ועדת הכספים של הכנסת אישרה אתמול (שני) מתווה פיצויים חדש לכלל העסקים בצפון לחודשים ספטמבר-אוקטובר 2024. ראשי עיריות ומועצות מהצפון הגיעו להציג את מצב תושביהם ולהבהיר את חשיבות המתווה.
במסגרת ההסכם שאושר, יישובי קו העימות שפונו יהיו זכאים לפיצוי מלא בגין חודשים אלו במסלול מחזורים (המבוסס על השוואת הכנסות למחזור שלפני המלחמה), במסלול שכר (המעניק פיצוי על תשלום שכר לעובדים שנעדרו מהעבודה עקב המלחמה) או במסלול האדום (לעסקים ביישוב ספר שזכאים לפיצויים על הפסד או מניעת רווח כתוצאה מהמצב הבטחוני).
יישובי קו העימות שלא פונו יהיו זכאים לפיצוי מלא בגין החודשים ספטמבר עד אוקטובר במסלול המחזורים או השכר. בענף התיירות בישובים אלו יתאפשר גם פיצוי על בסיס המסלול האדום. גם ביישובי רמת הגולן (צפון ודרום) וגליל העליון, עסקים בענף התיירות יהיו זכאים למסלול האדום.
החל מתחילת השבוע הבא, תפתח רשות המיסים את האפשרות להגשת תביעות מקוונות במסלולים אלה באתר האינטרנט שלה. במקביל, תפרסם הרשות את התנאים המלאים לזכאות, את הרשימה המלאה של היישובים הזכאים בכל מסלול ואת מועדי ההגשה.
חרף התנגדות חברי הוועדה: חיפה ושפרעם לא זכאיות לפיצוי מלא
המתווה מתייחס לאזור מפרץ חיפה כשני אזורים נפרדים עם מסלולי פיצוי שונים, בהתאם להנחיות פיקוד העורף שחלו בהן. זאת על אף הביקורת החריפה שמתחו על כך חברי הכנסת לאורך הדיונים. קריית אתא, קריית ביאליק, קריית ים וקריית מוצקין יהיו זכאיות לפיצוי מלא לכלל העסקים במסלול המחזורים או השכר. מנגד, העיר חיפה ויתר יישובי המפרץ יהיו זכאים למסלול הוצאות מזכות בלבד. גם יישובי מועצה אזורית עמק הירדן, גליל מרכז, הגליל התחתון וחלק מיישובי העמקים יהיו זכאים למסלול ההוצאות המזכות.
בדיון ועדת הכספים, התנגדו רבים מחברי הוועדה להפרדה בין רשויות בתוך מפרץ חיפה. השכונות קריית שמואל וקריית חיים נמצאות בשטח המוניציפלי של חיפה, אך גיאוגרפית נמצאות באזור הקריות ואין הבדל מהותי בין תושביהן לבין תושבי קריית מוצקין הסמוכה להן. עוד נטען שגם אזורים נוספים בחיפה והעיר שפרעם נמצאים במצב דומה.
סמנכ"ל משרד האוצר, יוראי מצלאוי, הסביר כי המשרד מחויב לפעול לפי קריטריון שוויוני שניתן לעמוד מאחוריו, וכי כאשר יתקבלו נתונים ממשרד החינוך על אחוזי הגעה של תלמידים ומספר ימי ביטול, יוכלו לבחון את הכנסת חיפה ושפרעם לפיצוי המלא. ראש העיר חיפה יונה יהב מחה והבהיר ש"לעירייה יש את הנתונים הנחוצים, ומשרד האוצר לא ביקש לקבלם".
