דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"א בכסלו תשפ"ה 12.12.24
20.5°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 18.9°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 19.5°באר שבע
  • 23.4°אילת
  • 19.3°טבריה
  • 15.6°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
מלחמה בישראל

"חטא היהירות, שקט תמורת כסף": ועדת החקירה האזרחית למחדל ה-7.10 הציגה מסקנותיה

חברי הוועדה מצאו את ראש הממשלה וראשי המערכת הביטחוניים אחראים לקונספציה של הכלת חמאס ולדילול הסד"כ | לצד זאת הדגישו: "הדוח חלקי. נדרשת ועדת חקירה ממלכתית"

ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר (צילום: דוברות הוועדה)
ועדת החקירה האזרחית לאסון 7 באוקטובר (צילום: דוברות הוועדה)
טל כספין
טל כספין
רכז המערכת
צרו קשר עם המערכת:

ועידת החקירה האזרחית לאסון ה-7 באוקטובר הציגה היום (שלישי) את המלצותיה במסיבת עיתונאים בגני התערוכה בתל אביב. לצד מסקנות הוועדה, הודו מארגני הוועדה: לא אנו אלה שאמורים להציג דו"ח חקירה. חייבים להקים ועדת חקירה ממלכתית בהקדם."

"ממשלת ישראל כשלה בשמירה על ביטחון אזרחי ישראל" נכתב בפתח הדוח. "גורמי הביטחון – צה"ל ושב"כ – כשלו במשימתם היחידה. מצופה מכל מי שאחראי למחדל לשלם מחיר אישי".

חברי הוועדה מציינים את היהירות בה לקתה המערכת כגורם מרכזי למחדל שהוביל לאסון. הם מבקרים את תפיסת 'כסף תמורת שקט' במסגרתה העבירה ישראל כסף מקטאר לחמאס בעזה, ונמנעה מסבבי לחימה משמעותיים נגד ארגון הטרור או מהכנעתו. הוועדה מטילה את האחריות למחדל על הדרג המדיני והצבאי כאחד, וכן על ראש הממשלה בנימין נתניהו באופן ישיר.

"האחריות שאנחנו מבקשים להטיל היא מאוזנת ונטולת פניות – לכל מרכיבי הקשת הפוליטית. יודגש כי האירועי השבעה באוקטובר הם תוצאה של כירסום בשני עשורים לפחות" אמרה ראש הוועדה, השופטת ורדה אלשיך עם הצגת המסקנות.

הוועדה מצאה כי "ראש הממשלה בנימין נתניהו נושא באחריות מתוקף תפקידו, בעיקר שהוא היה ראש ממשלה תקופה ארוכה במהלך. הוא תרם לתרומה משמעותית בכל האדנים של קבלת ההחלטות בהם הקבינט והמל"ל שמנע דיון מהותי. הוא תרם תרומה גדולה לקונספציה של שקט תמורת כסף, ואחראי לכך שקולות שביקרו אותה הושתקו לחלוטין. נתניהו אחראי להחלטה לא להנחית מכת מנע נגד החמאס".

ראשי הממשלה יאיר לפיד ונפתלי בנט אחראים גם הם, לפי הוועדה, לשמירת הקוסנפציה של שקט תמורת כסף, גם אם בצורה אחרת. שותפים לאחריות הרמטכ"לים בעשורים האחרונים – שאחראים גם להקטנת הסד"כ סביב עזה ובכלל.

שר הביטחון, הרמטכ"ל וראש אמ"ן אחראים לאי המוכנות , לזלזול בהתרעות הביטחוניות ולקבלת הקונספציה של שקט תמורת כסף.  הרמטכ"ל וצמרת צה"ל אחראים להיעדר מענה אופרטיבי לתכנית חמאס (חומת יריחו), ולהתראות ה-6 באוקטובר ובבוקר ה-7 באוקטובר. הדרג הפיקודי בצה"ל אחראי לאי העברת ההתראה לשטח.

לפי הוועדה שרי הממשלה במשרדים השונים אחראים לקריסת המערכים הציבוריים אחרי השביעי באוקטובר: "כמעט כל משרדי הממשלה כשלו מלתת מענה לאזרחי ישראל לאחר השבעה באוקטובר. כמעט כל אחד מהמשרדים ספג ביקורת נוקבת מאזרחים שמצאו את עצמם חסרי אונים וללא כל מענה מצד הרשויות, בין השאר בשל פיצולי משרדים, העברת תחומי אחריות ביניהם ושיבוש מבנים קיימים בשנים האחרונות".

