16 חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה יזמו דיון בהמשך הסיוע לעסקים בכלל הארץ, בדגש על ענפים שנפגעו באופן ממוקד מהמלחמה, בוועדת הכספים של הכנסת. אגף התקציבים באוצר לא שלח לדיון נציגים.
"אני מבקש להעביר מסר ברור לאגף התקציבים שיש פה ביזוי של הוועדה, ושל העצמאים שהגיעו לכאן מרחוק – גם ממקומות תחת אש. זה לא מכבד לא רק אותנו, את הוועדה – אלא גם את משרד האוצר עצמו" אמר ממלא מקום יו"ר הוועדה ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), וציין כי נציגי האוצר היו בכנסת לאורך כל היום, בדיונים על העברות תקציביות שהאוצר ביקש. אזולאי הבהיר כי בכוונתו לדרוש שיתקיים דיון נוסף בנושא, בהתאם לבקשת חברי הכנסת.
לצד ח"כ אזולאי, את הבקשה לקיום הדיון הגישו חברי הכנסת ולדימיר בליאק (יש עתיד), אליהו רביבו (ליכוד), יצחק פינדרוס (יהדות התורה), נאור שירי (יש עתיד), חמד עמאר (ישראל ביתנו), אלי דלל (ליכוד) ,אחמד טיבי (חד"ש-תע"ל), סימיון מושיאשוילי (ש"ס), חוה אתי עטיה (ליכוד), עאידה תומא-סלימאן (חד"ש-תע"ל), אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי, ניסים ואטורי (ליכוד), אימאן חטיב יאסין (רע"ם), יצחק קרויזר (עצמה יהודית), ונעמה לזימי (העבודה).
לדיון, שנערך אתמול (שלישי) בטרם ההכרזה על הפסקת אש בצפון, הגיע אלי אלון, יועץ נדל"ן משלומי. "בלילה עוד היינו מופגזים. אם אני מגיע משלומי ונוסע שלוש שעות הלוך ושלוש שעות חזור, ונציגי האוצר לא נמצאים פה – זו לא יריקה בפרצוף, זו בעיטה. הם מזלזלים באנשים שבזכותם הם מקבלים משכורת, הרי הם חיים מהמיסים שלנו. אם אני יכול להגיע מגבול הצפון משלומי איך יכול להיות שהם לא כאן? אנחנו חווים בשבועיים האחרונים קריסה. שיכבדו את עצמם ולא רק אותנו. שיגיעו וייתנו לנו מענה".
"אנחנו מחכים לדיון הזה כבר חודשים ארוכים" אמרה רינה קמני מנכ"לית התאחדות משרדי הנסיעות. "השמיים סגורים, אזהרות המל"ל מתגברות, עוד ייעדים יורדים מהמפה. אין תיירות נכנסת. הנתונים מדברים כבר על ירידה של 40% בהכנסות. לא ייתכן שהתקנות היחידות שמאושרות הן על פי התראות פיקוד העורף. יש ענפים שניזוקים רוחבית בכל הארץ מהמלחמה וחייבים לסייע להם".
נציג התאחדות המלונות אמר כי 90 מתוך 450 בתי המלון בישראל נסגרו זה מכבר. "מדובר בחמישית מהמלונות בישראל, ואנחנו רק בתחילת החורף. בסוף החורף נהיה פה עם חציאו מהמלונות בישראל סגורים. הרגתם פה תעשייה שאחראית על 26 מיליארד שקלים בשנה מתיירים, שהיא מעסיק מועדף בפריפריה מבחינת שכר ותנאים. ואנחנו לא מקבלים עזרה. אנחנו חייבים את העזרה שלכם".
נציגת איגוד האמרגנים ומפיקי אומנויות הבמה דניאל לגזיאל סיפרה שפעמים רבות אירועים מתבטלים על רקע שינוי בהנחיות פיקוד העורף, לאחר שלהפקה כבר היו הוצאות גדולות – וההפקות אינן מפוצות על כך.
דדי סוויסה מפורום העצמאים בהסתדרות: "אתם הופכים בהדרגה את העצמאים לפנתרים השחורים הבאים של מדינת ישראל, כי הפכנו להיות פח האשפה של הממשלה. לשם מובילים אותנו משרד האוצר ויתר משרדי הממשלה של ישראל, ולא תהיה משם דרך חזרה". הוא הדגיש שברבים מהעסקים שבבעלות עצמאים מועסקים עובדים נוספים, שנפגעים יחד איתם.
ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי): "מעבר לביזיון הכנסת, חברי הכנסת והעסקים, עולה פה דבר קבוע. הפינג פונג בין ההיגיון הבריא של השפעות המלחמה על העסקים, לבין האוצר ששומר על פיצויים על בסיס גיאוגרפי בלבד וכל כמה חודשים עושה לנו טובה ומזיז את הקו בקילומטר. מי שנפגע ישירות מהמלחמה בגלל טיסות, מל"ל או הגבלות – צריך עזרה. משם צריך להתחיל".
חברי כנסת הציעו שוועדת הכספים לא תאשר את ההעברות הכספיות שביקש האוצר. ח"כ עמאר מישראל ביתנו: "קיבלנו עכשיו הודעה שבשעה 16:00 מתחדש הדיון על השינויים בתקציב. כלומר בשעה 16:00 נציגי אגף התקציבים שנעדרו מהדיון הזה – ייכנסו לפה. תבטלו את הדיון". ח"כ דלל מהליכוד: ש"מה שקורה פה זה זלזול חמור בחברי הכנסת. אני כל כך כועס שמבחינתי אני מציע שאנחנו לא נדון בשום דבר שקשור לאוצר עד שלא יתקיים דיון עם העסקים". בפועל, ועדת הכספים אישרה באותו היום שורה של שינויים בתקציב המדינה, בהיקף של מיליארדי שקלים.