דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי ה' בכסלו תשפ"ה 06.12.24
25.4°תל אביב
  • 18.2°ירושלים
  • 25.4°תל אביב
  • 21.9°חיפה
  • 24.5°אשדוד
  • 23.7°באר שבע
  • 25.3°אילת
  • 23.4°טבריה
  • 16.6°צפת
  • 25.1°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל

תקציב 2025: דמי הביטוח הלאומי של משתכרים 7,500 ש"ח יזנקו ב-200%

התיקונים לחוק הביטוח הלאומי שמציע האוצר כוללים גם הקפאה של קצבאות הילדים, הצמדה של מדרגת הגבייה למדד המחירים לצרכן במקום לשכר הממוצע והקטנת ההקצבות של האוצר לביטוח הלאומי

המוסד לביטוח לאומי (צילום: shutterstock)
המוסד לביטוח לאומי (צילום: shutterstock)
יובל לקח
כתב כלכלה
צרו קשר עם המערכת:

העלאת דמי הביטוח הלאומי, הקפאת קצבאות הילדים, קיצוץ בתקציב ושינוי ההצמדה למדד: משרד האוצר פרסם בשבוע שעבר תזכיר לחוק התקציב לקראת העברתו בכנסת, ובו פרק הנוגע בביטוח הלאומי. בהצעה מתוכננת עלייה רוחבית בדמי הביטוח הלאומי. עוד כוללת ההצעה הקפאה של העדכון של קצבאות הילדים, קיצוץ בתקציב שמעביר משרד האוצר לביטוח הלאומי, ושינוי ההצמדה של מדרגת הגבייה המופחתת מהשכר הממוצע למדד המחירים לצרכן.

הגדלת דמי הביטוח הלאומי והמעבר למדד שיגרום לעלייה נוספת בתשלום דמי הביטוח יגדילו את הכנסות הביטוח הלאומי. עם זאת, עלייה זו לא תתורגם להגדלת הקצבאות והתשלום למבוטחים. קצבאות הילדים ב-2025 אף יוקפאו ולא יוצמדו למדד המחירים לצרכן, ובכך יקטנו ריאלית. הקיצוץ הריאלי והגדלת הגבייה יאפשרו לאוצר להקטין את הקצבתו לביטוח הלאומי בשנים הקרובות. ב-2025 האוצר יקטין את השתתפותו בתקציב הביטוח הלאומי בכ-17%, ב-2026 בכ-23%, ב-2027 בכ-24% ומ-2028 ואילך בכ-24.5%.

המוסד לביטוח לאומי אחראי על זכויות חברתיות רבות בישראל, בעיקר באמצעות תשלומי העברה. בין היתר הוא משמש גוף לביטוח עובדים באמצעות קצבת אבטלה וקצבת נפגעי עבודה. הגבייה של דמי ביטוח לאומי נפרדת מגבייה של מסים אחרים, למען שמירה על עצמאותו ולמען שמירה על מטרות הגבייה החברתיות. הגוף הוא גם צינור של המדינה להעברת קצבאות נוספות שאינן נגזרות מתשלום דמי הביטוח הלאומי, בהן קצבת ילדים וקצבת אזרח במקרים של עלייה לישראל לאחר גיל הפרישה.

לדמי הביטוח הלאומי מדרגת תשלום אחת שעומדת כיום על 7,522 שקלים. עובדים שמרוויחים עד לסכום זה משלמים דמי ביטוח לאומי בשיעור של 0.4% משכרם. עובדים המרוויחים יותר מסכום זה משלמים עבור כל חלק מהשכר שמעבר למדרגת התשלום 7%.

לפי ההצעה, דמי הביטוח הלאומי יעלו למשתכרים עד למדרגת התשלום בחלוקה שווה בין העובד והמעביד 0.8% מהשכר לכל צד, וב-1.6% מההכנסות לעצמאים:

  • שכירים עם הכנסה של 7,500 שקלים ישלמו 90 שקלים בחודש
  • שכירים עם הכנסת של 15 אלף שקלים ישלמו 610 שקלים בחודש
  • שכירים עם הכנסה של 30 אלף שקלים ישלמו 1,660 שקלים בחודש

דמי הביטוח הלאומי של שכירים שהכנסתם עומדת על 7,500 שקלים תעלה מ-30 ל-90 שקלים בחודש, זינוק של 200%. התשלום של שכירים שהכנסתם 15 אלף שקלים יגדל בכ-11%, מכ-550 שקלים לכ-610 שקלים. לעובד שהכנסתו 30 אלף שקלים דמי הביטוח הלאומי יעלו בכ-4%, מ-1,600 שקלים ל-1,660 שקלים.

דמי הביטוח הלאומי יעלו ב-50% לאזרחים שהגדרתם אינה שכירים או עצמאים. קבוצה זו כוללת אנשים שאינם מועסקים, סטודנטים, תלמידי ישיבה ואנשים שעוברים הכשרה מקצועית. העלייה צפויה לעמוד על כמה עשרות שקלים לחודש, באופן משתנה בין ההגדרות השונות.

מדרגת תשלום דמי הביטוח המופחתים, שכיום עומדת על 7,522 שקלים, תוצמד למדד המחירים לצרכן ולא תיקבע לפי 60% מהשכר הממוצע במשק. מדד המחירים לצרכן גדל בשנים האחרונות בקצב נמוך מעליית השכר הממוצע, והכנסה מעבר למדרגת התשלום חייבת ב-7% דמי ביטוח לאומי לעומת ההכנסה שמתחת למדרגת התשלום, שעומדת על 0.4% וצפויה לעלות ל-1.2%. שינוי זה יוביל לעלייה בדמי הביטוח גם לעובדים שהכנסתם כיום בינונית וגבוהה.

התיקונים המוצעים בחוק הביטוח הלאומי נועדו לעמוד במסגרת הפיסקלית, כלומר לא לחרוג ממסגרת הוצאות הממשלה שתיקבע בחוק התקציב. הם משמשים מקור תקציבי חלופי להצעה קודמת של האוצר לתקציב 2025, שכללה הקפאה של שכר המינימום והקפאה רוחבית של קצבאות, בהן קצבת נכות, קצבת זקנה וקצבאות לאלמנות וליתומי צה"ל.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!