דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"א בטבת תשפ"ה 21.01.25
19.9°תל אביב
  • 16.1°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 21.0°באר שבע
  • 24.8°אילת
  • 20.5°טבריה
  • 14.1°צפת
  • 21.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
תרבות ומורשת

"בָּרוּךְ אַתָּה בְּבֹאֶךָ": מנזר בן 1,500 שנה נחשף מצפון לקריית גת

בחפירה של רשות העתיקות התגלו רצפת פסיפס צבעונית עם פסוק מספר דברים ביוונית עתיקה, גת משוכללת ומבנים נוספים | מנהלי החפירה: "זהו האתר הגדול והמשמעותי ביותר שנחשף באזור מהתקופות הרומית-והביזנטית"

4.	הפסיפס ששימש כרצפת מנזר (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
4. הפסיפס ששימש כרצפת מנזר (צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות)
אורן דגן

"בָּרוּךְ אַתָּה בְּבֹאֶךָ וּבָרוּךְ אַתָּה בְּצֵאתֶךָ". כך נכתב ביוונית עתיקה הפסוק מספר דברים על רצפת מנזר צבעונית בת כ-1500 שנה, שנחשפה בחפירה גדולה שמנהלת רשות העתיקות עבור רשות מקרקעי ישראל, במסגרת עבודות הפיתוח להקמת שכונת כרמי גת צפון בקריית גת. בחפירה נחשפו שרידים של לפחות עשרה מבנים, ביניהם המנזר, הגת ומבנה מחסנים גדול. המנזר מתוארך לתקופה הביזנטית (מאות 6-5 לסה"נ) והוא חלק מאתר קדום שהתקיים עוד בתקופה הרומית, במשך כ-600 שנה.

הממצאים שנחשפו במנזר ובסביבתו כוללים כמות גדולה של כלים מיובאים, מטבעות, פריטי שיש, כלי זכוכית וכלי מתכת, המעידים על יישוב עשיר ומשמעותי שפעל במקום. פרט לפסוק מספר דברים שנקבע במרכז רצפת הפסיפס, שולבו בה צלבים, אריות, יונים, אמפורה, פרחים ודגמים גיאומטריים.

בנוסף למנזר, נחשפה גם גת משוכללת להכנת יין, אשר נבנתה ותוקנה מספר פעמים. בפסיפס המרצף את תאי התסיסה ואת בור האיגום שולבו אבנים בצבעי לבן וכחול. על גבי הטיח של בורות האיגום ניתן לראות שרידי צבע אדום. רצפתו של בור האיגום הצפוני בנוי לוחות, שיש שעל חלקן ניתן לראות אותיות יווניות אשר שימשו כסימנים לבוני הגת. כל אלה, מעידים כי בבניית ופיתוח גת זו הושקעו זמן, כסף ומאמצים רבים.

"היישוב הקדום ממוקם על ציר דרכים מרכזי, המקשר בין ההר למישור החוף", אומרים שירה ליפשיץ ומעיין מרגוליס, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות. "הוא ככל הנראה שירת את היישובים הקטנים יותר באזור, כמו גם את עוברי הדרך שעברו בו. זהו האתר הגדול והמשמעותי ביותר שנחשף באזור מהתקופות הרומית-והביזנטית. הממצאים מעידים על רצף יישובי, החל מהתקופה הרומית הקדומה (המאה ה-1 לספירה) ועד לסוף התקופה הביזנטית (סוף המאה ה-6 לספירה). בתקופה הביזנטית ניתן לראות התרחבות משמעותית של היישוב, אשר כללה את  בניית המנזר והגת. בנוסף, יש במקום עדויות רבות לייצור כלי חרס מקומי, כמו פסולת בית יוצר, בורות אשפה, כלים מעוותים, ואף מספר כלים הייחודיים לאתר זה".

לדברי סבטלנה טליס, מנהלת מרחב דרום ברשות העתיקות,  "חשיפת האתר מאירה את עושרה ההיסטורי של קריית גת וסביבתה, ושופכת אור על מרכזיותו של האזור בימי קדם. מומחי מנהל השימור של רשות העתיקות יעתיקו את רצפת הפסיפס לשטח פתוח בעיר, על מנת שזו תוצג לציבור."

אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות: "פרויקטי הרחבת היישובים בארץ של רשות מקרקעי ישראל מיצרים הזדמנויות להצצה לעולמם של דורות קדומים. יחד, אנחנו פועלים להציג את הממצאים, כחלק ממדיניות המבקשת לחבר את התושבים לסיפורים ההיסטוריים בקרבת מקום המגורים שלהם".

לדברי ינקי קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, "חשיפת המנזר במהלך עבודות הפיתוח להקמת שכונה חדשה מדגישים את הקשר בין העבר לעתיד ובין שימור לפיתוח.  רשות מקרקעי ישראל משקיעה עשרות מיליונים בשנה בחפירות הצלה בפרויקטים שונים ברחבי הארץ שנועדו לחשוף ולתעד את ההיסטוריה והארכיאולוגיה העשירה שמתחת לשכונות העתיד".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!