דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי כ"ג בטבת תשפ"ה 23.01.25
16.2°תל אביב
  • 10.4°ירושלים
  • 16.2°תל אביב
  • 15.5°חיפה
  • 17.1°אשדוד
  • 12.8°באר שבע
  • 15.0°אילת
  • 15.0°טבריה
  • 8.5°צפת
  • 13.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חברה במלחמה

הגליל במצוקה: 80% מבעלי העסקים חוששים שהעסק לא יצליח לפעול בחודשים הקרובים

סקר שנערך באקדמית תל חי מגלה ש-65% מהעסקים דיווחו שהכנסותיהם הצטמצמו ביותר מחצי | 78% השיבו שפיצוי על אובדן הכנסות יוכל לסייע להם

שלט הכניסה לגלריה בנאות מרדכי (צילום: סוניה גרשפט)
שלט הכניסה לגלריה בנאות מרדכי (צילום: סוניה גרשפט)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

80% מבעלי העסקים הקטנים בגליל סבורים כי העסק שלהם לא יצליח להמשיך ולפעול בחודשים הקרובים, כך עולה מסקר שערך מרכז הידע האזורי של המכללה האקדמית תל-חי בשיתוף עם אשכול גליל מזרחי. 81% מהעסקים מדווחים על ירידה בהכנסות מתחילת המלחמה, כשמחציתם מדווחים על ירידה של למעלה מ-65% בהכנסות. ועדת הנגב והגליל של הכנסת תדון היום (שלישי) בממצאי הסקר.

את הסקר הובילו החוקרות ד"ר איילה כהן וד"ר רותם מאור מהאקדמית תל-חי בשיתוף ניצן סלע-בלום, מנהלת אגף פיתוח כלכלי באשכול גליל מזרחי, והוא הועבר במהלך חודש אוגוסט 2024 ל-129 בעלי עסקים ונושאי תפקידים בעסקים מהגליל, רובם (78.7%) בעסקים קטנים בהם מועסקים עד חמישה עובדים. הסקר כלל שאלות הקשורות למאפייני העסקים ושאלות הקשורות באופן ספציפי להשפעת המלחמה.  מטרתו העיקרית של הסקר היא הבנת האתגרים עימם מתמודדים בעלי העסקים באזור הגליל המזרחי, כדי לסייע במתן מענים מותאמים לעסקים בצפון.

רוב המשיבים דיווחו שהגישו תביעות פיצויים על רקע המלחמה, אך 57% מהמשיבים דיווחו על חוסר ודאות לגבי הפיצוי והשיפוי הממשלתי. רמת שביעות הרצון מהסיוע שניתן היתה נמוכה מאוד. לפי הממצאים, 57% ביקשו פיצוי בגין נזק כלכלי, 55% בגין הפסדים או מניעת רווח, 52% בקשה לתשלום מקדמות לבעלי עסקים ביישובי ספר, 33% תביעות לסיוע לעסקי תיירות ו-24% בקשות למענקים עבור משרתי מילואים

בתשובה לשאלה מה יכול לסייע להם, 78% טענו כי פיצוי עבור אובדן הכנסות יסייע, 47% סבורים כי פיצוי בגין עלויות קבועות יסייע, 39% אומרים כי הנחה בארנונה תסייע ו- 30% טוענים כי מענק עבור העסקת עובדים יסייע להם.

בעלי העסקים נשאלו האם גובשו פתרונות להעסקת העובדים בתקופת המלחמה. 47% השיבו כי לא גובשו פתרונות להעסקתם, 25% השיבו כי בחרו בפתרון של העסקה גמישה, 7% בחרו בתגמול נוסף לשימור וגיוס עובדים ו- 4% בחרו בהגדלת גיוון המועסקים. 42% מבעלי העסקים דיווחו כי לפחות 41% מעובדיהם הוצאו לחל"ת או פוטרו בעקבות המלחמה. מנגד – 21% דיווחו על מצוקת כוח אדם וקושי בזמינות של עובדים העובדים.

הסקר בדק האם מיקום העסק בגליל המזרחי מהווה מבחינת בעלי העסקים ומנהליהם יתרון או חיסרון ומסתבר כי בכל הפרמטרים בעלי העסקי רואים במיקום חיסרון: 65% טוענים כי המיקום מהווה חיסרון מבחינת המרחק מקהל הלקוחות והספקים, 54% טענו כי המיקום מהווה חיסרון מבחינת התמיכה הממשלתית, 54% סברו כי חיסרון נוסף מתבטא בקשיי גיוס כוח אדם, 45% סברו כי החיסרון מתבטא גם בתשתיות פיזיות ואחוז דומה רואה חיסרון גם בהשקעות.

לסיום בחן הסקר את החוסן הארגוני של כל עסק. בפני העסקים הוצגו היגדים ועליהם היה לסמן עד כמה הם מסכימים, או לא, עם ההיגד. ממצאי הסקר מצביעים על כך ש- 79% חשים שהעסק אינו יציב ואינו מצליח לשמור על מקומו, 75% טוענים כי העסק איננו מצליח ליצר מגוון פתרונות לתקופה מאתגרת זו. 61% ציינו כי אינם מוותרים וכי הם ממשיכים לפעול בהתאם למטרותיהם אך היתר, 39%, דיווחו כי אינם מצליחים בכך.

מיכאל קבסה, ראש מועצת חצור הגלילית ומוביל תחום פיתוח כלכלי באשכול גליל מזרחי: "המלחמה בחזית הצפונית בשנה האחרונה הביאה לפגיעה אדירה בעסקים הקטנים במרחב. העסקים הקטנים הם מנוע צמיחה משמעותי לתושבי האזור ואנחנו מחויבים לפעול לקידומם וחיזוקם על מנת להבטיח שביום שאחרי המלחמה הם יוכלו להשתקם ביחד עם האזור כולו. זוהי משימה לאומית חשובה עבור בעלי העסקים, המשפחות שלהם והאזור כולו".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!