דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שבת כ"ה בטבת תשפ"ה 25.01.25
18.6°תל אביב
  • 13.8°ירושלים
  • 18.6°תל אביב
  • 16.6°חיפה
  • 18.9°אשדוד
  • 18.5°באר שבע
  • 21.8°אילת
  • 17.9°טבריה
  • 12.4°צפת
  • 19.6°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
חברה במלחמה

שמורת נחל עיון נפתחה למבקרים: "טוב לראות שהצפון מתעורר"

השמורה הצפונית ביותר בישראל נסגרה למבקרים בתחילת המלחמה ונפתחה רק בסוף השבוע, וישראלים רבים ניצלו את מזג האוויר הנוח לנשום אוויר גלילי וליהנות מהטבע: "האווירה נהדרת, המסלול קליל והנוף יפהפה"

  • משה וגבריאלה ברגר (צילום: יהל פרג')
    משה וגבריאלה ברגר (צילום: יהל פרג')
  • פריד עזאם מאבו סנאן (צילום: יהל פרג')
    פריד עזאם מאבו סנאן (צילום: יהל פרג')
  • ליאור לנדאו (צילום: יהל פרג')
    ליאור לנדאו (צילום: יהל פרג')
  • מירית, גל וליאור מתל אביב (צילום: יהל פרג')
    מירית, גל וליאור מתל אביב (צילום: יהל פרג')
  • משפחת נטשיר (צילום: יהל פרג')
    משפחת נטשיר (צילום: יהל פרג')
  • רמזי בדראן (מימין) ונאג'י רשאש (צילום: יהל פרג')
    רמזי בדראן (מימין) ונאג'י רשאש (צילום: יהל פרג')
יהל פרג'

"האווירה מצוינת, השמורה נפתחה למטיילים", אומר ל'דבר' בשמחה ראמזי בדראן, מנהל שמורת נחל עיון (התנור) ב-33 השנים האחרונות. "הכניסה העליונה סגורה עדיין, אז אי אפשר לעשות מסלול מעגלי, ללכת ולחזור, 2.5 קילומטר לכל כיוון, בקטנה". עוד ועוד מכוניות עמוסות מטיילים וסנדוויצ'ים עם גבינה צהובה ואבוקדו נכנסות לחניון. "לאור ההגבלה של פיקוד העורף, צריך להזמין מראש, אבל אנחנו לא מחזירים אף אחד אחורה".

מנהל השמורה רמזי בדראן (מימין) והפקח נאג'י רשאש. בדראן: "לאור ההגבלה של פיקוד העורף, צריך להזמין מראש, אבל אנחנו לא מחזירים אף אחד אחורה" (צילום: יהל פרג')
מנהל השמורה רמזי בדראן (מימין) והפקח נאג'י רשאש. בדראן: "לאור ההגבלה של פיקוד העורף, צריך להזמין מראש, אבל אנחנו לא מחזירים אף אחד אחורה" (צילום: יהל פרג')

יותר מ-460 ימים הייתה השמורה סגורה למבקרים. במקום מכוניות מטיילים מילאו את מגרש החניה כלי רכב צה"ליים מסוגים שונים והחזירים, הדורבנים, הדלקים והסמורים התרחקו מרעש מכונות המלחמה. חיילי המילואים דן קמחג'י (31) מכפר האורנים ונחמן נתן הרץ (31) מאלעזר נהרגו במאי האחרון מפגיעת כטב"ם ששיגר חיזבאללה בעת מילוי תפקידם במגרש החניה הנטוש.

הבוקר (שבת), יומיים לאחר שנפתחה מחדש האחרונה בשמורות הטבע וגם הצפונית ביותר, אין זכר למלחמה. מזג האוויר חייך למטיילים למרות האזהרות על גשם, ומי שהגיע לא הפסיק להתפעל מהנוף, ממראה החרמון המושלג (והסגור), מהירוק ומהאוויר הקריר שנכנס לריאות. פריד עזאם מאבו סנאן הגיע עם עוד 17 מילדותיו ונכדיו לטייל בשמורה. הוא נשאר בחניון להכין קפה, כי קצת קשה לו ללכת, אבל הוא לא מתלונן. "זה מקום נהדר ואנחנו מתלהבים לבוא. הזדמן לנו להיות כל המשפחה, אז קודם כול יצאנו לטייל".

