דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שישי כ' בניסן תשפ"ה 18.04.25
24.8°תל אביב
  • 20.7°ירושלים
  • 24.8°תל אביב
  • 23.8°חיפה
  • 20.8°אשדוד
  • 25.6°באר שבע
  • 27.6°אילת
  • 22.5°טבריה
  • 19.4°צפת
  • 23.5°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חברה במלחמה

בלחץ האוצר: אושר מתווה מיגון בצפון שידרוש השתתפות עצמית

משרד הביטחון ופיקוד העורף חתמו על הסכם עם האוצר לבניית ממ"דים ביישובים הנמצאים 1-5 ק"מ מהגבול | הבנייה תיעשה בשיטת "מימון עצמי", שמשרד הביטחון התנגד לה בעבר, ושבפיקוד העורף התריעו שעלולה לגרום למשפחות לבחור לא להתמגן

הוספת ממ"ד לבניין בשלומי (צילום: דוברות משרד הביטחון)
הוספת ממ"ד לבניין בשלומי (צילום: דוברות משרד הביטחון)
דוד טברסקי

משרד הביטחון ופיקוד העורף הודיעו היום (ראשון) שחתמו עם משרד האוצר על הסכם להקמת כ-10,000 ממ"דים בישובים במרחק 1-5 ק"מ מגבול לבנון. ההקמה תבוצע במסלול של מימון עצמי, מסלול שלו משרד הביטחון התנגד בעבר. המדינה תממן עד שני שלישים מעלות הקמת כל ממ"ד, ואת השאר התושבים יידרשו לשלם בעצמם.

התוכנית, בהיקף 1.2 מיליארד ש"ח,  תוצע ל-28 יישובים. היא תאפשר בניית ממ"ד בפטור מהיתר בנייה, עם מענק ממשלתי של עד 132 אלף ש"ח (שהיקפו ייקבע בהתאם למרחק של היישוב מהגבול). כמו כן, המדינה תממן באופן מלא את בניית כ-1,700 ממ"דים ב-21 יישובים סמוכי הגבול.

על פי התוכנית המקורית לשיקום הצפון, שעמדה על סך של 3.5 מיליארד שקלים והובאה לאישור הממשלה באפריל, 1.4 מיליארד שקלים היו צריכים לעבור למשרד הביטחון כבר השנה לטובת מיגון ביישובים סמוכי הגדר שהעבודה בהם אפשרית. לטענת משרד הביטחון, חלק מהכסף והתוכניות כבר הצליחו לצאת לפועל, והחל מאפריל 2025 קצב העבודה צפוי להתגבר. התקציבים שאושרו היום אינם חדשים, אלא מימוש של תקציבים שכבר אושרו בעבר עבור תכנית 'מגן הצפון'. מכיוון שתוכנית שיקום הצפון המורחבת בהיקף 15 מיליארד, אושרה בממשלה אך טרם אושרה בכנסת, לא ידוע אם תקציבי המיגון הנוכחיים יהיו כלולים בתקציבה או יבואו ממקורות אחרים.

פיקוד העורף: כשמיגון "במימון עצמי" הוצע ל-10,000 משפחות, רק 20 התמגנו בפועל

האחראי מטעם פיקוד העורף על ביצוע תוכנית שיקום הצפון, אל"מ יניב וולפר, התייחס למיגון היישובים בוועדת החוץ והביטחון בחודש מאי האחרון, ומתח ביקורת על התנהלות האוצר ביחס לנושא. לטענתו, הקצאה לא יעילה של תקציבים לא אפשרה למשרד הביטחון לעמוד ביעדים.

וולפר אמר שמספר גורמים באוצר ובכנסת הציעו לו לתמוך במסלול מימון עצמי, אך לדבריו משרד הביטחון התנגד לכך באותה עת, מטעמים של חוסר יעילות ועלויות גבוהות. הוא אמר שמחירו של ממ"ד ממוצע כיום עומד על 200 אלף ש"ח, ולכן הדרישה ממשק הבית להשתתפות אפילו בהיקף שליש (כמעט 70 אלף ש"ח) יכולה להוות עול כלכלי בלתי סביר, ולגרום לחלק מהמשפחות לוותר על התקנת הממ"ד.

וולפר הוסיף שמתוך כ-10 אלף משקי בית צמודי גדר שהוצע להם להתקין ממ"ד במסלול המימון העצמי, במתכונת דומה לזו שאושרה היום על ידי האוצר, רק 140 משפחות פנו למדינה בבקשה לסיוע. מתוכם, רק 20 משקי בית החלו בפועל בתהליכי מיגון. הוא אמר בוועדה גם כי "תהליך של המדינה יהיה יעיל, מהיר ומסודר יותר מאשר התהליך העצמאי של אדם אחד מול קבלן".

באותו דיון נחשף שמשרד הביטחון קיבל רק עשירית מתקציב תכנית 'מגן הצפון' שאושרה עבורו ב-2018. על פי דיווח משרד האוצר בוועדה, האוצר תיקצב רק חצי מיליארד שקלים מתוך חמישה מיליארד שיועדו לתוכנית על פני 11 שנים, תקציב שנועד למיגון בתים פרטיים ומוסדות ציבור ביישובי קו העימות.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!