"שנה שלמה עמדנו בחזית ועכשיו המדינה צריכה לעמוד בשבילנו"
ראשי הרשויות שהגיעו לוועדה תיארו את המצב החמור של תושביהן. "בשבוע האחרון נפלו בנהריה שמונה טילים, והיו ארבעה נרצחים", אמר רונן מרלי, ראש עיריית נהריה, "שנה שלמה נהריה לא התפנתה ואני גאה בכך. שנה שלמה עמדנו בחזית ועכשיו המדינה צריכה לעמוד בשבילנו. ב-15 שניות, אמא לא יכולה להוציא את הילדים מהאוטו ולהישכב על הכביש. שמונה טילים בשבוע האחרון זה רק 60% הגנה. נערה בת 15 שרוצה לחפוף את השיער צריכה להתלבט. לתושבי העיר יש 40% מיגון. אם אדם נכה ללא מיגון יודע שיפול טיל, מה הוא עושה? נשאר במקום ומתפלל. אנשים לא מתקלחים, לא יוצאים מהבית. תנו חודש אחד של מה שהבאתם למפונים וזה יעזור. נהריה הפכה לנקודת עיוורון".
מוטי בן דוד, ראש עיריית מעלות-תרשיחא: "אתמול היה יום עצים במיוחד בצפון, 32 נפילות רק אצלנו. בחודשיים האחרונים התווספו עוד עסקים שקורסים, שכירים שמפוטרים או מתפטרים ומפסידים כסף. עסקים חייבים לפתוח והם מפסידים כסף". אורי קלנר, ראש מועצה אזורית גולן: "קהילת הגולן חזקה כרגע, אך הדחיפות לפעול משמעותית. מעל שנה שהעסקים בגולן קורסים. צריך לאשר פיצויים גם לתקופה שלפני ספטמבר".
ראש מועצת קצרין, יהודה דואה התריע: "אצלנו בקצרין ובגולן הכל בנוי על תיירות. 50 אחוז בגולן עצמאיים. אם עסק נסגר הוא כבר לא יחזור לפעול, ואנחנו לא מקבלים תיירים כבר שנה וחודשיים. בקצב הזה כשתבואו לבקר תצטרכו להגיד על קצרין קדיש".
שר האוצר סמוטריץ': "צעד חשוב בחיזוק החוסן הלאומי"
למרות הביקורת, במשרד האוצר וברשות המיסים בירכו על המהלך וסימנו אותו כצעד משמעותי. שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', אמר: ״אישור מתווה הפיצויים החדש לעסקים בצפון, כולל אזורים נרחבים שנכנסו בחודשים האחרונים לרשימת היישובים שנמצאים תחת אש, היא צעד חשוב בחיזוק החוסן הלאומי של תושבי האזור ובעלי העסקים שנפגעו כתוצאה מהמלחמה. מדובר במענה מקיף שמבטיח פיצוי הוגן לכל מגזרי המשק, בדגש על עסקים ותעשיות תיירות, שנפגעו קשות בתקופה זו. אנו נמשיך לעמוד לצד תושבי הצפון, ללוות אותם בשיקום הכלכלי ולדאוג שלא יישארו מאחור. החוסן הכלכלי והלאומי שלנו הוא תנאי מפתח לניצחון המלחמה וחיזוק הביטחון של מדינת ישראל. מדינת ישראל מחויבת לאזרחיה ועושה את כל הצעדים הנדרשים כדי להעניק לאזרחי ישראל מעטפת כלכלית נרחבת ולעמוד יחד אתם. אנחנו במלחמה הזו כתף אל כתף נלחמים יחד ובע״ה ננצח אותה יחד״.
שי אהרונוביץ, מנהל רשות המיסים: "התמיכה שמעניקה קרן הפיצויים ברשות המיסים לעסקים שנפגעו כתוצאה מהמלחמה מבטאת את המחויבות של המדינה כלפי אזרחיה ומהווה נדבך חיוני במאמץ הממשלתי לשמירה על חוסנה הכלכלי של המדינה. עסק שמקבל תמיכה בשעת מלחמה הוא עסק שיקום מהר יותר על הרגלים אחרי המלחמה, ישמור על רציפות תעסוקתית עבור בעליו ועובדיו, ויתרום יותר לחזרת המשק לשגרה ושגשוג".