דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"א בטבת תשפ"ה 21.01.25
19.9°תל אביב
  • 16.1°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 21.0°באר שבע
  • 24.8°אילת
  • 20.5°טבריה
  • 14.1°צפת
  • 21.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

הונאת הענק בסלייס: 850 מיליון שקלים נגנבו, פנסיות של אלפים בסכנה

כ-7,500 חוסכים נפלו קורבן לתרמית הפיננסית, שמעוררת ביקורת חריפה על הליכי הפיקוח של רשות שוק ההון | בצל החקירה המתמשכת, הנפגעים נותרו ללא ודאות להשבת כספם, שרק כ-10% ממנו הוחזר להם | בת שבע מזוז, אחת הנפגעות: "נעלמה לי הפנסיה, חצי מיליון שקלים. את זה לקחת לי?"

ראש רשות שוק ההון, עמית גל, במסיבת עיתונאים במשרד האוצר בירושלים (צילום ארכיון: חיים גולדברג / פלאש 90)
ראש רשות שוק ההון, עמית גל, במסיבת עיתונאים במשרד האוצר בירושלים (צילום ארכיון: חיים גולדברג / פלאש 90)
יובל לקח
יובל לקח
כתב כלכלה
צרו קשר עם המערכת:

סלייס גמל, בית השקעות המתמחה בקופות גמל וקרנות השתלמות, עומד ככל הנראה במרכז התרמית הפיננסית הגדולה ביותר בתולדות המדינה עם כ-850 מיליון שקלים שעל פי החשדות נגנבו, לא נפתח להם חשבון אישי, ולא התקבלו דוחות עבורם. כ-7,500 לקוחות נמצאים בסכנה, כאשר הפנסיות והחסכונות עבורם חסכו במשך שנים נעלמו. 

החקירה עודנה נמשכת, אך לפי העדויות עיקר קורבנות הפרשה הם גמלאים ואנשים שמצויים בקשיים כלכליים והיו זקוקים להלוואה. סוכני ביטוח ואנשי שיווק, שאינם מסלייס, הציעו הלוואות בריבית נמוכה מאוד עבור הלקוחות, בתנאי שיעבירו את החסכונות שלהם אליהם במסלול "IRA", מסלול המאפשר ניהול אישי. מתוך הכספים האלה הועברה ההלוואה ללקוחות, וחסכונות הועברו לסלייס ומשם לחשבונות בנק בארצות הברית. רבים מהם לא היו מודעים לכך, ואף לא חיפשו "ניהול אישי" אלא אפיק השקעה סולידי. 

מתוך 850 מיליון שקלים, אותרו כ-50% מהסכום והושבו פחות מ-10%. רשות שוק ההון מינתה מנהל ממונה בדצמבר 2023 כדי לעסוק בהשבת הכספים ללקוחות. בינתיים ישנם גמלאים רבים שחיים מקצבת ביטוח לאומי בלבד, רבים מהם עם בעיות רפואיות. גם עבור החוסכים אין הבטחה להשבת הפנסיה שעבורה חסכו במשך שנים.  

בת שבע מזוז, אחת מנפגעות פרשת סלייס, אומרת ל'דבר': "נעלמה לי הפנסיה, חצי מיליון שקלים שאמורים להספיק לסכום חודשי לא גדול. את זה לקחת לי? יש פה פגיעה באנשים עובדים. אני מצפה מהמדינה שתיקח אחריות, אלה חסכונות שנמצאים תחת הפיקוח שלה. אם אני עכשיו לא אוכל לשלם קנס, מישהו במדינה יוותר לי?".

מי יציל את הפנסיה שלי?

סלייס נמצאת בבעלות של שתי משפחות אמידות ובעלות ותק בתחום הביטוח בישראל: טוקטלי וגולדברג. במסגרת הפרשה, 850 מיליון שקלים הוברחו לחשבונות בחו"ל ולא נרשמו לכאורה על פי חוק, מתחת לאפה של רשות שוק ההון, הגוף המפקח מטעם המדינה. הרשות, כמו גופים רבים אחרים, קיבלה התראה כבר בשנת 2022, אך על פי מייצגי הנפגעים לא פעלה בנושא במשך זמן רב. התוצאה: עד היום נשלל רישיונו של סוכן ביטוח אחד בלבד, מתוך רבים שלכאורה הונו את לקוחותיהם. 

לרשות שוק ההון תפקיד רגולטורי קריטי. היא מפקחת על 2.6 טריליון שקלים של הציבור שנמצאים בקרנות פנסיה, קרנות השתלמות, קופות גמל וביטוח. ללא פיקוח מדובר בקרקע פורה לארגוני פשיעה ולעבריינות צווארון לבן. דוח מבקר המדינה שפורסם בינואר 2024 (שנכתב ללא קשר לפרשת סלייס) מצא כשלים בהתנהלות רשות שוק ההון וכן מחסור במשאבים ובכוח אדם.

