דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"א בכסלו תשפ"ה 12.12.24
20.5°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 18.9°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 19.5°באר שבע
  • 23.4°אילת
  • 19.3°טבריה
  • 15.6°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

נהנו מהריבית הגבוהה: הבנקים הגדולים הרוויחו 22.6 מיליארד ש"ח

בנק לאומי הציג קפיצה של 41% והרוויח בתשעת החודשים הראשונים 7.2 מיליארד ש"ח | בממוצע הרוויחו הבנקים כ-15% השנה יותר מאשר בתקופה המקבילה אשתקד לפני פרוץ המלחמה | הרווחים הגבוהים של הבנקים באים במקביל לצמיחה לנפש שלילית, עם פגיעה בעסקים ובמשפחות בשל המלחמה

בנייני הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי ודיסקונט (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
בנייני הבנקים הגדולים - הפועלים, לאומי ודיסקונט (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90)
יובל לקח
כתב כלכלה
צרו קשר עם המערכת:

חמשת הבנקים הגדולים הרוויחו בתשעת החודשים הראשונים של 2024 כ-22.6 מיליארד שקלים. ארבעה מתוכם הגדילו את רווחיהם ביחס לתקופה המקבילה בשנה שעברה, בה עוד לא החלה המלחמה. גם כאשר בוחנים את ההכנסה מריבית נטו ואת התשואה להון, הרווחיות, ניתן לראות יציבות ובממוצע עלייה קלה. ברקע רווחים גבוהים אלה, שאף הוסיפו לעלות בתקופת המשבר הכלכלי של המלחמה, בנק ישראל הודיע על השארת הריבית הגבוהה ברמה של  4.5%.

אתמול (שני) התפרסם הדו"ח הרבעוני של הבנק הבינלאומי, ובכך היה האחרון מתוך חמשת הבנקים הגדולים לפרסם דוח רבעוני. בשבוע שעבר פרסמו לאומי, בנק הפועלים, דיסקונט ומזרחי-טפחות את הדוחות הכספיים שלהם. מלבד ירידה בכ-1% לבנק דיסקונט, כל הבנקים רשמו עלייה ברווחים שלהם. בנק לאומי הציג קפיצה של 41% והרוויח ב-9 החודשים הראשונים של 2024 7.2 מיליארד שקלים, לעומת 5.6 מיליארד שקלים בתקופה המקבילה אשתקד. בממוצע הרוויחו הבנקים כ-15% השנה יותר מאשר בחודשים ינואר-ספטמבר 2023, חודשים שהיו לפני תחילת מלחמת חרבות ברזל.

מבחינת התשואה להון, רווחיות הבנקים ביחס לשווי השוק שלהם, הבנקים מראים יציבות. התשואה להון של חמשת הבנקים הגדולים נעה בין 14.5%-19.4%. עבור מזרחי טפחות, דיסקונט והבינלאומי חלה ירידה קלה בתשואה להון מהתקופה המקבילה בשנה שעברה אך עבור הפועלים והבינלאומי חלה עלייה. בממוצע משוכלל הלוקח בחשבון את הגודל היחסי של הבנקים התשואה להון עלתה בכ-1%.

גם בהכנסה מריבית נטו חלה יציבות. הכנסות הריבית נטו של הבנקים הגדולים עמדו ב-9 החודשים הראשונים של 2024 על 46.3 מיליארד שקלים, עליה של כ-1% מתשעת החודשים הראשונים של 2023. ההכנסה מריבית נטו של בנק מהווה את המרווח בין הריבית שהוא לוקח על הלוואות, ובין הריבית שהוא נותן בעבור פקדונות. העלאת הריבית של בנק ישראל משיעור הקרוב ל-0% לשיעורים גבוהים יותר, 4.5% נכון להיום, מתורגמת באופן מלא לעליה בריבית עבור ההלוואות שהציבור לוקח. אך עבור פיקדונות הציבור העלייה היא חלקית בלבד.

לשם השוואה, בשנת 2019 בנק ישראל עוד לא החל בהעלאות הריבית והיא עוד עמדה על 0.25%. ההכנסה מריבית נטו ב-9 החודשים הראשונים ל-2019 עמדה על 24 מיליארד שקלים. בהתאם, הרווח של כל שנת 2019 עמד על 10.7 מיליארד שקלים, פחות מחצי הסכום מה-22.6 רווחים שהבנקים גרפו בתשעה חודשים השנה.

יציבות הבנקים בתקופת משבר כלכלי היא בשורה חיובית בנוגע לחוסן המשק. אך בשנה בה הצמיחה לנפש שלילית, עם פגיעה בעסקים ובמשפחות נראה כי רווחי הבנקים גבוהים באופן שאינו קשור למצב המשק הישראלי. מנגנון קבוע למיסוי גבוה יותר של הבנקים בהתאם לרווחיהם מהריבית יכול לצמצם את אי השוויון, ולהביא הכנסות לקופת המדינה.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!