יום הזיכרון ה-29 לרצח ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין צוין היום (רביעי), י"ב בחשוון. בהר הרצל התקיימה האזכרה הממלכתית, בנוכחות נשיא המדינה יצחק הרצוג, מ"מ נשיא בית המשפט העליון יצחק עמית, השרה גילה גמליאל, סגן יו"ר הכנסת ח"כ משה סולומון (הציונות הדתית), נציגי מערכת הביטחון ובני המשפחה. השנה, לבקשת המשפחה, לא נישאו נאומים באזכרה, ובנו של רבין, יובל, אמר קדיש על אביו.
שר החינוך יואב קיש: "השיח האלים משני קצוות הקשת הפוליטית צריכים לרדת מסדר היום"
אתמול נערכה עצרת הנוער הממלכתית במרכז רבין בתל אביב, בהשתתפות מאות חברי מועצות תלמידים ברחבי הארץ. בעצרת שכותרתה 'מחברים אמנה ישראלית' השתתפו שר החינוך יואב קיש, ודליה רבין, יו"ר מרכז רבין ובתו של יצחק רבין.
הטקס נפתח בברכה מצולמת של נשיא המדינה הרצוג, שאמר כי "יצחק רבין היה מנהיג של כלל האזרחים ולא של מחנה אחד".
שר החינוך יואב קיש אמר בטקס: "ביום הזה צריך לזכור שני דברים: אחד, את האיש עצמו שאהב אדם באשר הוא אדם, ואת האווירה הציבורית הקשה שהייתה לפני הרצח. המציאות של היום, שבה ההתנגדות לנציגי הציבור הופכת לאלימות פיזית ומילולית, היא שגויה, ואל לנו לתת לה לגיטימציה. השיח האלים משני קצוות הקשת הפוליטית צריכים לרדת מסדר היום. עלינו לזכור שהאויבים שלנו הם חיזבאללה וחמאס". קיש פנה לבני הנוער ואמר להם: "מאז 7 באוקטובר הוכחתם מעל כל ספק שאתם לא דור המסכים, אלא דור שנענה למשימות הלאומיות".
דליה רבין פנתה לבני הנוער: "היום, כמעט 30 שנים אחרי הרצח, יש להתבונן ולהבין מה למדנו. בשנה האחרונה למדנו יותר מתמיד את החשיבות של השותפות, אבל גם את המחלוקות והשסעים בין חלקי העם. האמנה שאנחנו מנסים לכונן קשורה למשפחה של מילים המבטאות את היכולת לסמוך על משהו. עליכם בני הנוער מוטלת האחריות לא רק ללמוד את ההיסטוריה, אלא לממש את מורשתו של רבין דרך הערכים שהוא האמין בהם בכל לבו: סולידריות ודמוקרטיה".
בעצרת הוזכר נאומו של רבין בטקס סיום של בית הספר לפיקוד ומטה ב-1992. החלקים שהודגשו מאותו נאום נגעו לשלבי הילדות והנעורים השונים, ובסרטון הקריאו אותם מפורסמים כמו ירדנה ארזי, שחר טבוך, אופירה אסייג והנשיא הרצוג. נציגי מועצת תלמידים הקריאו את החלק של הנאום העוסק בדרישות של רבין מהדור הצעיר, בהן אחריות, שכל ישר ודיווח בזמן אמת.
יו"ר מועצת התלמידים הארצית, רוני קמאי: "אני רוצה להחזיר אותנו לימים של 6 באוקטובר. ימים של שיסוע שהגיע עד לכיתות שלנו. אווירה שההורים שלי אומרים שהיא כמו האווירה שקדמה לרצח. אני לא רוצה שנחזור לימים האלו. היום נכתוב ביחד את האמנה שתשמור אותנו מאוחדים. כדברי השיר שרבין שר בסוף העצרת: 'אל תגידו יום יבוא, הביאו את היום'". הזמרים מיקה משה ויגל אושרי שרו את השירים 'כאב של לוחמים', 'ומפה נקום', ו'לצאת מדיכאון'.
טקסים לזכרו של רבין התקיימו במהלך השבוע בערים שונות ברחבי הארץ, בהן חיפה, ראשון לציון, הוד השרון ואילת. גם מוסדות אקדמיים יציינו את הרצח, בהם בין היתר אוניברסיטת בן גוריון, אוניברסיטת בר אילן ואוניברסיטת רייכמן.
האסיפה הישראלית: "
ארגונים ציבוריים קואליציית תנועות הנוער 'זוכרים את הרצח נאבקים בדמוקרטיה' עורכת את אירועי השיח 'אסיפה ישראלית', כמו בכל שנה בשמונה השנים האחרונות, למעט השנה שעברה. האירוע המרכזי של האסיפה נערך הערב (רביעי) בכיכר החטופים בתל אביב, ואסיפות מקומיות נערכות לאורך השבוע. אירוע בהשתתפות מאות בני נוער מתנועות הנוער נערך בכיכר הבימה בתל אביב בראשון השבוע.
משפחת רבין ביקשה לבטל את הטקסים השנה: "אין זו העת לטקסים גדולים"
השנה משפחת רבין ביקשה לבטל את האירועים הממלכתיים סביב ציון יום הזיכרון, בעיקר בגלל המלחמה. במכתב שביתו של יצחק רבין, דליה רבין, שלחה בשבוע שעבר לנשיא יצחק הרצוג, לראש הממשלה בנימין נתניהו וליו"ר הכנסת אמיר אוחנה, היא כתבה: "אין זאת העת לטקסים גדולים. יהיה נכון להעניק מקום ראוי, אך מאופק, להנצחתו של ראש הממשלה, יצחק רבין ז"ל".
בהמשך המכתב רבין הוסיפה: "אין ספק כי זכרו ומורשתו של אבי, יצחק רבין, הם חלק בלתי נפרד מהזהות הלאומית, הביטחונית והדמוקרטית של מדינת ישראל. אנו עומדים על משמר הזיכרון. יחד עם זאת, לנוכח המציאות הביטחונית הקשה בה אנו מצויים כיום, ולאור האתגרים שמציבה הלחימה לחברה הישראלית, אני ממליצה כי השנה, באופן חד פעמי ויוצא דופן, יוחלט על ביטול הטקסים הממלכתיים בבית הנשיא, בחלקת גדולי האומה בהר הרצל ובכנסת".
בעקבות הבקשה, הכריז יו"ר הכנסת אוחנה כי מליאת הכנסת לא תתכנס לציון יום הזיכרון לרצח רבין, והאזכרה הממלכתית בהר הרצל נערכה במתכונת מצומצמת ללא נאומים.
בדומה למשפחת רבין, גם משפחת השר לשעבר רחבעם זאבי ביקשה לבטל את התכנסות מליאת הכנסת לזכרו. יום הזיכרון לרצח זאבי נערך מדי שנה בל' בתשרי, שהשנה חל ביום שישי, 1 בנובמבר.
לפי חוק יום הזיכרון ליצחק רבין, יש לקיים טקס ליד קברו של רבין בהר הרצל; להוריד את דגל ישראל במוסדות המדינה לחצי התורן; לפרסם פקודת יום של הרמטכ"ל בצה"ל; ולציין את היום בבתי הספר. ציון היום במערכת החינוך נדרש לבטא שני נושאים. האחד הוא חייו ופועלו של רבין, והשני: הדמוקרטיה בישראל, וסכנת האלימות בחברה ובמדינה.