על רקע הצהרות נשיא ארצות הברית הנכנס דונלד טראמפ בנוגע לגרינלנד, שר החוץ הדני לארס לקה ראסמוסן הצהיר כי דנמרק "פתוחה לדיאלוג" עם ארה"ב על האופן שבו שתי המדינות ישתפו פעולה באזור הארקטי, הכולל את האי הגדול בעולם שנמצא כעת בשליטת דנמרק.
דבריו של השר הדני מגיעים לאחר שורה של גינויים של בכירים אירופים ואמריקאים על התבטאותו של טראמפ בנוגע ל"מעורבות צבאית" בגרינלנד, האי הגדול בעולם, השייך לדנמרק, ועל רקע כוונת ממשלת גרינלנד לערוך משאל עם לעצמאות האי, הנשלט על ידי דנמרק מאז 1386. דנמרק השולטת בגרינלנד היא בעלת ברית ותיקה של ארה"ב, וחברה מייסדת של נאט"ו. גרינלנד מארחת בין היתר בסיס צבאי אמריקאי גדול.
נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ עורר השבוע סערה לאחר שאמר שאינו שולל פעילות צבאית בגרינלנד, אותה הוא ביקש להפוך לחלק מארצות הברית. בימים האחרונים הציג טראמפ את שאיפותיו להגדיל את שטחי ארצות הברית בשורה של התבטאויות שעוררו זעם רב בקרב מנהיגים בעולם, ביניהם גם בעלי ברית בכירים של ארה"ב.
על פי דיווח ב-CNN אנשיו של טראמפ העבירו מסרים לממשלת דנמרק על כך שהוא "רציני" בנוגע לכוונותיו להשתלט על גרינלנד. בדנמרק מודאגים מהמצב, ובוחנים כעת כיצד להגיב מבלי ליצור עימות עם בעלת ברית מרכזית וחברה בכירה בנאט"ו. "האקוסיסטם בו טראמפ דוחף את הרעיון הזה שונה לחלוטין כעת לעומת הפעם הראשונה שדיבר על כך ב-2019", אמר בכיר דני ל-CNN. "זה נראה הרבה יותר רציני כעת", הוסיף בכיר דני אחר.
תחילה העלה את הרעיון שקנדה תצורף לארה"ב כמדינה ה-51 ואף כינה את ראש ממשלתה ג'סטין טרודו "מושל קנדה" – כפי שנהוג לכנות את ראשיהן של 50 מדינות ארה"ב, הצהרה שזכתה לתגובה מוחצת מטרודו לפיה "כמו שאין כדורי שלג בגיהנום, כך אין סיכוי שקנדה תהפוך לחלק מארצות הברית". יש הרואים בהתבטאות השוואה בין הגיהינום לבין ארה"ב. טרודו הוסיף כי "עובדים וקהילות בשתי המדינות שלנו נהנים מהיותם שותפי הסחר והאבטחה הגדולים ביותר זה של זה".
בהמשך העלה טראמפ את האפשרות שארה"ב תשתלט על תעלת פנמה, בטענה שבפועל לא פנמה שולטת בה אלא סין. נזכיר כי ארצות הברית שלטה בתעלת פנמה עד תחילת המאה הנוכחית, ובפנמה ציינו השבוע 25 שנים לשליטה על התעלה המהווה את מקור הפרנסה העיקרי במדינה. אתמול הציע טראמפ לשנות את השם של "מפרץ מקסיקו" ל"מפרץ אמריקה". נשיאת מקסיקו החדשה קלאודיה שיינבאום אמרה בתגובה כי השם "מפרץ מקסיקו" מוכר על ידי האו"ם.
הדבר התמוה ביותר שאמר אתמול טראמפ הוא שהוא לא שולל אפשרות שהצבא האמריקאי תחת פיקודו יפלוש לגרינלנד וישתלט עליו. טראמפ כבר הביע עניין ברכישת האי הזה בכהונתו הקודמת. גורמים רשמיים בדנמרק ובאיחוד האירופי דחו את כוונתו של טראמפ לנכס את גרינלנד לארצות הברית. גם מזכיר המדינה המכהן אנתוני בלינקן דחה בתוקף את הצהרותיו של טראמפ.
קנצלר גרמניה אולף שולץ, הודה הערב כי מנהיגי האיחוד האירופי "לא ממש מבינים" את הצהרותיו של טראמפ על רצונו לספח את גרינלנד וקנדה. הוא ציין כי מנהיגי אירופה דנו בסוגיה, והדגיש ש"גבולות צריך לכבד". שעות לפני כן אמר שר החוץ של צרפת ז'אן-נואל בארוט כי מדינות האיחוד האירופי לא יניחו למדינות אחרות לתקוף את גבולותיו הריבוניים (דנמרק חברה באיחוד), אך הוסיף כי הוא אינו מאמין שארה"ב אכן תפלוש לגרינלנד.
ראש ממשלת גרינלנד, מיוט אגדה קרא השבוע לעצמאות מדנמרק, "שחרור מקבלי הקולוניאליזם" לדבריו בנאום ראש השנה. גרינלנד, האי הגדול בעולם עם אוכלוסייה של כ-60,000 תושבים בלבד, הייתה מושבה דנית עד שזכתה לריבונות חלקית עם פרלמנט משלה בשנת 1979. מערכות הפנים בגרינלנד עצמאיות אולם קופנהגן שולטת על כלכלתה, מדיניות החוץ וההגנה שלה.
"גרינלנד היא המקום שבו מצטלבים שינויי אקלים, משאבים יקרים, גיאופוליטיקה מתוחה ודפוסי סחר חדשים", כך אמר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP פרופסור לביטחון וסביבה באוניברסיטת אוהיו, ג'ף דבלקו. האי הגדול בעולם "עומד במרכז התחרות הגיאופוליטית והגיאו-כלכלית במובנים רבים", בין השאר בגלל שינויי האקלים, אמר פרופ' דבלקו.
חוקרים משווים את גרינלנד ל"מקפיא מלא בכל טוב עם דלת פתוחה" וצופים שההתחממות הגלובלית תהפוך את האי הגדול בעולם לאטרטקטיבי הן מחינת המשאבים שיתגלו בו, והן במיקומו האסטרטגי הסמוך לנתיב הימי הארקטי המתפתח במהירות בכמות הסחורות המועברות דרכו בכל שנה בזכות הפשרת הקרחונים.
פרופ' דבלקו ציין כי תחת שכבת הקרח העבה טמונים בגרינלנד מינרלים נדירים ויקרי ערך הדרושים למגוון טכנולוגיות חדישות, כמו גם אורניום, מיליארדי חביות נפט לא מנוצלות ואספקה עצומה של גז טבעי שבעבר לא היה נגיש. רבים מאותם מינרלים מסופקים כיום בעיקר על ידי סין, כך שמדינות אחרות כמו ארצות הברית מתעניינות, אמר דבלקו.