
בג"ץ הכריע היום (חמישי) לאחר דיונים בהרכב מורחב של 9 שופטים כי "חוק בן גביר" בנושא סמכותו של השר לביטחון לאומי על המשטרה, הוא קביל ברובו. השופטים קבעו כי לשר מותר להתוות את מדיניות המשטרה, אך יש לבטל את הסעיף בחוק שמקנה לו את היכולת להתוות מדיניות בנושא חקירות, ובכך קיבלה את עמדת היועצת המשפטית לממשלה.
הסמכות שבג"ץ אישר לשר בנושא התוויית מדיניות המשטרה כוללת את קביעת סדרי העדיפויות, תוכניות העבודה, הנחיית המפכ"ל בנושא הוראות כלליות על ארגון המשטרה ומימוש כלל סמכויותיו בכל הנוגע לתקציב המשטרה. עם זאת, השופטים הדגישו כי הסמכות שניתנת בחוק לשר היא להתוות מדיניות כללית ועקרונית בלבד, וכי החוק אוסר על התערבות אופרטיבית בעבודת המשטרה.
נגד תיקון החוק שהגיש בן גביר מיד עם כניסתו לתפקיד, הוגשו 5 עתירות שונות, לפיהן התיקון מאפשר את התערבותו של השר בעבודת המשטרה, מה שמגלם לפיהן פגיעה בעקרונות היסוד של המשטר הדמוקרטי בישראל ובזכויות אדם.
"לאורך השנים הושרשו בשיטתנו עקרונות שלפיהם השר מפקח ומתווה מדיניות, בעוד המשטרה פועלת באופן עצמאי ומקצועי במישור האופרטיבי", כתב השופט (בדימוס) עוזי פוגלמן, שעמד בראשות ההרכב. "עקרונות אלה נועדו להבטיח שהמשטרה תמלא את תפקידה כמשטרה של מדינת ישראל, ולא של ממשלת ישראל. הודגש כי משטרה "מטעם", שמפעילה את סמכויותיה בצורה בררנית ונתונה ללחצים חיצוניים, תאבד את הלגיטימציה הנתונה לה להפעלת הכוח".
לפי השופט אלכס שטיין, שהיה בדעת מיעוט, אסור לפסול סעיף בחוק בהסתמך על "כוונה" שעשויה להיות לשר להשתמש בכוחו להטיית מדיניות החקירות בצורה שיכולה לפגוע באדם או בציבור כלשהו, מאחר והסעיף בחוק מורה כי קביעת המדיניות תיעשה לאחר התייעצות עם היועצת המשפטית לממשלה ושמיעת חוות דעת נוספות.
"בג"ץ שוב הופך את עצמו לריבון, ודורס את רצון הבוחר", הגיב להחלטה השר איתמר בן גביר, למרות שבג"ץ קבע שהסעיפים הנוגעים לקביעת מדיניות כללית הם חוקיים. "ההחלטה החמורה של בג"ץ לעקר את פקודת המשטרה נועדה לעקר את השר מסמכויותיו, ולנסות להקנות לפרקליטות והיועמ"שית שליטה במשטרה. במדינה דמוקרטית מי שמתווה מדיניות למשטרה הוא השר הממונה עליה, אבל את בג"ץ זה כמובן לא מעניין".
חברי הכנסת והניצבים במשטרה בדימוס יואב סגלוביץ' ומיקי לוי (יש עתיד), שהיו שותפים לעתירה, הגדירו את הפסיקה כניצחון. "הזהרנו ששינוי פקודת המשטרה יוביל לפוליטיזציה שלה. התנהלותו של השר בן גביר כבר צובעת את המשטרה בצבע פוליטי", אמר סגלוביץ'. "טוב שבית המשפט קיבל את ההחלטה, אך חבל שנאלצנו להגיע לכך". לוי הוסיף כי "החוק פוגע בעבודת המשטרה. מדיניות חקירה חייבת להיות תחת שלטון החוק ולא לפי תפיסת עולמו של שר עבריין. בג”ץ שוב הציל את המערכת".
״החלטת בג״׳ץ לפסול את סעיף החוק הנוגע לחקירות מתבקשת והכרחית", אמר ח"כ גלעד קריב (הדמוקרטים). "עם זאת, אין להסתפק בפסק הדין. השתלטותו של בן גביר על המשטרה מציבה איום ישיר על הדמוקרטיה ויש לפעול בכל הכלים הציבוריים כדי להביא לסילוק שלו ושל כנופיית להב״ה מלשכת השר״.
"אנו מברכים על קביעת בית המשפט כי המשטרה מחויבת להמשיך לפעול באופן עצמאי, מקצועי וממלכתי, וכי החוק אינו משנה את מערכת היחסים בין הדרג הפוליטי למשטרה", נמסר בתגובה מהתנועה לאיכות השלטון, העותרת המרכזית בתיק. "פסק הדין מהווה אבן דרך חשובה בשמירה על עצמאות המשטרה ומערכת אכיפת החוק בישראל".
ממרכז עדאלה, "המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל", שהיה שותף לעתירה, נמסר כי "כל עוד המשטרה כפופה על פי חוק לשר אשר גייס אותה לצורך רדיפת יריביו הפוליטיים ובראשם הציבור הערבי פלסטיני כולו, אנו צפויים לראות המשך העמקה של שיטור גזעני ופגיעה בשלטון החוק שתוביל גם לעוד פגיעה בחיי אדם."