דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום חמישי ח' בשבט תשפ"ה 06.02.25
13.7°תל אביב
  • 6.4°ירושלים
  • 13.7°תל אביב
  • 12.2°חיפה
  • 13.6°אשדוד
  • 12.5°באר שבע
  • 18.5°אילת
  • 15.3°טבריה
  • 6.9°צפת
  • 11.5°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תשתיות וסביבה

תכנית חלופית להסדרת יישובי הבדואים: ועדת תכנון ייחודית ומרחב מיוחד במשטרה

על פי ההמלצות של מכון ריפמן, תוקם רשות ממשלתית חדשה עם סמכויות של רשות מקומית באזורי הכפרים הלא-מוכרים | ראש עיריית רהט בדיון בכנסת: "המשמעות היא בעצם סיום חד-צדדי של נושא בעלות הבדואים על הקרקעות, וזה לא בא בחשבון"

רהט (צילום: הדס פרוש/ פלאש 90)
רהט (צילום: הדס פרוש/ פלאש 90)
יניב שרון

הוועדה לפיתוח הנגב והגליל בכנסת דנה שלשום (שלישי) בתכנית ריפמן להסדרת התיישבות הבדואים. חגי רזניק, ראש מכון ריפמן, הציג את התכנית, שעל פי המלצותיה תוקם רשות ממשלתית חדשה במקום הרשות להסדרת התיישבות הבדואים. הרשות החדשה תופקד על הסדרת ההתיישבות ויהיו לה סמכויות של רשות מקומית באזורי הכפרים הלא-מוכרים.

לצד הרשות החדשה, תוקם ועדת תכנון ובנייה ארצית הייחודית לבדואים בנגב. כמו כן, תוקם ועדת שרים שתפקידה לרכז ולנהל את עבודת משרדי הממשלה בנושא. התכנית מבקשת למנות מנהל מלווה לרשויות המקומיות הבדואיות בנגב. בתחום החינוך מציעה התכנית פיקוח הדוק יותר על תכני ההוראה והמורים על מנת למנוע העסקת מורים שלמדו ברשות הפלסטינית בנגב. בתחום הבטחון האישי מציעה התכנית הקמת מרחב מיוחד במשטרה לאוכלוסייה הבדואית והאצת החרמת הנשק בקרב האוכלוסייה. 

בעוד ח"כ אלמוג כהן (עוצמה יהודית) תמך בתכנית ושיסע את דברי המבקרים, ח"כ וליד אלהוואשלה (רע"מ) מתח ביקורת על התכנית. הוא התקומם כי התכנית נכתבה ללא התייעצות עם ההנהגה המקובלת של התושבים הבדואים בנגב. הביקורת על התכנית התרכזה בכך שהתכנית מעצבת מנגנון לניהול חיי הבדואים הנבדל ממוסדות המדינה המנהלים את חיי האזרחים האחרים. סעיף נוסף שזכה לביקורת הוא ריכוז הבדואים בישובים מוכרים אף בכפייה. 

"אתה רוצה להחזיר אותנו למנדט הבריטי?", תהה עו"ד טלאל אלקרינאווי, ראש עיריית רהט בהתייחסו לסעיפי החינוך בתכנית. "התכנית הזאת בעצם מסיימת חדצדדית את נושא בעלות הבדואים על הקרקעות, וזה לא בא בחשבון. מנגנוני כפייהכשאתה מקים ועדת תכנון ובנייה רק לבדואים, אתה עושה בדלנות; וכשאתה שם בה רק נציג בדואי או שניים, היא תעשה מה שהיא רוצה בהריסות הבתים". 

"לא באנו למלחמה, יש ביננו חילוקי דעות. אם יושבים כאן וכל אחד מטרתו לכופף אחד את השני לא נגיע לפתרון", אמר תושב מאל-סייד, שמחה על נטישת חברי הכנסת הערביים באמצע הדיון. "צריך טיפול ביד ברזל, צריך לשמור על המדינה ועל חוקיה, אין ויכוח על כך. הבדואי רוצה לחיות במדבר. אני לא רוצה לחיות ברמת אביב, אני רוצה לחיות עם 4 פרות ו-4 גמלים ליד ים המלח. אנו אזרחי מדינת ישראל, נאמנים למדינה, נאמנים לחוק. באותו יום שהבן שלי התגייס יצאו צווי הריסה לבית שלי. צריך לענות על הצרכים של הבדואים. אנו לא לוקחים את האדמות לירדן".  

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!