דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום רביעי ב' באייר תשפ"ה 30.04.25
22.7°תל אביב
  • 19.8°ירושלים
  • 22.7°תל אביב
  • 23.8°חיפה
  • 22.1°אשדוד
  • 22.0°באר שבע
  • 31.6°אילת
  • 29.7°טבריה
  • 25.5°צפת
  • 23.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

לאחר ש-100 אלף עובדים שבתו: 'פולקסווגן' תימנע מפיטורים ומסגירת מפעלים

לפי הסכמות חדשות בין חברת הרכב הגרמנית הגדולה לנציגות העובדים ולאיגוד, החברה תצמצם 35 אלף משרות - אך הדבר ייעשה רק דרך הצעות לפרישה מוקדמת. הובטח שלא יהיה גל פיטורים עד 2030

עובדי 'פולסווגן' בעצרת מול מפעל של החברה בעיר וולפסבורג בגרמניה, ברקע דגל החברה ודגל מדינת סקסוניה התחתונה בגרמניה, דצמבר 2024 (צילום: Julian Stratenschulte/Pool Photo via AP)
עובדי 'פולסווגן' בעצרת מול מפעל של החברה בעיר וולפסבורג בגרמניה, ברקע דגל החברה ודגל מדינת סקסוניה התחתונה בגרמניה, דצמבר 2024 (צילום: Julian Stratenschulte/Pool Photo via AP)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

יצרנית כלי הרכב הגדולה ביותר אירופה, 'פולקסווגן', הגיעה ביום שישי להסכמות עם נציגות העובדים ועם ארגון העובדים IG Metall, הסכמות שסיכלו איומים של סגירת מפעלים ופיטורים מיידיים של עובדים.

הצדדים הסכימו על קיצוץ מדורג של יותר מ-35 אלף משרות בחברה עד 2030 בתהליך "אחראי חברתית", כדי לחסוך לחברה כ-15 מיליארד יורו. 35 אלף המשרות יצטמצמו באמצעות הצעות לפרישה מוקדמת, ועד 2030 החברה לא תוכל לפטר עובדים לטובת הצמצומים.

עוד נקבע כי תוספת השכר על סך 5%, שסוכם עליה בעבר, תוקפא ב-2025 וב-2026. מספר משרות המתמחה המוצעות בכל שנה במפעלים בגרמניה יקטן מ-1,400 ל-600 החל מ-2026 והחברה תבחן האם להעביר חלק מפעילות הייצור למקסיקו.

פולקסוואן הצהירה לפני מספר חודשים שבכוונתה לסגור עד שלושה מפעלים בגרמניה, ולקצץ 10% בשכר העובדים. המשא ומתן עם נציגות העובדים החל בספטמבר, ובמהלכו נקטה נציגות העובדים במספר "שביתות אזהרה" מוגבלות בזמן, שבהן לקחו חלק במשך תקופת המאבק כמאה אלף עובדים. באיגוד העובדים מסרו כי ללא שביתות אזהרה אלו, לא ניתן היה להשיג פריצת דרך במשא ומתן. ההסכמות הושגו לאחר מו"מ מרתוני בן 70 שעות.

ראשת נציגות העובדים של פולקסווגן, דניאלה קוואלו, בירכה על ההגעה להסכמות: "שום אתר לא ייסגר, אף אחד לא יפוטר מסיבות תפעוליות, והסכם השכר בחברה הובטח לטווח הארוך. השגנו פיתרון יציב בתנאים כלכליים קשים ביותר. למרות שיש בהסכם ויתורים קולקטיביים, הם אפשרו בסולידריות שימור של כל מפעלי הייצור, ושמירה על ביטחון תעסוקתי עד סוף 2030".

מנכ"ל קבוצת פולקסווגן, אוליבר בלום: "ההסכם הוא אות חשוב לכדאיות העתידית של מותג פולקסווגן". קנצלר גרמניה מהמפלגה הסוציאל דמוקרטית, אולף שולץ, בירך אף הוא על ההסכמות, ותיאר אותן כ"פתרון טוב ומקובל מבחינה חברתית".

קבוצת פולקסווגן, הכוללת גם את אאודי ופורשה, היא המעסיקה הגדולה ביותר בגרמניה,  עם יותר מ-300 אלף עובדים. כ-120 אלף מהם מכוסים בהסכמים קיבוציים. הסכם ההתייעלות מגיע בעקבות ההתמודדות של יצרניות הרכב האירופאיות עם הירידה בביקוש ועלויות הייצור הגבוהות, הנובעות בין היתר מעליית מחירי חומרי הגלם, מהתחרות מצד חברות הרכב הסיניות ומהמעבר האיטי מהצפוי של השוק לרכבים חשמליים.

הירידה בביקושים משפיעה לא רק על גרמניה, אלא גם על תעשיות הרכב במדינות אירופיות אחרות כמו איטליה, צרפת ובלגיה, המתמודדות אף הן עם צניחה במכירות. בשבוע שעבר הודיעה ראש הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, שתוביל תהליך של דיאלוג אסטרטגי על עתיד תעשיית הרכב האירופית. פון דר ליין מתמודדת בין היתר עם לחצים מצד גורמים בימין ובמרכז-ימין באיחוד, שקוראים לבטל או לרכך יעדי צמצום פליטות ויעדים ירוקים אחרים לתעשיית הרכב.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!