כמעט מחצית ממפוני הצפון עדיין לא יודעים אם יחזרו לבתיהם או לא, ואם כן, אז מתי. כך על פי סקר שהציג ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), שנערך בחודשים האחרונים בקרב 400 מפונים מהצפון. כ-44% מהמפונים לא יודעים לומר אם ישובו לביתם. 5% החליטו לא לחזור, כאשר קריית שמונה מובילה את הטבלה עם 8% מהתושבים שענו שלא מתכוונים לשוב ולהתגורר בה.
עוד הראה הסקר שמחצית מאלו שמתכוונים לחזור, מתכננים לשוב לבתיהם בחודשיים הקרובים, כלומר עד תחילת מועד החזרה הרשמי ב-1 במרץ כפי שהוכרז אתמול במסיבת העיתונאים של שר האוצר. אלו שלא חוזרים, הדגישו שסיבת היעדר הביטחון וחוסר הוודאות לגביו לחודשים הקרובים והן לטווח הארוך, מונעת מהם לחזור.
מערך המענקים לתושבים החוזרים צפוי להגיע עד ל-100 אלף שקלים למשפחה ממוצעת שתקבל החלטה לחזור במרץ. עם זאת, רוב נשאלי הסקר אמרו שהיקף הפיצויים שהוצע לאורך התקופה לא משקף את הנזק שנגרם. החשש העיקרי הוא שרוב המפונים הדגישו שהיו רוצים להיות מפונים עד סוף הקיץ, כלומר עוד כחצי שנה מיום החזרה בתחילת מרץ, כי רק אז יסתיימו חוזי השכירות שלהם. אלא שככל הנראה מענק החזרה יוכל לכסות רק כ-2 עד 3 חודשי שכירות לכל היותר ולא תהיה להם אפשרות לשבור את החוזה לאחר מכן.
על פי שר הפנים, משה ארבל, ממצאי עבודת השטח של המשרד בשנה האחרונה הראו שהפערים החברתיים בצפון רק התרחבו ושאין טיפול הולם בתושבים של אזורי קו העימות שלא פונו (5 עד 9 ק"מ).
מחקר מקיף שערך מרכז אדוה בשנה האחרונה, שכלל שאלון מפורט בקרב מפונים, העלה שאחד מהיבטי הפגיעה העיקריים שחזרו בקרב המפונים, הוא תחושת חוסר הוודאות הממושכת, התזוזה ממקום למקום ותחושת טראומה מהעזיבה הפתאומית של הבית ברגע אחד.
המלצות המרכז מבקשות להתייחס לטראומה מנקודת מבט מקיפה, שלוקחת תחת שיקול את ההיבטים הלא חומריים של הנזק ולהרחיב את התמיכה למפונים לא רק כפיצוי חד פעמי, אלא, בין היתר לספק תמיכה ממשלתית מתמשכת למפונים שיחזרו ולאלו שייבחרו שלא לשוב.