משרד האוצר בירושלים (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)
משרד האוצר בירושלים (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)

כך, למשל, הרשות הטילה 4 עיצומים כספיים בלבד בגין הפרות בשנים 2015-2022, בסכום כולל של 4.2 מיליון שקלים, סכום זניח ביחס לסכומים הנמצאים בידי החברות המפוקחות. הרשות התמהמה בהליך הערכת סיכונים, אין בידה תמונת מצב עדכנית על הסיכונים בפעילותם של הגופים שבפיקוחה, והיא לא נוהגת לדרוש עדכונים שוטפים מהם בנושא 

השכר הממוצע ברשות שוק ההון לשנת 2022 (16,800 שקלים) היה נמוך בעשרות אחוזים מגופים מקבילים, כמו הרשות לניירות ערך (28,600 שקלים). המשכורת הממוצעת בבנק ישראל גבוהה ביותר מ-100% מברשות שוק הון (35,700). התקציב הכולל של הרשות נמוך גם הוא מהגופים הרגולטורים המקבילים, וכן מספר התקנים. הרשות איישה ב-2022 רק 77% מהתקנים שהוקצו לה. 

"כל הכשלים כבר ידועים"

"אין צורך בוועדת חקירה, כל הכשלים כבר ידועים", מסביר ל'דבר' משה קאשי, ראש תחום פיננסי בלובי 99, "דוח מבקר המדינה פירק את הכשלים, הייתה ועדת כבל, ועדת בלניקוב. צריך לשלול רישיונות, לפעול נגד הסוכנים המדוברים, להטיל עיקולים על משפחת גולדברג. שלילת רישיון לא תחזיר את הכסף אבל היא תהווה הרתעה. צריכה להיות ערבות של המדינה, שאחראית על הפיקוח של החסכונות האלה". 

בדיון שנערך אתמול (שלישי) בועדת המשנה לפיקוח על נותני שירותים פיננסים, סיפר שמואל פיקסמן, סוכן ביטוח שנלחם עבור הנפגעים: "חשפתי את הפרשה ב-2022. לא רק את רשות שוק ההון, את הרשות לניירות ערך, בנק ישראל, לשכת סוכני הביטוח. הצלחתי להעביר משם 17 לקוחות. יכלו לסגור את זה בתוך חודש. מחקו את כל התביעות היצוגיות מול משפחת גולדברג".  

ח"כ יצחק פינדרוס בוועדת הכספים (צילום מתוך ערוץ הכנסת)
ח"כ יצחק פינדרוס בוועדת הכספים (צילום מתוך ערוץ הכנסת)

עו"ד לינור דויטש, מנכלית לובי 99 הפצירה בוועדה להעניק ערבות לנפגעים, לפחות לפורשים: "יש חוק שמחייב אזרחים להפריש לפנסיה, וזו אחריות של המדינה. אי אפשר להשליך לכלבים אנשים שיצאו לפנסיה. איך נישן בלילה כשהכסף שלנו נמצא בשוק ההון". עו"ד זוהר גרינברג, לקוח בסלייס המייצג נפגעים הוסיף "הוגשו עשרות תלונות במשטרה שנסגרו באותו יום, המשטרה אומרת שיש חקירה בתיק אחד. לא מתנהלת כרגע חקירה במשטרה. האנשים ליד הגדר עוצמים את העיניים, רשות שוק ההון לא עשתה כמעט לפני וגם אחרי. יש פה הונאה גדולה פי ארבעה מהפרשה של הבנק למסחר. אם תהיה פגיעה באמון החוסכים זו חד משמעית פגיעה בביטחון המדינה".

ח"כ יצחק פינדרוס (יהדות התורה) תבע מרשות שוק ההון לקחת אחריות: "בסוף האחריות היא שלכם, הכישלון הוא שלכם. מי אמור להגן על הפנסיות שלנו אם לא אתם? אני מתנגד לערבות של המדינה כי זה לא נכון. בא אדם ועושה פשע ועם ישראל כולו צריך לשלם על זה? 

רמי עזריה, ממחלקת הפנסיה ברשות שוק ההון: "אנחנו נמצאים בהליכים עם מספר סוכנים, אנחנו עובדים בכלים הקיימים שלנו, אנחנו לא יכולים לדרוש איך שבא לנו. ללא ספק תמיד אפשר לעשות יותר מהר. בדיעבד היה כשל אבל פעלנו באופן מקצועי. כבר עכשיו ברור מאוד, שאם נזהה מקרים דומים בעתיד הטיפול יהיה מהיר בהרבה".

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!