ההסתדרות הרפואית, משרד הבריאות ומשרד האוצר הסכימו היום (ראשון) על שינויים למתווה הכשרת הרופאים. בכך בא לסיומו סכסוך העבודה שההסתדרות הרפואית הכריזה לפני כחודש.
רופאים מתמחים משישה מקצועות רפואה (ילדים, גינקולוגיה, אורטופדיה, גריאטריה, פסיכיאטריה ופסיכולוגיית ילדים) יעבדו בקהילה במקום בבתי חולים במשך חצי שנה. זו הפעם הראשונה שהדבר קורה בהיקף נכתב, ולא בפיילוטים מצומצמים. המועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית תמשיך להיות אחראית על ההכשרות, והתחייבה לפרסום קריטריונים להתמחות בקהילה וסילבוס לתקופת ההתמחות.
משרד האוצר התחייב להוסיף תקני מתמחים לבתי החולים, כדי למנוע מחסור בכוח אדם בעקבות יציאתם של המתמחים לקהילה. עוד הוסכם שתוקם ועדה לתכנון ההתמחויות ברפואה, שיהיה בה ייצוג להסתדרות הרפואית, לממשלה, למועצה להשכלה גבוהה ולקופות החולים.
השינויים באים על רקע תוכנית של משרד הבריאות להתמודדות עם המחסור הצפוי בכוח אדם רפואי בשנים הקרובות. במשרד שואפים להעלות את מספר הסטודנטים לרפואה מדי שנה מכ-1,100 היום ל-1,700 עד 2027 ול-2,000 עד 2030. במסיבת עיתונאים שנערכה היום אמר שר הבריאות אוריאל בוסו כי תקופת ההתמחות בקהילה "תוביל לשיפור משמעותי בהכשרת הרופאים בישראל".
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, אמר שהשארת האחריות על ההכשרות הרפואיות בידי המועצה המדעית "תשמור על הרמה הרפואית המקצועית שאנחנו גאים בה". הוא הוסיף שהוא תומך בשינויים שדרש משרד הבריאות למתווה ההתמחות: "רופאים צריכים לקבל הכשרה גם בקהילה, רוב הרופאים עובדים בקהילה." פרופ' חגי הודיע במפתיע על תמיכת ההסתדרות הרפואית בשינוי נוסף: ביטול שנת הסטאז', וקיצור משך לימודי הרפואה משבע שנים לשש.
הדוברים התייחסו במסיבת העיתונאים גם לתופעה של עזיבה של רופאים ורופאות את ישראל. מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב: "אנחנו לא נלחמים על כל רופאה ורופא. רוצים שלכל אחד יהיה הזדמנות לממש את הפוטנציאל שלו במערכת הישראלית. עוסקים בנושא, לא ברעש גדול, מדברים עם העובדים בשטח. לא שופטים, לא מבקרים ולא מגנים, אלא אומרים לאנשים: תמשיכו להיות חלק מאיתנו." פרופ' חגי הוסיף כי בהסתדרות הרפואית הקימו ועדת עבודה שמתקשרת עם רופאים ששוקלים לעזוב את הארץ, ואפילו מנסה לשכנע רופאים שכבר עזבו לחזור לישראל.