דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ"א בטבת תשפ"ה 21.01.25
19.9°תל אביב
  • 16.1°ירושלים
  • 19.9°תל אביב
  • 19.1°חיפה
  • 19.4°אשדוד
  • 21.0°באר שבע
  • 24.8°אילת
  • 20.5°טבריה
  • 14.1°צפת
  • 21.0°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
משפט ופלילים

לוין וסער הציגו מתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים וחקיקת חוקי יסוד

שר המשפטים ויו"ר הימין הממלכתי הציגו מתווה חדש להרכב הוועדה ועקרונות לחוק יסוד: החקיקה | השופט עמית ימונה לנשיא בית המשפט העליון | הוסכם כי לא תתאפשר ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, למעט במקרים נדירים ובתמיכת רוב מיוחד | ראש לשכת עוה"ד, עמית בכר: "הצעה מתעתעת ומסוכנת"

שר המשפטים יריב לוין (מימין) ושר החוץ גדעון סער במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)
שר המשפטים יריב לוין (מימין) ושר החוץ גדעון סער במליאת הכנסת (צילום: יונתן זינדל/ פלאש 90)
אור גואטה

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, ושר החוץ ויו"ר הימין הממלכתי, גדעון סער, פרסמו היום (חמישי) מתווה לשינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים ולחקיקת חוק יסוד: החקיקה. ההסכם גובש בעקבות שיחות שקיימו עם השר לשעבר יזהר שי ותא"ל במיל' דדי שמחי, ומתווה פשרה זה נועד להקל על המשבר החוקתי ולהסדיר את המחלוקות סביב דרך בחירת השופטים והחקיקה המשפטית. השופט יצחק עמית ימונה לנשיא בית המשפט העליון.

לפי המתווה החדש, הרכב הוועדה לבחירת שופטים ישתנה באופן מדורג, תוך שמירה על רוב של אנשי מקצוע. ההרכב החדש יכלול שני שרים, שני ח"כים, שני עורכי דין ושלושה שופטים. נציגי לשכת עורכי הדין יוחלפו בשני עורכי דין: אחד שייבחר על ידי הקואליציה והשני על ידי האופוזיציה. עורכי הדין יהיו בעלי ניסיון של לפחות עשר שנים בליטיגציה ולא יוכלו להופיע בבתי המשפט בתקופת כהונתם. בנוסף, יידרש רוב של חמישה חברים לבחירת שופטים בכלל הערכאות, הכולל נציגים מהקואליציה, האופוזיציה והשופטים.

הצעת לוין וסער להרכב הוועדה לבחירת שופטים
הצעת לוין וסער להרכב הוועדה לבחירת שופטים

מנגנון נוסף נועד למנוע שיתוק בבחירת שופטים: אם יחלפו שנה ושני תקנים בבית המשפט העליון יישארו ללא איוש, תינתן אפשרות לקואליציה ולאופוזיציה להציע מועמדים, ומתוך רשימות אלו ייבחרו השופטים בהסכמה עם נציגי בית המשפט. עוד נקבע כי ההרכב החדש ייכנס לתוקפו רק מהכנסת הבאה. ⁠יעוגן בחוק כי נציגי הכנסת בוועדה יהיו אחד מהקואליציה ואחד מהאופוזיציה. זאת, בניגוד למצב הקיים בו החברות חוצת המחנות אינה מוסדרת ואינה מובטחת.

בנוגע לחוק יסוד: החקיקה, השניים סיכמו על קביעת כללים ברורים לחקיקת חוקי יסוד, לתיקונם או לביטולם. בין היתר, חוקי יסוד יוגבלו לנושאים מרכזיים בלבד, דוגמת זהות המדינה וזכויות האדם, והליכי חקיקתם יהיו נבדלים מאלו של חוקים רגילים. הוסכם כי לא תתאפשר ביקורת שיפוטית על חוקי יסוד, למעט במקרים נדירים ובתמיכת רוב מיוחד של שופטי העליון. ביקורת שיפוטית על חקיקה ראשית תיעשה רק בבית המשפט העליון ובתנאי לרוב של לפחות מחצית מכלל שופטיו.

שופט העליון יצחק עמית. (צילום ארכיון: יונתן זינדל/ פלאש90)
שופט העליון יצחק עמית. (צילום ארכיון: יונתן זינדל/ פלאש90)

בנוסף, הוסכם על חקיקת חוק יסוד זכויות האזרח הפלילי, שיהפוך לזכויות חוקתיות את זכויות האזרח בהליך הפלילי, כולל חקירה ומשפט.

הרשות השופטת: "יובהר כי הרשות השופטת שמעה על ההצעה של סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין ויו"ר הימין הממלכתי שר החוץ גדעון סער לראשונה מן התקשורת, במקביל לדיון המתקיים בשעה זו בוועדה לבחירת שופטים. מטעמים מובנים אין באפשרות הרשות השופטת למסור התייחסות בנושא".

ראש לשכת עורכי הדין עמית בכר: "המתווה החדש שפורסם, הוא תרגיל של שר המשפטים ואינו 'פשרה' או 'פתרון למשבר', אלא הצעה מתעתעת ומסוכנת ליישום עקרונות ההפיכה המשטרית, שעיקריה היו פוליטיזציה של בחירת שופטי העליון והגברת כוחה של הממשלה על הרשות השופטת".

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!