
ההקלות שניתנו לתלמידי קריית שמונה במסגרת מתווה הבגרויות בחודש שעבר, אינן ניתנות באופן זהה לכלל תלמידי העיר, כך עולה ממכתב ששלחה האגודה לזכויות האזרח בשבוע שעבר לשר החינוך יואב קיש, מנכ"ל המשרד מאיר שמעוני ולבכירים נוספים. המכתב קורא לנמנעים להפוך את ההחלטה באופן מיידי, בשל מועדי החורף של בחינות הבגרות ההולכים ומתקרבים.
כיום ישנם 668 תלמידי כיתות י"א ו-י"ב מהעיר קריית שמונה, שספגה מחיר כבד מאז החלה הלחימה בצפון באוקטובר 2023. רוב תלמידי העיר לומדים בשלושת בתי הספר המיועדים לתלמידים המפונים ממנה, והממוקמים בתל אביב, אילת וטבריה. אלא ש-177 תלמידים לומדים בבתי ספר אחרים בכל הארץ, ואלו יהיו זכאים לפחות הקלות מאשר הלומדים בבתי הספר שיועדו למפונים מלכתחילה.
מתווה הבגרויות כולל שלושה מעגלים, כאשר תלמידי קריית שמונה יחד עם תלמידים מפונים נוספים ותלמידים אחרים שנפגעו במלחמה שייכים למעגל 3. אלא שלפי החלטת משרד החינוך, תלמידי העיר שאינם לומדים במוסדות שיועדו למפונים מלכתחילה, יזכו רק להקלות במעגל 1. מדובר בהבדל משמעותי. כך, למשל, במעגל 3 תינתן העדפה להערכה בית ספרית על על פני בחינה חיצונית וציון שנתי במקצוע "הגבר", הקלה שלא ניתנת לתלמידים ממעגל 1. הקלות נוספות כוללות בין היתר ציון שנתי בלבד במקצועות ההומניים ושאלונים מותאמים במתמטיקה, בשפת האם ובאנגלית.

הנחת המוצא היא שההקלות הניתנות לתלמידי קריית שמונה קשורות להיותם תלמידים מפונים. הנחה זו לא נכתבה במפורש במתווה שפורסם בחודש שעבר. יחד עם זאת, תמוהה החלטתו של משרד החינוך שלא להעניק לכלל תלמידי קריית שמונה את אותן ההקלות. יתר על כן, לאורך כל שנת הלימודים הקודמת כלל תלמידי קריית שמונה קיבלו את אותן הקלות, מה שמעלה תמיהה נוספת על שינוי המדיניות.
ההסבר של משרד החינוך שניתן ל'דבר' לשינוי המדיניות הוא שההקלה ניתנת לבתי הספר הייעודים ולא לתלמידים. הסבר זה מפתיע, כיון שהחלוקה למעגלי המתווה השונים היא בהתאם למצבם של התלמידים ולא למוסדות החינוך בהם הם לומדים. משרד החינוך מסר כי תלמידים אלו יוכלו להגיש ערעור בוועדת הערעורים הבית ספרית או הארצית. עם זאת, האגודה דוחה פתרון זה כיוון שלא מדובר בסיטואציה פרטית של תלמיד כזה או אחר, אלא בקבוצה שלמה.
החלטה נוספת אליה מתנגדת האגודה היא שלא להעניק לתלמידי קריית שמונה שלא לומדים בבתי הספר המיועדים להם אפשרות ללמוד ולהיבחן במקצועות ה'הגבר' אותם הם למדו בתיכוני האם. מקצועות 'ההגבר' הם מקצועות בהם התלמידים בחרו להתמקצע, ביניהם ביוטכנולוגיה, תקשורת וניהול עסקי. תחומים אלו אינם נלמדים בהכרח בתיכונים הקולטים את התלמידים ברחבי הארץ.
הפתרון לסוגיה זו בשנת הלימודים הקודמת היה למידה מרחוק והיבחנות בבתי הספר המיועדים לתלמידים מפונים, פתרון שכאמור אינו מיושם בשנת הלימודים הנוכחית. מלבד חופש הבחירה של התלמידים, מהווים מקצועות ה'הגבר' הרחבה של תעודה בגרות המגדילה את סיכויי הקבלה למוסדות האקדמיים.