
ועדת הכספים של הכנסת אישרה את תקנות מס הרכוש וקרן פיצויים לעסקים שנפגעו במלחמה בחודשים נובמבר ודצמבר. הפיצויים יינתנו בהתאם להנחיות פיקוד העורף, אך כתוצאה מהחלת הסכם הפסקת האש בסוף נובמבר, בחלק מהאזורים חלה ירידה בהיקפי הזכאות, למרות שבחודש נובמבר עדיין התנהלה לחימה.
במהלך הדיון היום (שלישי) ציינו חברי הכנסת ובעלי העסקים בפני אנשי האוצר, כי אומנם החלה הפסקת אש בצפון, אך בפועל במהלך נובמבר עדיין התקיימה לחימה עצימה, ורבים מהעסקים ביישובי הצפון עדיין לא קרובים לחזרה לשגרה מבחינת היקף פעילות. נציג האוצר בוועדה, הסמנכ"ל יוראי מצלאוי, השיב להם כי המתווה "נשען על ההנחיות הביטחוניות שניתנו בפועל".
בתקנות נקבע כי הזכאות למסלול מחזורים תינתן לעסקים ביישובי קו העימות באזור גולן צפון, וכן ליישובים קדמת צבי וקצרין, הממוקמים באזור גולן דרום. למסלול הוצאות מזכות יהיו זכאים עסקים בגליל העליון, כולל צפת ועכו, חיפה והקריות, כולל קריית שמואל וקריית חיים. בגליל העליון חלק מהיישובים מוחרגים נוכח הנחיות פיקוד העורף ופעילות בקרבתם, כך שיהיו זכאים גם הם למסלול מחזורים. ביניהם, היישובים איילת השחר, יסוד המעלה, שדה אליעזר, מירון, כדיתה (לשעבר קדיתא), בר יוחאי, ספסופה ואור הגנוז.
במסגרת התקנות נכלל תיקון הנוגע לחודשים ספטמבר ואוקטובר, במסגרתו הוכנסו לדרישת הוועדה גם השכונות קריית חיים וקריית שמואל למסלול המחזורים המיטיב, שלא היו זכאיות לו עד כה. עסקים בשכונות אלו יוכלו לבחור בין מסלול זה לבין מסלול ההוצאות המזכות.
באגף התקציבים ציינו כי הכללת השכונות במסלול מחזורים תעלה 50 מיליון שקלים בחודשים ספטמבר ואוקטובר, ו-45 מיליון שקלים בחודשים נובמבר ודצמבר. עוד ציין הסמנכ"ל מצלאוי, כי הוארכה הזכאות של מעסיקים במסגרת מסלול שכר באזורים שעליהם חלה זכאות, לשיפוי בגין תשלום שכר להורים שנאלצו שלא להגיע לעבודה נוכח פעילות חלקית בבתי הספר, גם במקרים בהם הלימודים חלו בקפסולות או שהמסגרת פעלה באופן חלקי.
"נלחמים על הפרנסה"
"אחרי שנה ושלושה חודשים של מלחמה בעצימות גבוהה, היה נכון לגבי אותם עסקים שקיבלו עד עתה מסלול מחזורים, שימשיכו לקבל אותו", אמר רועי כהן, נשיא ארגון העצמאים 'להב', והדגיש כי דווקא לקראת הפסקת האש הייתה הגברה של הירי ליישובי הצפון. "יש אנשים שבמהלך התקופה הזו נלחמו על הפרנסה שלהם. לא יקרה כלום אם גם בנובמבר ודצמבר תאפשרו להם לקבל מסלול מחזורים. העובדה שכללתם גם את קריית שמואל וקריית חיים אומרת שיש מי שחושב במשרד האוצר".
סמנכ"ל משרד האוצר מצלאווי השיב להם: "אנחנו מודעים לכך שהפגיעה לא הופסקה, למרות שההנחיות בפועל נעצרו. המתווה נשען על ההנחיות הביטחוניות שניתנו בפועל, ולכן זוהי המתודולוגיה. בערוצים אחרים אנחנו מייצרים מסלול חזרה נכון לעסקים, לא דרך מס רכוש. במסגרת התוכנית הגדולה יותר של החזרה לצפון, יינתנו מענים גם לעניין הזה". מצלאוי ציין כי בחודשים אלה לא היו הנחיות מחמירות מצד פיקוד העורף לגבי יתר דרום הגולן, מלבד היישובים הזכאים, וכי ההנחיות לגבי כלל האזורים נקבעות בהתאם להנחיות פיקוד העורף, שהיו תקפות לפחות בחצי מהתקופה הקובעת.
דדי סוויסה, מנכ"ל פורום העצמאים מבית ההסתדרות, שאל את נציגי האוצר מדוע אין עדיין מתווה פיצויים לחודשי ינואר ופברואר. נציגי האוצר השיבו כי נכון לעכשיו אין מודל פיצוי לחודשים אלו, וכי האוצר ישקול זאת רק בסוף חודש פברואר.