עמותת 'חברים לרפואה' מצפה לעלייה בביקוש לתרופות מחולים נזקקים בשנה הקרובה. "יותר ויותר משפחות צריכות לבחור בין תרופות לבין מזון וצרכים בסיסיים נוספים", אמר ברוך ליברמן, מנכ"ל העמותה, בכנס הראשון של העמותה, שמחלקת תרופות לכ-7,000 חולים בחודש וביניהן תרופות מצילי חיים.
שר הבריאות אוריאל בוסו הודה בכנס כי "למרות שבמשרד הבריאות חולמים שכל אזרח יקבל את התרופה שהוא זקוק לה, המציאות רחוקה מכך. אנחנו יודעים שהמענים הציבוריים לא יכולים להיות מושלמים ושיש אנשים שייפלו בין הכיסאות, בין אם עדיין לא התעדכן הסל או אם התרופה לא נכנסה לסל בשנה מסוימת, לכן מאוד משמעותי לדעת שיש רשת ביטחון".
עבור מטופלים שאינם זוכים למענה דרך סל התרופות, העמותה מסייעת בכמה דרכים: לחלק מהחולים היא משיגה את התרופה כתרומה מחברת התרופות, והשנה חולקו תרופות בתרומה מהחברות בשווי של כ-40 מיליון שקלים. מטופלים שמשתייכים ל-60% מהאוכלוסייה שמחזיק בביטוח בריאות משלים יכולים לרכוש דרכו את תרופותיהם, אבל בהשתתפות עצמית גבוהה מאוד, והעמותה תומכת כספית במטופלים כאלה מתוך קרן סיוע של חצי מיליון שקלים.
העמותה גם מעניקה ליווי משפטי חינמית לחולים שיטבעו את ועדות החריגים של קופות החולים או את נציבת קבילות הציבור של משרד הבריאות בדרישה למימון תרופות שלא בסל התרופות. לפי פסק דין חוקתי, על קופת החולים לממן תרופה שהוכח שעוזרת למטופל אם אין חלופה שבסל – אבל, כמובן, זה רלוונטי רק אחרי שהמטופל כבר הצליח לרכוש את התרופה בדרכים אחרות ולצרוך אותה.
קבוצה נוספת שאליה העמותה מסייעת היא מטופלים שתרופתם כלולה בסל התרופות, אך בהשתתפות עצמית גבוהה. קופות החולים מציבות תקרת השתתפות עצמית של 1,000 עד 1,300 שקלים ברבעון למטופל, וליברמן מעריך כי עשרות אלפי חולים בישראל נמנעים מקניית תרופות בגלל השתתפות עצמית. "כשיש יותר מילד אחד מהמשפחה עם מחלה כמו קרוהן או כוליטיס, או שצרכים זריקות הורמונים בגלל תסמונת גנטית, ההשתתפויות העצמיות מגיעות לאלפי שקלים בחודש. אלו הוצאות שגם משפחה עובדת מתקשה לעמוד בהן, ובסוף הילדים לא מקבלים את התרופה למרות שהוא אמור לקבל אותו על פי סל הבריאות". חלק ממטופלים אלה נעזרים על ידי קרן הסיוע של העמותה, וחלק מקבלים את תרופותיהם ישירות מבית המרקחת שהעמותה מפעילה על בסיס תרומות.
על מנת לעמוד בעלייה הצפויה בביקוש לתמיכה השנה, העמותה השיקה קמפיין להגברת המודעות לתרומת תרופות מיותרות מבתיהם. העמותה מחזיקה יותר מ-1,000 נקודות איסוף תרופות ברחבי הארץ, כולל בסניפי סופר פארם. העמותה גם תזדקק לעליה בתרומות מחברות התרופות. בסופו של דבר, ליברמן מאמין כי נדרש שינוי במדיניות התרופות בישראל, בין היתר בתמיכה בהצעת חוק שיפטור חולים כרוניים ונכים מתשלום השתתפות עצמית. "לא הגיוני שאנשים חולים יצטרכו לשאת את נטל מחירי התרופות", הוא אומר.