דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"א בכסלו תשפ"ה 12.12.24
20.5°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 18.9°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 19.5°באר שבע
  • 23.4°אילת
  • 19.3°טבריה
  • 15.6°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
ספורט

לטעון כדור ולירות: הקלעית אולגה טסצ'יאב מכוונת לאולימפיאדת לוס אנג'לס 2028

היא החלה את דרכה בענף בגיל 10, ובשבת האחרונה, עשור אחרי כן, קבעה טסצ'יאב שיא ישראלי חדש בירי ברובה אוויר ל-10 מטרים | בין ההישגים שלה: מדליית ארד ב-2022 בתחרות הגביע העולמי ביחד עם הקלע האולימפי סרגיי ריכטר ומדליית כסף לצמד הישראלי באליפות אירופה ב-2023

אולגה טסצ'יאב (צילום: אלבום פרטי)
אולגה טסצ'יאב (צילום: אלבום פרטי)
ליאור ברטל
ליאור ברטל
כתב ספורט
צרו קשר עם המערכת:

יש משפחות שהעסק המשפחתי שלהן הוא העבודה המשותפת בשדות האהובים בתחום החקלאות, יש משפחות המפעילות כבר עשרות שנים את המסעדה עם ריחות הבישול הבלתי נשכחים של סבתא, יש משפחות בעלות עסק משפחתי בתחום הנדל"ן, ובמשפחת טסצ'יאב העסק המשפחתי הוא הצמחת אלופים ואלופות בענף הקליעה. 

האב, אלכסנדר טסצ'יאב, לקח חלק בענף הקליעה עוד כשהיה נער בברית המועצות. לאחר שבני המשפחה עלו ארצה, הם גילו שחמש דקות מביתם בנשר יש מטווח קליעה. לאט אבל בטוח, שלושת ילדי המשפחה מצאו את עצמם במטווח. האחים רועי ואולגה הפכו לאלופי ישראל, והאב מונה ליו"ר המועדון הפועל בגבעת נשר.

טסצ'יאב (שנייה משמאל) עם מדליית הכסף באליפות אירופה (צילום: European Shooting Confederation)
טסצ'יאב (שנייה משמאל) עם מדליית הכסף באליפות אירופה (צילום: European Shooting Confederation)

אולגה טסצ'יאב היא ללא ספק היהלום שבכתר המשפחתי, בעלת כישרון נדיר במחוזות הישראליים שמכוונת את המטרה שלה למקומות הגבוהים ביותר בענף. "המטרה העיקרית היא להעפיל למשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 28', והמטרה השנה היא להתחיל להעפיל לגמרים בתחרות הגדולות ביותר של הענף", אומרת טסצ'יאב בראיון ל'דבר'.

בשבת האחרונה קבעה טסצ'יאב שיא ישראלי חדש בירי ברובה אוויר ל-10 מטרים עם תוצאה של 632 נקודות, שהיה מבטיח לה את העלייה לגמר המשחקים האולימפיים בפריז מהמקום החמישי במקצה המוקדמות. "זאת תוצאה נורא טובה", טסצ'יאב מודה, ומיד מצטנעת: "זו נקודת ציון חשובה בדרך שלי, אבל אני עדיין מרגישה שאפשר לעשות יותר, ואני חושבת שזאת רק ההתחלה".  

את השיא הישראלי הראשון בקריירה שלה, היא קבעה כאשר הייתה בת 17 בלבד. "קבעתי אותו שלוש פעמים ברצף, תחרות אחרי תחרות", היא אומרת. "בהתחלה 629 נקודות, ואז 630.6 נקודות ו-630.8 נקודות. לאחר מכן במשך שנתיים לא הצלחתי להגיע ל-630 נקודות, שזה היה מאוד מתסכל".

טסצ'יאב מכוונת (צילום: גיל סימקוביץ')
טסצ'יאב מכוונת (צילום: גיל סימקוביץ')

"קטע של ילדים לבני מהגרים שהם דור ראשון בארץ"

טסצ'יאב ראתה שההתקדמות שלה בתחרויות האישיות נעצרה, והחליטה לעבור בחודש יולי למאמן חדש מקרואטיה. את השיא הישראלי החדש היא זוקפת לשינוי המשמעותי שקרה בשלושת החודשים האחרונים. 