פריד עזאם מאבו סנאן. "הזדמן לנו להיות כל המשפחה, אז קודם כול יצאנו לטייל" (צילום: יהל פרג')
פריד עזאם מאבו סנאן. "הזדמן לנו להיות כל המשפחה, אז קודם כול יצאנו לטייל" (צילום: יהל פרג')

גבריאלה ומשה ברגר הגיעו מקריית גת לטייל בצפון. הם לקחו צימר בדליית אל-כרמל ונסעו צפונה לראות את הזרימה במפלים. "אנחנו אוהבים להיות פה", מספר ברגר, "אנחנו מטיילים במעיינות, מכאן ניסע לתל דן. טוב לראות שהצפון מתעורר".

משה וגבריאלה ברגר מקריית גת. "אנחנו אוהבים להיות פה" (צילום: יהל פרג')
משה וגבריאלה ברגר מקריית גת. "אנחנו אוהבים להיות פה" (צילום: יהל פרג')

יותר מ-350 אלף מטיילים הגיעו לשמורות ולמסלולים בצפון מאז הפסקת האש, לפי רשות הטבע והגנים, והמספרים צפויים לעלות ככל שהפסקת האש תישמר. מירית וגיל מתל אביב הגיעו לטיול צפוני עם הבת ליאור שתתגייס בקרוב לצה"ל. "האווירה נהדרת, המסלול קליל והנוף יפהפה", אומר גיל. הם לא פחדו להגיע, להפך. "חששנו שאם לא נבוא עכשיו, לא יהיה אפשרי אחר כך", אומרת מירית. "לא ראינו שמפריחים יונים עדיין". "אני מנצלת כל שנייה לפני הגיוס, מאוד מתרגשת", אומרת ליאור, שבונה על רכישת נעלי קיפי בחנות הנעליים של קיבוץ דפנה הסמוך.

משפחת נשטיר: דניאל (מימין), ורד, דימה ואמלי. "העם עם הגליל" (צילום: יהל פרג')
משפחת נשטיר: דניאל (מימין), ורד, דימה ואמלי. "העם עם הגליל" (צילום: יהל פרג')

"אחרי מה שעברנו במוצקין זה שטויות, לא חששנו בכלל להגיע", אומרים ורד ודימה נשטיר, שהגיעו לטייל עם דניאל (9) ואמלי בת השנתיים. "התגעגעתי לעשות מה שרוצים, לטייל", אומר דניאל שבזמן שהסבב העצים בצפון היה הרבה בבית. "ראינו שלושה מפלים, חרקים וחיות בצבעים שונים", הוא מתלהב לספר. "העם עם הגליל", אומרת משפחת נשטיר בחיוך, וחוזרת לטייל.

ליאור לנדאו מגבעת שמואל. "באנו לטייל, להזדהות עם הצפון, ולצ'פר את הילדה" (צילום: יהל פרג')
ליאור לנדאו מגבעת שמואל. "באנו לטייל, להזדהות עם הצפון, ולצ'פר את הילדה" (צילום: יהל פרג')

גל וליאור לנדאו הגיעו כל הדרך מגבעת שמואל כדי לבקר בשבת את הבת שמשרתת במילואים באזור. "באנו לטייל, להזדהות עם הצפון, ולצ'פר את הילדה", אומר ליאור. זה הסבב השלישי של הבת במילואים, השניים הקודמים היו בעזה והנוכחי בצפון. "אחרי הפסקת האש אין חשש, ואם הילדה פה שומרת עלינו, אין לנו שום חשש".

למטיילים בצפון – כאן מופיעה רשימת עסקים שנפגעו במלחמה וכדאי לקנות אצלם.

פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!