מקרים שחושפים את שיתוף הפעולה בין ארגוני הטרור בעזה ולבנון לבין ארגון הסיוע לפליטים פלסטינים, אונר"א, מתוארים בדוח שפרסם UN WATCH, ארגון פיקוח רשמי מטעם האו"ם.
הדוח חושף שורה ארוכה של מפגשים בין בכירי אונר"א למנהיגי ארגוני הטרור. ביוני 2022, מזכ"ל אונר"א, פיליפ לאזריני, הדגיש את חשיבות ה"שותפות" עם ארגוני הטרור בעזה, ונפגש עימם בקביעות במסגרת 'הוועדה המשותפת לפליטים'. בראש הוועדה עומד מחמוד ח'לף, חבר הוועדה המרכזית של 'החזית הדמוקרטית לשחרור פלסטין', המוגדר כארגון טרור על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי.
מנהלי אונר"א נהגו להשתתף בקביעות בכנסים שנתיים של חמאס, שם נדונים עניינים פנימיים של הסוכנות כמו משרות פנויות ובחירות לאיגוד המורים. כך לדוגמה בכנס בשנת 2021, הודיע בכיר חמאס אחמד עבד אל-האדי, על הקמת ועדה משותפת שתפקידה "לפקח על הקשרים עם אונר"א, ולהבטיח שהיא ממלאת את התחייבויותיה".
בפברואר 2022 ביקר מנהל אונר"א, קלאודיו קורדונה, בלבנון. קורדונה, שכיהן בעבר כראש "אמנסטי אינטרנשיונל", הגיע למחנה עין אל-חילווה על מנת להיפגש עם נציגי כמה ארגוני טרור, ביניהם נציגי חמאס, הג'יהאד האסלאמי ואנצאר אללה. בפגישה, הטרוריסטים אמרו: "הסוגיה הפלסטינית בלבנון היא סוגיה פוליטית, ולא ניתן לצמצמה לנושא הומניטרי או ביטחוני". קודם לכן בינואר 2018, נפגש קורדונה עם בכיר חמאס אחמד עבד אל-האדי, שאישר כי ארגוני הטרור תומכים באונר"א, משום שהיא "מהווה עדות חיה לנכבה של 1948".
ממצאי הדוח חושפים כי ארגוני הטרור מצליחים למנוע החלטות שאינן לרוחם באמצעות איומים והפעלת לחץ. כך למשל כאשר אונר"א ניסתה להנפיק תעודות זיהוי ביומטריות למקבלי סיוע, או לפרסם קוד אתי המצהיר על זכויות להט"ב, הצליחו ארגוני הטרור לטרפד את היוזמות באמצעות איומים ישירים על הנהלת הארגון.
בישראל דווח השנה כי כ-10% מעובדי מערכת החינוך של אונר"א ברצועת עזה הם פעילים בארגוני הטרור, ותועדו עשרות מקרים של שימוש שעושה חמאס והג'יהאד האסלאמי במתקני אונר"א בעזה לצורכי מלחמתם בישראל, להסתרת אמצעי לחימה, החזקת חטופים בשבי, ואף ריכוז סיוע הומניטרי שאותו הם בוזזים מהמשאיות ומאזרחי הרצועה. ואולם, ישראל לא חשפה אף פעם את הקשרים האישיים בין מנהיגי אונר"א לבין ראשי ארגוני הטרור כפי שנעשה בדוח.
המשחק הכפול של אונר"א כארגון סיוע בין-לאומי מצד אחד, וארגון פלסטיני התומך את ארגוני הטרור אינו חדש. ישראל פרסמה תיעוד של שימוש של ארגוני טרור באמבולנסים של אונר"א כבר לפני יותר מ-20 שנים, אולם לפני מתקפת 7 באוקטובר, ישראל לא פעלה באופן רשמי וגלוי נגד הארגון. לעומת זאת, UN WATCH ומייסד הארגון הילל נוייר, הרבו להתבטא נגד אונר"א זה שנים רבות. הסקירה על קשרי אונר"א עם הנהגת ארגוני הטרור נעשתה בעשור האחרון בלבד.
אונר"א לכאורה מהווה גוף מטעם האו"ם ואף נושא את האותיות UN בתחילת שמו, אך חריג בנוף. בשונה מכל אגף אחר באו"ם, אונר"א לא מוגדר לפי תחום העיסוק שלו אלא בזהות מטופליו. כמו כן, לאונר"א לא מוגדרות מטרות ספציפיות. פעילותו ממוקדת ב"פליטים פלסטינים" בלבד, מה שמאפשר לעובדיו לפעול במגוון תחומים.
ארגון UN WATCH פועל בארמון האומות בז'נבה שבשוויץ. מייסדו הוא המשפטן היהודי-קנדי הילל נוייר.