"נסעתי למחנה אימונים באירופה. עשינו מספר שינויים טכניים ואז הגענו לתוצאה הזאת. פתאום, אחרי עבודה נורא מאסיבית של לפרק את הכל ולהרכיב מחדש, הגענו למשהו שהוא מרגיש לי יותר נוח. אני עדיין מרגישה שאני יכולה לעשות הרבה יותר ולהמשיך להשתפר. זה גם מה שנדרש ממני אם אני רוצה להמשיך להתחרות ברמה הגבוהה מאוד שהולכת להיות בסייקל האולימפי הנוכחי".

טסצ'יאב בת ה-20 החלה את דרכה בענף בגיל 10. אביה ושני האחים שלה כבר לקחו חלק בקליעה במועדון הפועל נשר, ובקיץ 2014 אמא שלה ביקשה מאביה שייקח איתו גם אותה. "היה אז את מבצע 'צוק איתן'. לא היה יותר מדי מה לעשות בבית, אז אמא שלי אמרה לאבא שלי: 'אני לא רוצה שהיא תשב בבית ולא תעשה כלום, אז תיקח אותה איתך למטווח'".

טסצ'יאב התאהבה בענף ואחרי שלוש שנים זכתה באליפות ישראל עד גיל 18. מאז זכתה באליפות ישראל לבוגרות ובאליפות ישראל בזוגות מעורבים עם אחיה רועי. "זה קטע כזה של ילדים לבני מהגרים שהם דור ראשון בארץ, למצוא במה את טובה, אם זה בכלי נגינה או ענף ספורט. אני מצאתי את זה במטווח, בענף הקליעה".

"דמות השראה ענקית בשבילי"

את הפריצה שלה בזירה הבינלאומית החלה טסצ'יאב בקיץ 2022, כאשר זכתה ביחד עם הקלע האולימפי סרגיי ריכטר במדליית הארד בתחרות הגביע העולמי בקוריאה הדרומית. טסצ'יאב מרגישה שהיא לומדת המון מהעבודה המשותפת עם ריכטר, שמבוגר ממנה ב-15 שנה והשתתף בארבע אולימפיאדות רצופות מאז לונדון 2012.  

"הוא מביא המון ניסיון", היא אומרת. "הוא כל הזמן פורץ תקרות זכוכית ואני הולכת בדרך שהוא סלל. הוא דמות השראה ענקית בשבילי. אכפת לו מאוד ואני מעריכה אותו. לא הייתי יכולה להגיע להישגים בתחרויות הזוגות בלעדיו. אני תמיד יכולה לסמוך עליו שייתן את המקסימום שלו ואני את שלי. אנחנו צמד טוב והוא באמת הפרטנר הכי טוב שיכולתי לבקש".

במרץ 2023 הצמד הישראלי הגיע לשיאו עם זכייה במדליית הכסף באליפות אירופה שנערכה באסטוניה, למרות נקודת פתיחה מאתגרת. ריכטר הגיע חולה ועלה להתחרות עם חום גבוה. באותם רגעים חשובים, טסצ'יאב, אז רק בת 18, הבינה שהיא צריכה להתעלות על עצמה.   

"הגעתי לאליפות אירופה מאוד חדורת מטרה. סרגיי היה ממש ממש חולה. אז אמרתי, אוקיי, אני צריכה אולי לקחת את המושכות, וגם לשדר איזשהו חוסן. הגעתי למטווח כאילו אני מלכת העולם. נכנסנו לעמדה ונתתי את העבודה שאני יודעת לתת. סרגיי סיים לפניי, אבל אנחנו ממשיכים לעמוד בעמדות ולא עוזבים, עד שהשני מסיים. כאשר סיימנו הסתכלנו על המסך ופתאום ראינו שעלינו לתחרות הגמר על הזהב. זה היה ממש וואו, לא ציפינו לזה, במיוחד כאשר סרגיי היה חולה".

הצמד הישראלי השיג תוצאה משולבת של 629.3 נקודות והעפיל לגמר מול צמד נורבגי. הם פתחו נהדר את קרב הגמר ועלו ליתרון מבטיח של 2:8, אך הצמד הנורבגי הפך את התוצאה לניצחון 16:10 וזכה בזהב.

