דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי י"א בכסלו תשפ"ה 12.12.24
20.5°תל אביב
  • 15.8°ירושלים
  • 20.5°תל אביב
  • 18.9°חיפה
  • 20.9°אשדוד
  • 19.5°באר שבע
  • 23.4°אילת
  • 19.3°טבריה
  • 15.6°צפת
  • 21.3°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חברה במלחמה

23 מ-39 הרוגי הרקטות בצפון - ערבים ודרוזים; לכ-30% מבתי הספר אין מיגון מתאים

נתונים מדאיגים שהוצגו לוועדת הפנים של הכנסת מעלים כי ל-46% מהאזרחים במגזר הערבי אין מרחב מוגן, לעומת 26% בלבד בכלל האוכלוסיה | נציגי האוצר ופיקוד העורף טענו כי הוקצו מיליונים למיגון, אך ראשי הרשויות הציגו תמונה שונה: ״מ-2006 אין כל שינוי בנושא״

הבניין שנפגע בשפרעם (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27א׳ לזכויות יוצרים)
הבניין שנפגע בשפרעם (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27א׳ לזכויות יוצרים)
יניב שרון

דיון במצב המיגון ביישובים הערבים התקיים אתמול בוועדת הפנים והסביבה של הכנסת, בצל כניסתה לתוקף של הפסקת האש עם חיזבאללה בצפון.

מהנתונים שהוצגו עולה כי 23 מתוך 39 האזרחים שנהרגו מירי רקטות בצפון מאז פרוץ המלחמה הם בני החברה הערבית. מבדיקת מבקר המדינה עולה כי 46% מהאוכלוסיה הערבית נמצאת ללא מיגון. לעומת 26% מהאוכלוסיה הכללית.

29% מבתי הספר הממלכתיים הערביים מוגדרים נעדרי מיגון מתאים, זאת לעומת 11% בלבד מבתי הספר הממלכתיים-עבריים והממלכתיים דתיים. כמו כן, ביישובים ראמה, נחף, דיר אל-אסד, מג'דל כרום, ג'דיידה-מכר, סכנין וטמרה אין כלל מקלטים ציבוריים.

נציגת משרד האוצר טענה כי בישראל המיגון של מוסדות ציבור נמצא באחריות הרשות המקומית והמיגון בבתים פרטיים נמצא באחריות בעלי הבתים.

נציג פיקוד העורף פירט כי ליישובים בטווח עד ק"מ מהגבול הוקצבו השנה 45 מיליון ש"ח לטובת מיגון בבתים פרטיים, בישובים עד 9 ק"מ מהגבול הושקעו 250 מיליון ש"ח למיגון מוסדות חינוך, בריאות ורווחה, מתוכם 200 מיליון לחינוך. לישובים בטווח עד 40 ק"מ מהגבול הוקצו 50 מיליון ש"ח למיגון במרחב הציבורי.

לדבריו, בשנת 2025 עתיד לגדול הסכום שיושקע במיגון בטווח עד ק"מ מהגבול למיליארד ש״ח במסגרת תכנית ״מגן לצפון״. כמו כן, יושקעו 350 מיליון ש"ח נוספים במיגון מוסדות חינוך בריאות ורווחה בטווח עד 9 ק"מ. עוד הוסיף נציג פיקוד העורף כי בשנה האחרונה הציב פיקוד העורף 270 מיגוניות בישובים הערבים בצפון, אולם ככל הנראה רק 230 מהן הוצבו בשטח.

״הטילים לא מבחינים בין יהודים וערבים, וכך גם ממשלת ישראל צריכה לעשות״

אמין אבו חיה, מנהל אגף מיעוטים במשרד השיכון, הסביר את הקושי בהצבת מיגוניות ביישובים. "אי אפשר להיכנס לכל המקומות עם המשאית, ובסוף מציבים מיגונית היכן שלא צריך". סעיד סולימאן, ראש מועצת בועיינה נוג'ידאת, סיפר כי "פיקוד העורף רצו להציב אצלי 10 מיגוניות, אבל אין איפה לשים. אין גישה ואין שטח מתאים. אין לי כסף להכשיר את השטח".

ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) אמר כי לא ניתן לפתור הכל עכשיו ויש להחליט על סדרי עדיפויות תקציביים. "צריך לנהל מאבק משותף לתיקון מדורג של המצב. וצריך לתת עדיפות למבני ציבור". ח"כ אלון שוסטר (המחנה הממלכתי) קרא לחשוב מחדש על הקריטריונים לזכאות לסיוע במיגון.

ג'מיל בסול, ראש מועצת ריינה, וריפעת עזייזה, ראש מועצת דבוריה, סיפרו כי בתכניות חיזוק בתי-הספר הישנים לרעידות אדמה של משרד החינוך לא מופיע ולא ממומן מיגון בתי-הספר.

אחמד דבאח, ראש מועצת דיר אל אסד סיפר כי במלחמת לבנון השניה נהרגו 2 אנשים בדיר אל אסד ו-3 במג'דל כרום, ומאז לא חל שום שינוי במיגון. "אצלי בבית נפל טיל השנה וכולם באו ודיברו איתי אבל שום פתרון לא ניתן. חיזבאללה לא מבחין בין יהודים לערבים כך שגם ממשלת ישראל צריכה לא להבחין״. אמיר באשאראת מוועד ראשי הרשויות הערביות הוסיף כי "אסור לנו לשכוח את המצב בגלל הפסקת האש".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!