דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"א בטבת תשפ"ה 21.01.25
19.9°תל אביב
  • 16.1°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 21.0°באר שבע
  • 24.8°אילת
  • 20.5°טבריה
  • 14.1°צפת
  • 21.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
עבודה

משרד העבודה מקדם: מעסיקים יוכלו לגבות מעובדים זרים יותר להוצאות דיור

המהלך עלול להגדיל את הסכום המנוכה ולצמצם את הפער בין הוצאות המעסיקים לסכום המותר כיום | ההצעה כוללות התאמה לפי סוג המגורים ואזורם, ביטול הבחנות בין ענפי תעסוקה והכללת עלויות נוספות כמו ארנונה וחשמל

עובדים זרים בישראל (צילום: משה שי/ פלאש 90I)
עובדים זרים בישראל (צילום: משה שי/ פלאש 90I)
ניצן צבי כהן
ניצן צבי כהן
כתב לענייני עבודה
צרו קשר עם המערכת:

משרד העבודה פרסם אתמול (רביעי) להערות הציבור המלצות מדיניות לעדכון שיעורי הניכוי שמשכורתם של עובדים זרים, כך שישקפו את החזר הוצאות המגורים של המעסיקים. ההמלצות מבקשות לאפשר למעסיקים לנכות מאות שקלים נוספים משכר העובדים כדי להתאים את הסכומים להוצאות בפועל.

כיום מחויבים מעסיקים של עובדים זרים לספק להם מגורים הולמים, בהתאם לתקנות המפרטות את התנאים והדרישות למגורים, כמו אספקת חשמל ומים, שטחי מחיה בגודל מינימלי, מתקנים, ריהוט ומוצרי חשמל. החוק מתיר למעסיקים לנכות סכומים קבועים משכר העובדים כדי לממן את ההוצאות הללו.

נכון להיום, מעסיקים רשאים לנכות משכר העובדים סכום שבין 305 ל-560 שקלים עבור הוצאות דיור (בחלק מהמקרים, כמו בעובדי סיעוד או בענף החקלאות, הסכומים נמוכים יותר). בנוסף, ניתן לנכות עד 107.3 שקלים להוצאות נלוות. סכומים אלו מבוססים על הצמדה למדד המחירים לצרכן ומדד השכירות. עם זאת, צוות בינמשרדי הכולל נציגים ממשרד העבודה, משרד האוצר ורשות האוכלוסין מצא כי הוצאות הדיור בפועל גבוהות בכ-931 מיליון שקלים מהסכומים שמעסיקים מורשים לגבות.

על פי ההצעה החדשה, חישוב סכומי הניכוי יתבסס על סוג המגורים המוצעים לעובד. עבור דירות מגורים, הסכום שיותר לנכות ישתנה בהתאם לאזור המגורים בארץ וישוקף למדד המחירים לצרכן. במקרה של מגורים במבנים יבילים, ייקבע סכום אחיד לכל הארץ. ההצעה כוללת את עלויות הארנונה, מים, חשמל וריהוט כחלק מהוצאות הדיור. כמו כן, היא מבקשת לבטל את ההבחנה בין ענפי תעסוקה שונים ובין מבנים שבבעלות המעסיק למבנים שאינם בבעלותו.

הפער בין הניכויים המותרים כיום לעלויות בפועל עומד על כ-414 שקלים בממוצע לחודש. במחוז הצפון הפער הוא הנמוך ביותר (כ-290 שקלים), ואילו במחוז תל אביב הוא הגבוה ביותר (כ-560 שקלים). במשרד העבודה ציינו כי: "נראה כי חלופה זו מאזנת באופן המיטבי בין השמירה על זכויות העובדים הזרים להמשך עקרונות התקנות הראשוניות המאפשרות למעסיק לקבל החזר הוצאות הקרוב להוצאותיו בפועל".

תהליך גיבוש ההמלצות כלל דיונים עם מעסיקי עובדים זרים בענפי החקלאות, הבניין והסיעוד, וכן עם ארגוני עובדים ומעסיקים. נוסף לכך, נערך סקר בקרב העובדים הזרים עצמם כדי לאפיין את תנאי המגורים בפועל. ההמלצה שנבחרה נועדה לאזן בין זכויות העובדים לבין מתן מענה להוצאות המעסיקים, מתוך חלופות שעמדו על הפרק, כמו השארת המצב הקיים או גביית מלוא עלויות הדיור משכר העובדים.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!