"היהירות היא זו שהובילה על פי העדויות השונות לכך שצה״ל לא היה ערוך לפלישה ההמונית של מחבלי חמאס לישראל – אף שתוכניתם הייתה ידועה. יהירות ועיוורון מובנה הובילו גם את הדרג המדיני להמשיך לפעול לחיזוקו של חמאס באמצעות העברת כספים והימנעות מנקיטת יוזמה התקפית נוכח האיומים, וכל זאת תוך אידיאליזציה של המציאות וניסיון לקנות ממנו את השקט הביטחוני בכסף ובהתעלמות משבירת כללי המשחק על ידי האויב, תוך המנעות מהתייעצות עם הגורמים הרלוונטיים כדוגמת ראש המוסד דאז" נכתב בראשית מסמך המסקנות.

בכל הנוגע לקבלת החלטות בפורומים ביטחוניים, ציינה הוועדה כי השרים מקבלים מידע דל ולא רלוונטי, וביקרו את החלשת המל"ל והקבינט המדיני ביטחוני. "ישיבות הקבינט דלילות, אינן קבועות והדיונים בהם, על פי העדויות, לא מעמיקים. הנוהג שעל פיו נפגש ראש הממשלה באופן סדיר עם ראש אמ״ן הופסק בשנים האחרונות, ובכך נפגעה זרימת המידע לצורך קבלת החלטות מושכלות" נכתב במסקנות הוועדה. "עדויות כי כל מי שניסה לאתגר את התפיסה הקיימת קוטלג כתמהוני השש אלי קרב – הן בדרג הצבאי והן בדרג המדיני".

הדו"ח מתייחס להערות שהועברו לנתניהו בשנה שלפני האסון, בנוגע לעליית הסיכון למלחמה ופגיעה בכשירות צה"ל בעקבות הוויכוח הקשה על הרפורמה במערכת המשפט. בנוסף עוסק הדו"ח בממשק בין צה"ל למשטרה בכל הנוגע לטיפול בטבח במסיבת הנובע, וקובע שתגובת צה"ל הייתה איטית וחלשה מדי.

על הקשר בין הרפורמה במערכת המשפט ל-7 באוקטובר נכתב: "לא ניתן לטעון כי הרפורמה המשפטית וההפגנות שבעקבותיה, על הקריאות לסרבנות, הם שהובילו לשבעה באוקטובר. אנו יודעים כיום כי חמאס תכנן את הפעולה זמן רב, וחיכה רק לתזמון המתאים. עם זאת, מהעדויות השונות עולה כי היו רבים שהתריעו כי הפילוג בחברה הישראלית מחליש אותה, ובכך מאפשר ביתר קלות לפגוע בה".

"הדו"ח הזה הוא המקיף והמשמעותי ביותר בנושא אסון 7 באוקטובר, אבל חשוב לומר – הוא רחוק מלהיות מושלם" אמר ראש מטה הוועדה עופר רוזנבאום. "למרות 120 עדויות מפתח וחומרים, היו מי שלא התייצבו כדי להציג את גרסתם לציבור. אלה אותם גורמים שברחו מהאמת וניסו לפגוע בוועדה. הם נכשלו. אבל המסקנה המרכזית והחשובה ביותר – ועדת חקירה ממלכתית חייבת לקום.

"יש לכישלון החמור ביותר מאז קום המדינה, הורים, יש לו כתובת, והיא מוצגת בפניכם. חברי הוועדה קיבלו מנדט מנציגי המשפחות השכולות, אבל לא רק הם. 9 מיליון קטגורים לא מוכנים שהאסון הזה יקרה שוב".

בוועדה, שפועלת ללא הסמכה רשמית וללא סמכויות, חברים השופטת בדימוס ורדה אלשיך, מפכ"ל המשטרה לשעבר שלמה ארונישקי, האלוף במיל' אייל בן ראובן,  רפי בן שטרית – אב שכול וראש עיריית בית שאן לשעבר, ותא"ל במיל יהודית גרסירו. הוועדה מונתה לבקשת משפחות שנפגעו באסון השביעי באוקטובר.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!