בג"ץ החליט היום (שני) לקבל את המתווה שהציעה המדינה לחלוקת כרטיסים לרכישת מזון למשפחות נזקקות ב-2024, מהתקציב שדרשה מפלגת ש"ס בהסכם הקואליציוני. לפי המתווה יחולקו כרטיסי מזון בשווי 300 מיליון שקלים על ידי משרד הפנים לזכאים באמות המידה שהוגדרו ב-2023, וכוללות זכאים להנחה בארנונה או לקצבאות שונות של הביטוח הלאומי, עם מספר שינויים לטובת מקבלי הבטחת הכנסה ואמהות יחידניות. לצד זאת, 90 מיליון שקלים למיזם לביטחון תזונתי של משרד הרווחה, מתוכם 30 מיליון שקלים לחברה הערבית.
לפי המתווה החדש, שגובש על ידי מנכ"לי משרדי הרווחה והפנים, 90 מיליון שקלים יועברו למיזם לביטחון תזונתי, שבמסגרתו משפחות שמאותרות על ידי מחלקות הרווחה ברשויות המקומיות מקבלות סלי מזון לבתיהן באופן קבוע, לצד הדרכה על תזונה בריאה, התנהלות כלכלית ומיצוי זכויות. המיזם הוא החלופה המועדפת על ידי אנשי המקצוע בתחום הביטחון התזונתי, מכיוון שהוא כולל סיוע רציף ורב-מימדי ולא סיוע כלכלי חד-פעמי. המשמעות היא שתקציבו של המיזם יגדל מ-140 מיליון שקלים ב-2024 ל-230 מיליון שקלים – זינוק של כ-64%. לפי משרד הרווחה, התוספת תאפשר להגדיל את הפרויקט מכ-26 אלף משפחות כיום, לכ-50 אלף משפחות.
יתרת הסכום שהוקצה ל-2024, בסך 210 מיליון שקלים, יועברו לכרטיסי מזון על ידי משרד הפנים באמות מידה דומות לחלוקת התווים ב-2023, שכללו זכאי הנחות בארנונה ומקבלי קצבאות ביטוח לאומי, עם שיפורים לטובת מקבלי קצבאות: הזכאים לגמלת הבטחת הכנסה יקבלו תווים בהיקף מלא בדומה לשאר הזכאים, ולא מחצית כפי שהיה באמות המידה. עוד נקבע שתבוטל הגבלת הזכאות לשני ילדים בלבד אשר נהגה לגבי זכאים לגמלת הבטחת הכנסה וזכאים לדמי מזונות כמוגדר באמות המידה.
לסכום זה יצטרפו גם 90 מיליון שקלים מיתרות התקציב שהוקצה לכרטיסי המזון ב-2023, כלומר בסך הכול יחולקו כרטיסי מזון בשווי 300 מיליון שקלים. לפי המתווה, הסכומים יחולקו תחילה למי שקיבל/ה סיוע חלקי, כך שיקבל סיוע מלא, והסכום הנותר יחולק לכלל הזכאים ב-2023. במקביל צוין בעדכון המדינה לבית המשפט שמשרד הפנים פועל כדי למצות את העברת הכספים לכלל הזכאים שעדיין לא אותרו, מהם רבים בדואים בנגב שמתגוררים בשטחים ללא רשות מקומית, וכן פועל לבירור פניות של אזרחים שטוענים לזכאות.
עוד נקבע במתווה החדש שכל סכום שייועד למטרה של ביטחון תזונתי מ-2025 ואילך, יועבר באמצעות משרד הרווחה לפי קריטריונים של ביטחון תזונתי בלבד, ולא זכאות להנחות בארנונה.
בדיון שהתקיים היום בפני השופטים דפנה ברק-ארז, דוד מינץ ויעל וילנר, הם הודיעו על כוונתם לקבל את המתווה, וזאת בהסכמתם של העותרים נגד המתווה המקורי לחלוקת כרטיסי המזון – התנועה לאיכות השלטון ועמותת חדו"ש (חופש דת ושוויון). השופטים אמרו בדיון שיתנו פסק דין בנושא בהקדם. בחדו"ש אמרו שהמתווה עונה על חלק ניכר מדרישות העתירה.
עתירת התנועה לאיכות השלטון הוגשה באוגוסט 2023, וחדו"ש הצטרפו אליה בספטמבר 2023, לאחר שוועדת הכספים אישרה להעביר 400 מיליון שקלים לחלוקה מיידית – ו-600 מיליון ב-2024 – באמצעות כרטיסים מגנטים, כחלק מההסכמים הקואליציוניים, תחת סעיף שכותרתו "ביטחון תזונתי". זאת בדומה לחלוקת כרטיסים מגנטיים למשפחות נזקקות בתקופת הקורונה, שהוביל שר הפנים דאז אריה דרעי, לפי קריטריון של זכאות להנחה בארנונה.
