
על רקע ההאטה הכלכלית המתמשכת בסין, הפרלמנט במדינה אישר ביום שישי האחרון חבילת סיוע לרשויות וממשלים מקומיים בסך 10 טריליון רנמינבי, שהם כ-1.4 טריליון דולרים. הצעד מכוון לשוק הנדל"ן הבועתי שהכלכלה הסינית סובלת ממנו כבר שנים. בפועל, הממשלה המרכזית תומכת בממשלות המקומיות שהשקיעו בנכסים פיננסיים בשוק הנדל"ן ובתשתיות, וסובלות מפשיטות רגל בתחום.
לפני כשלוש שנים שוק הנדל"ן הסיני נכנס להאטה משמעותית שפגעה במצבן הכלכלי של הממשלות המקומיות ובצמיחה הסינית בכלל. עד 2020 נהנה שוק הנדל"ן הסיני מצמיחה מהירה שככל הנראה היה בה מרכיב בועתי. כספים רבים של ממשלות מקומיות והשוק הפרטי ניפחו את מחירי הנכסים בתקווה שאלו ימשיכו לעלות. אולם כאשר המגמה הברורה של העלייה נפסקה, הרבה גופים הקשורים בשוק באופן כזה או אחר נכנסו לסכנה של פשיטת רגל.
אחת התוצאות היא שהממשלות המקומיות שהשקיעו, דרך מכשירים פיננסיים, בשוק הנדל"ן, נכנסו לקשיים. חבילת התמרוץ שהוכרזה בשישי נועדה לסייע להן על ידי הענקת אפשרות לבנייה מחדש של החובות שלהם באופן שיקל את הנטל. שר האוצר לאן פואן אמר שהסיוע לממשלות המקומיות יקל את נטל החוב ויאפשר להן לחדש את ההשקעה ב"פיתוח ושיפור הרווחה הציבורית".
הצעד מצטרף לחבילת תמרוץ מחודש ספטמבר של הבנק המרכזי הסיני. אז שיעור הריבית על הרנמינבי הופחת מ-1.7% ל-1.5%. נוסף לכך, חובת הרזרבות (שיעור הרנמינבי שהבנקים הסינים מחויבים לשמור בבנק המרכזי ביחס לסך הפקדונות) הופחת בחצי נקודת האחוז. ההפחתה פינתה, לפי הודעת הבנק המרכזי, טריליון רנמינבי (139 מיליארד דולר) מרזרבות לנזילות למערכת הבנקאית.
נכון להיום ׁ(שני), נראה ששווקי המניות לא התרשמו מצעדי התמרוץ. מדד המניות המרכזי של הונג-קונג, הנג סנג, ירד ב-1.5%. הסיבה לכך, ככל הנראה, נעוצה באכזבה מכך שצעדי התמרוץ אינם מכוונים ישירות להשקעות וצריכה, אלא לייצוב החוב של הממשלות המקומיות. שר האוצר לן אמר שהוא ואנשיו בוחנים אפשרויות לתמרוץ נוסף שיסייע לבנקים ויחזק את רמת הצריכה.


