
ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ראשון) העלאה של דמי הביטוח הלאומי – למשך שנתיים בלבד. זאת לאחר ששר העבודה יואב בן צור אמר ל'דבר' שהעלאת התשלומים לביטוח הלאומי תהיה זמנית, שהוא מקווה שכבר בסוף 2025 "כשהמצב יתייצב" התשלומים ירדו, וכן שהכסף ממנה יגיע לקופת המדינה ולא לביטוח הלאומי. הוועדה גם הפחיתה את חלקם של העובדים החלשים בתשלום. ההעלאה צריכה עוד להיות מאושרת סופית בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת.
התיקון כולל גם הקפאה של גובה קצבאות הילדים לשנת 2025.
הוועדה קבעה כי העלייה תאושר כהוראת שעה לשנתיים בלבד. ככל שהממשלה תרצה להאריך את תוקף ההעלאה בשנה נוספת יידרש אישור של הוועדה, וזה יינתן לכל היותר פעמיים. זאת לעומת נוסח ההצעה המקורי, שקבע כי דמי הביטוח לשכירים ולעצמאים המשולמים בגין שכר של עד 7,522 שקלים בחודש יעלו לצמיתות ב-1.6% ויתחלקו באופן שווה בין העובד למעסיק. נציג משרד האוצר אמר בדיון כי ככל שהתיקון לא יוארך, הממשלה תצטרך להצביע על מקור תקציבי חלופי בשווי 5 מיליארד שקלים בשנה.
עוד נקבע כי עובדים שמרוויחים עד גובה מדרגת השכר הנמוכה (7,522 שקלים בחודש) יישאו רק ב-40% מעלות התוספת. כך, עובד שמרוויח 7,522 שקלים בחודש ישלם תוספת של 48 שקלים בלבד, במקום 60 שקלים על פי הנוסח המקורי, והמעסיק יישא ביתר העלות – 72 שקלים.
יו"ר הוועדה ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה): "הביטוח הלאומי הוא כלי סוציאלי חשוב של אזרחי ישראל, הוא לא מס הכנסה. לצד ההבנה של מורכבות התקופה וצרכי השעה, עמדנו על כך שאין הצדקה לפגוע באופן קשה וקבוע דווקא בעובדים החלשים. ההצעה שיוצאת תחת ידי הוועדה היא מאוזנת ונכונה יותר".
סמנכ"ל כלכלה ומדיניות בהסתדרות ומנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי, אדם בלומנברג: "אני מברך על החלטת ועדת העבודה והרווחה על ביצוע תיקונים נוספים בחוק דמי ביטוח לאומי לטובת הקלת נטל המיסוי על האדם העובד, וזאת לאור ריבוי הגזרות לקראת 2025. ההסתדרות תמשיך לשמור על העובדים ורווחתם ולפעול להקלה על יוקר המחיה".
נשיא ארגון העצמאים 'להב', עו"ד רועי כהן: ““ההחלטה להעלות את דמי הביטוח הלאומי היא יריקה בפרצוף של ציבור העצמאים בישראל. בזמן שבו דו"ח העוני מתפרסם ומצביע על עלייה חדה בתוחלת העוני בקרב עצמאים בעקבות המלחמה, הממשלה בוחרת להעמיס עלינו עוד ועוד גזירות במקום לסייע ולתמוך. ההחלטה הזו, לצד העלאות המע”מ, הארנונה ומס הבריאות, היא פגיעה ישירה במרקם הכלכלי והחברתי של המדינה”.