי כל הפרדה שנעשתה בעבר בין דרג מדיני לדרג צבאי טושטשה עד לכדי ביטול. המאמץ במענה לסוגיית תת הקרקע, אמר הרמטכ"ל, ממשיך כל העת מאז אוקטובר 2013, כאשר השנה הושקעו בנושא 2.4 מיליארד שקלים.

הרמטכ"ל התייחס לגזרת סוריה ורמת הגולן ואמר כי ייתכן מאוד שבאביב נראה חידוש מאמצים וקרבות שליטה בגולן הסורי. האינטרס של ישראל, אמר הרמטכ"ל, הוא כי בצד השני יהיה ארגון מדינתי וכתובת מסודרת לפעול מולה, לצד יציאת כלל הכוחות הזרים וחזרת כח אונדו"ף (UNDOF).

בנושא לבנון אמר הרמטכ"ל כי אף שכוחות חיזבאללה צוברים ניסיון מבצעי משמעותי בפעילותם בסוריה, הרי שפעילות זו הביאה למשבר תקציבי ומורלי בארגון. הצהרותיו הנוכחיות של נסראללה נועדו כדי לייצר משוואה הרתעתית שמטרתה לשמור על הסטטוס קוו מבחינתו, וכי בחזית זו, כמו גם בחזית העזתית, הוא אינו רואה נכונות של הצד השני לצאת לפעילות יזומה כנגד ישראל.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!