"בגמר זה עולם אחר לגמרי", מעניקה טסצ'יאב מבט עמוק יותר על החוויה ברגע השיא. "זה מאוד קשה. הלב שלך דופק, וכל מה שאנחנו רוצים בספורט הזה, זה להגיע לכמה שפחות תזוזות. אז פתאום הלב דופק והולם, ואת רוצה כל כך לנצח. יש לך הרבה מחשבות טורדניות, ולצערי בעיניי יריתי כדורים מאוד מאוד חלשים. באותו הרגע זה היה קצת עצוב, אבל בדיעבד, אחרי שנה וחצי, אני מבינה כמה שזה הישג אדיר, להיות סגנית אלופת אירופה".

תחרות עם לחץ גבוה, בה המנצחת לוקחת הכל

טסצ'יאב המשיכה להשתפר והעפילה למשחקי אירופה 2023 בפולין. בפעם הראשונה בקריירה הייתה חלק ממשלחת ישראלית אולימפית גדולה. "רציתי להעפיל למשחקים האלה. זה לא המשחקים האולימפיים, אבל זה כן לדרוך בפעם הראשונה בתחרות גדולה, שהטבעות האולימפיות מוטבעות עליה. התחרות הזאת הייתה שונה מרוב התחרויות, את מכירה את כל השמות של הקלעים שהגיעו לשם ואת באמת מרגישה קלעית מובחרת".

במהלך התחרות הדברים התחברו לה בצורה מעולה והיא הפתיעה עם עלייה למקצה הגמר האישי עם התוצאה של 628.9 נקודות. "ראיתי את סרגיי מתחרה ופתאום משהו פשוט הקליק בראש שלי. הרגשתי השראה ומוטיבציה מטורפת. יריתי ונהניתי מכל כדור ופתאום עליתי לגמר".

במקצה הגמר התחרו 8 המתחרות הטובות ביותר על כרטיס אחד למשחקים האולימפיים בפריז. תחרות עם לחץ גבוה, בה המנצחת לוקחת הכל. "זה היה הגמר השני שלי בקריירה והייתי מאוד לחוצה. בגמר את אף פעם לא יודעת איך תיכנסי אליו ואיך תצאי ממנו. באימונים אנחנו עובדים על הכל, אבל בגמר זו סיטואציית לחץ שאי אפשר לדמות באף אימון. רק כשאת שם את יודעת במה מדובר. מבחינתי זה היה גמר יחסית טוב. היו לי המון מקבצים גבוהים, אבל אז פתאום כדור אחד או שניים שהורידו לי את הממוצע וסיימתי במקום השישי".

בענף הקליעה הצד המנטלי הוא מרכיב קריטי המפריד בין אלופות אולימפיות למתחרות נהדרות שיודעות לירות בצורה מדהימה בתחרויות רגילות. ההתעלות האדירה נדרשת ברגע האמת. "אני עובדת עם פסיכולוג הספורט תומר גוטמן", אומרת טסצ'יאב. "אנחנו יודעים שהחרדה תגיע, לכן אנחנו מתרגלים דווקא את היכולת לשחרר. זה כמו בוץ טובעני או מערבולת בים. אם את תיאבקי בזה, זה רק ינסה יותר למשוך אותך למטה. אבל אם את דווקא כן תשחררי לשנייה, תביני איפה את, את תצליחי לצאת החוצה מזה.

"תמיד יש מחשבות טורדניות, לפעמים יותר, לפעמים פחות, אז ההתמודדות היא פשוט שנייה להקשיב לעצמך, להקשיב למחשבות האלה, להבין שהן קיימות, שנייה לחשוב אותן עד הסוף, ולהבין שהן לא כאלה ריאליות. להחזיר אותך חזרה למציאות, להווה, היכן שהדברים עדיין לא קרו. לא התחלת עדיין לירות. זאת ממש מדיטציה לכל דבר. צריך להגיע לרמה של אוטומטיות ופשוט לסמוך על התהליך שלך".

בדרך אותה היא סוללת לעצמה, טסצ'יאב מכוונת הכי גבוה שהיא יכולה לדמיין עם הישגים בינלאומיים ומטרה ברורה להגיע למשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 2028. "חשוב לי להמשיך לייצג את המדינה ולהביא הרבה כבוד. להקשיב לילדה בת ה-10 שהייתי, שאוהבת את הדבר הזה, את הפעולה החוזרת של לטעון כדור ולירות, ופשוט ליהנות מהדרך".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!