יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד פנה לממונה על שוק ההון, עמית גל, לנוכח כישלון מכרז הביטוח הסיעודי בקופת חולים כללית, וקרא לו למצוא פתרון למשבר הביטוחים הסיעודיים שעלול להשפיע על מיליוני אזרחים ולהותיר אותם ללא כיסוי. הביטוחים צפויים לפקוע בסוף דצמבר.
במכתב דחוף ששלח היום (שלישי) מתריע בר-דוד בפני גל על המציאות שתיווצר אם לא יגובש פתרון מיידי. "לאור כישלון מכרז הביטוח הסיעודי של קופת חולים כללית והיעדר מציאת פתרון לנושא זה עד היום, מבוטחי הכללית ייוותרו ללא ביטוח סיעודי החל מ-1 בינואר. הקופה תיאלץ להפסיק לקלוט מבוטחים חדשים ו-2.6 מיליון המבוטחים הקיימים יוותרו ללא ביטוח סיעודי, מה שצפוי לפגוע קשות בזכויותיהם".
יו"ר ההסתדרות הזהיר כי על פי ההערכות אירוע זה יביא אף לקריסתם של יתר הביטוחים הסיעודיים בקופות חולים נוספות, והביע אכזבה מכך שלמרות ההבטחות, לא נמצא פתרון: "במהלך השנה האחרונה התקיימו ישיבות רבות בנושא, והתקבלו התחייבויות ממשלתיות למציאת פתרון לטווח הארוך. למרבה הצער, התחייבויות אלה לא קוימו, וכעת אנו עומדים בפני ביטול הביטוח הסיעודי למבוטחי קופת חולים כללית וסיכון כל המבוטחים הסיעודיים במשק".
את המכתב חתם יו"ר ההסתדרות בקריאה לפעול באופן מיידי והביע דאגה עמוקה בעקבות כך שטרם הוסדר הנושא: "אני פונה אליך בזאת על מנת שתפעל בדחיפות ובאופן המיידי להסדרת פתרון אשר יביא לסיום המשבר בענף הביטוחים הסיעודיים, ובראש ובראשונה שתפעל למניעת קריסת הביטוח הסיעודי של מבוטחי קופת חולים כללית".
החשש: פגיעה חמורה ב-2.6 מיליון מבוטחים
ביטוח סיעודי קבוצתי לחברי קופות החולים הוא ביטוח בתנאים מיטיבים שקובעת רשות שוק ההון, ומהווה רובד ביטוחי נוסף על הכיסוי שמעניק הביטוח הלאומי לכל תושב. כל אזרחי המדינה ותושביה יכולים לרכוש ביטוח כזה דרך קופת החולים בה הם חברים, ללא חיתום רפואי (הליך שבו חברת הביטוח דורשת מהמבוטח למסור פרטים על עברו הרפואי), ועם תקופת אכשרה קצרה יחסית.
במקרה שהמבוטח הופך לסיעודי הוא זכאי לתשלום חודשי, שכיום עומד על 5,000 שקלים למשך חמש שנים. הפוליסה מתנהלת באופן קבוצתי, כלומר הקרן היא סגורה וכלל המבוטחים מהקופה מהווים קבוצה, כך שהמבטחים שאינם סיעודיים ברגע נתון מממנים את הסיעודיים, ללא צבירת זכויות. הביטוח עצמו מופעל על ידי חברות ביטוח שהתקשרו במכרז עם קופת החולים, כשהקופות משמשות גורם משווק בלבד.
הביטוחים הקבוצתיים לחברי קופות החולים היו המענה הממשלתי למשבר בענף הביטוח הסיעודי שהתפוצץ ב-2017, במסגרתו הממונה על שוק ההון באוצר דורית סלינג'ר ביטלה את הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים, עקב היותם מוצר ביטוחי גרוע שלא סיפק מענה ראוי. ביטוחים אלו, שמאות אלפי אזרחים שילמו להם דמי ביטוח במשך עשרות שנים, הופסקו באופן פתאומי.
למרות דרישה שהועלתה אז להסדיר את תחום הסיעוד ולייסד ביטוח סיעודי ממלכתי, הממשלה בחרה בשני מהלכים חלקיים: הצבת הביטוחים הקבוצתיים לחברי קופות החולים תחת רגולציה אחידה וקשיחה של רשות שוק ההון כחלופה לביטוחים שבוטלו; והרחבת הרובד הבסיסי דרך הרפורמה בסיעוד בביטוח הלאומי, שאיפשרה למבוטחים לקבל כסף, ולא רק שירותי סיוע.
כעבור שש שנים בלבד, רשות שוק ההון נסוגה מהתנאים המיטיבים שנקבעו לביטוח, ככל הנראה עקב לחץ מחברות הביטוח שהבינו שהתנאים אינם כדאיים עבורן ודרשו להרע אותם. עקב כך, החל מתחילת 2023 הורד גובה התשלום מ-6,200 שקלים בחודש ל-5,000, והועלה הגיל המינימלי לזכאות לביטוח. גם המהלכים הללו כנראה לא עזרו. חברת הביטוח הראל, שמבטחת כיום 2.6 מיליון מחברי קופת חולים כללית, הודיעה שלא תאריך את החוזה שלה, שמסתיים בסוף 2024, ובכללית לא מצאו עד כה חברת ביטוח אחרת.
אם לא תימצא חברת ביטוח אחרת למבוטחי הכללית, הם ייכנסו להסדר שנקרא run-off (חיסול עצמי), במסגרתו הראל תמשיך להפעיל את הביטוח רק לחברים הקיימים – ללא צירוף מבוטחים חדשים. המשמעות הצפויה היא פגיעה חמורה בתנאים של מבוטחים שיצטרכו לממש את הביטוח בעתיד, ועזיבה המונית של מבוטחים לקופות חולים אחרות, מצב שיגביר את העומס עליהן ועלול להוביל גם לקריסת הביטוחים הסיעודיים הקבוצתיים שלהן.