בעתירת חדו"ש נטען שכל הגורמים המקצועיים, מצביעים על כך שחלוקת כרטיסי מזון פעם או פעמיים בשנה אינה מקדמת ביטחון תזונתי. החלופה עליה המליצו רוב המומחים בתחום היא להגדיל את התקציב והיקפי הפעילות של המיזם הלאומי לביטחון תזונתי, שבמסגרתו מאותרות משפחות החיות בהיעדר ביטחון תזונתי. בתגובה טענו במשרדי הממשלה שהנחה בארנונה מאפשרת העברה יעילה של סיוע למספר גדול של אנשים ללא צורך במיון ואיתור, בעוד איתור המשפחות למיזם לביטחון תזונתי הוא מורכב יותר ונעשה באמצעות המחלקות לשירותים חברתיים ברשויות המקומיות.
עוד נטען בעתירה שההחלטה לחלק את הכרטיסים דרך משרד הפנים והקריטריונים שהנחו את המדינה לחלוקת הכרטיסים מפלים לטובה את הציבור החרדי, וכי הקריטריון העיקרי שנקבע לקבלת כרטיסי המזון: זכאות של 70% הנחה בארנונה, אינו רלוונטי לסוגיית הביטחון התזונתי, והוא נבחר רק משום שהוא מקנה הנחות בעיקר למשפחות חרדיות, אשר אמנם הכנסתן נמוכה, אך ככלל אינן סובלות מאי-ביטחון תזונתי. מאידך נטען לאפליית אזרחים ערבים, בעיקר כאלו שמתגוררים ביישובים לא מוכרים בהם אין רשות מקומית ולכן גם אין הנחה בארנונה.
בג"צ דרש ממשרדי הממשלה לתקן את הקריטריונים שנקבעו באופן שמכליל בהם יותר אנשים עם פוטנציאל להיעדר ביטחון תזונתי, והם אכן תוקנו בספטמבר 2023. לצד זאת הוציא בג"ץ צו ביניים שמנע את החלוקה לשנת 2024 עד לחשיבה מעמיקה יותר על הקריטריונים ובחינת העברתם למשרד הרווחה. למרות הצורך של רבים הסובלים מהעדר ביטחון תזונתי, המדינה הודיעה במשך שנה שלמה, שלא הספיקה להציג מתווה חלופי. במהלך שנה זו גם קוצץ הסכום המיועד, והועמד על 300 מיליון שקלים נוספים בלבד.
באוקטובר האחרון הוצע מתווה הפשרה של המדינה, שעבר גם כהחלטת ממשלה. גם יו"ר המועצה הלאומית לביטחון תזונתי, פרופ' רוני סטריאר, הודיע על תמיכתו במתווה.
עו"ד אורי הס, מהאגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון: "החלטת בית המשפט היום שמה סוף לעיוות שיצר משרד הפנים, בחלוקת תווי מזון לפי מפתח פוליטי ולא למי שבאמת נזקק לו. החלטה זאת מרחיבה את מעגל מקבלי התווים לאוכלוסיות שהודרו בעבר, ומבטיחה שהתווים יועברו למי שבאמת נזקק להם. אנו מודים לבית המשפט על ההחלטה, ובטוחים שבכך נעשה צדק עבור האוכלוסיות המוחלשות במדינה."
עו"ד ד"ר יפעת סולל, סמנכ"ל עמותת חדו"ש – לחופש דת ושוויון: "מדובר בהישג גדול של הכפלת המיזם לביטחון תזונתי. לא 'מתנות לחג' על שם דרעי, אלא שינוי משמעותי של חייהן של כ-30 אלף משפחות שאכן יזכו לביטחון תזונתי באמצעות תמיכה חודשית, קבלת ארגזי פירות וירוקות וסיוע בניהול ענייניהם הכלכליים. כולי תקוה שהסכום שהתווסף למיזם לביטחון תזונתי בעקבות העתירה יכנס לבסיס התקציב ויתן מענה אמיתי גם לשנים הבאות".
במהלך הדיון הדגישה עו"ד סולל את החשיבות בכך שהממשלה לא תנצל את העובדה שהתקציב לא חולק עד סוף השנה, כדי לצמצמו עוד יותר וכי תעביר את התקציב במלואו למטרה המיועדת – קידום הביטחון התזונתי. השופטת דפנה ברק-ארז אמרה במהלך הדיון כי היא מברכת על התהליך הראוי שהתקיים ומקווה שהפסיקה תסייע בקידום הביטחון התזונתי.
שר הרווחה יעקב מרגי (ש"ס) בירך על ההחלטה: "אני רוצה להודות ליו"ר ש"ס הרב אריה דרעי שנאבק בהסכמים הקואליציוניים של תנועת ש"ס להקצות לנושא הביטחון התזונתי מאות מיליוני שקלים, מתוך תפיסה חברתית ודאגה ומחויבות לחלשים. זוהי בשורה גדולה ומשמעותית שתאפשר לנו להגדיל את מספר המשפחות במיזם מ-26 אלף לכ-50 אלף משפחות הנמצאות בקו העוני ומתמודדות עם אי ביטחון תזונתי".