דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ט' בתמוז תשפ"ו 24.06.26
28.4°תל אביב
  • 28.5°ירושלים
  • 28.4°תל אביב
  • 27.7°חיפה
  • 28.5°אשדוד
  • 32.8°באר שבע
  • 38.0°אילת
  • 33.5°טבריה
  • 28.5°צפת
  • 29.7°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

בפעם השביעית ברצף: הריבית נותרה ללא שינוי ותמשיך לעמוד על 4.5%

בנק ישראל החליט להותיר את הריבית במשק על כנה - 4.5% שהם 6% ריבית פריים | לפי שעה לא צפויים גם שינויים דרמטיים בהכרזה הבאה - בינואר 2025 | בתחילת השבוע הופחתה בכרבע אחוז הריבית בארה״ב, בעקבות התמתנות באינפלציה

נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: לע"מ)
נגיד בנק ישראל אמיר ירון (צילום: לע"מ)
דבר
צרו קשר עם המערכת:

בנק ישראל הודיע היום (שני) כי הוועדה המוניטרית החליטה להותיר את הריבית במשק ברמה של 4.5%. בהודעתו נכתב כי אי הוודאות הגאו-פוליטית, התחזקות השקל, ועליית האינפלציה ל-3.5% הובילו להחלטה זו. האינפלציה נמצאת מעל היעד שלה, שמוגדר בין 1% ל-3%, ואף צפויה לעלות על פי התחזיות.

זו הפעם השביעית ברציפות שהריבית נותרת בשיעור זה. לפי שעה לא צפויים גם שינויים דרמטיים בהכרזה הבאה – בינואר 2025. הפעם האחרונה שבה בנק ישראל שינה את הריבית הייתה בתחילת 2024, כאשר החליט להורידה מ-4.75%ל-4.5%. זאת לאחר העלאה מאסיבית של הריבית בהתאוששות ממשבר הקורונה, בדומה לבנקים מרכזיים רבים בעולם שנקטו העלאות ריבית כדרך להתמודד עם עליות המחירים.

"על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית", נכתב בהודעת הבנק.  עוד התייחס הבנק לגורמים שישפיעו על החלטות עתידות: התכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית.

בבנק ציינו את "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת" כגורם המעכב את חזרת המשק לרמת הפעילות שאפיינה אותו טרם המלחמה. על-פי האינדיקטורים השוטפים, לטענת הבנק, המשק ממשיך להתאושש בקצב מתון אך נשמר הפער השלילי ביחס לקו המגמה. עוד צוין כי, חלה ירידה בפרמיית הסיכון של המשק בשווקים הפיננסיים, אך הרמה עדיין גבוהה.

ריבית גבוהה משמשת את הבנקים המרכזיים בעולם ככלי להתמודדות עם האינפלציה – עליות המחירים במשק, אם כי יעילותו של כלי זה לא הוכחה באופן מובהק. בתחילת השבוע הופחתה הריבית בארה״ב ברבע נקודת אחוז, בעקבות התמתנות באינפלציה במדינה. בישראל לעומת זאת, צפוי גל התייקרויות בתחילת 2025 בתעריפי החשמל, המים, הדלק והתחבורה הציבורית.

ריבית בנק ישראל נקבעת עבור פעילות הבנקים המסחריים אל מול בנק ישראל. בהתאם לשינויים בריבית משתנים הריביות להלוואות ופיקדונות של משקי בית. ריבית גבוהה מקשה על נטילת הלוואות, ובכך, לשיטת הבנק, גורמת לירידה בצריכה. בנוסף, ריבית גבוהה מעודדת העברת כספים לפיקדונות בבנקים על פני השקעות ריאליות במשק.

בעוד שריבית גבוהה פוגעת בנגישות של התעשיה להלוואות ועשויה להביא לצמצום הצריכה הפרטית, עבור הבנקים המסחריים מדובר במצב נוח. בשנים האחרונות רווחי הבנקים המסחריים הגדולים בישראל גבוהים במיוחד, אפילו המלחמה שפגעה בענפים רבים בכלכלה הישראלית גרמה לירידה ברווחיהם.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!