
אירוע לזכרה של ד"ר מרים קצ'נסקי ז"ל, מי שהייתה יו"ר מכון לבון – הארכיון ההיסטורי של ההסתדרות, נערך היום (ראשון) בבית ההסתדרות בתל אביב, בנוכחות בכירים, בני משפחה וחברים.
קצ'נסקי (2022-1942) עבדה במשך עשרות שנים ברשת 'עמל' של ההסתדרות כמורה, מחנכת, מפקחת, מנהלת בית ספר ובכירה במטה הרשת. לאחר יציאתה לגמלאות מונתה ליושבת ראש מכון לבון, תפקיד שאותו מילאה בהתנדבות בין השנים 2006 ועד 2021.

"התכנסנו כאן כדי להביע הערכה והוקרה למרים ולפועלה", אמר יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד. "כולנו יודעים להעריך את התרומה האדירה שלה למורשת של ההסתדרות, כמי שהייתה יו"ר מכון לבון המיתולוגית".
באירוע הושק הספר 'כך היינו' מאת מרדכי נאור, בהוצאת "עם עובד". הספר מאגד סיפורים מההיסטוריה של ארץ ישראל ומדינת ישראל בשנותיה הראשונות, והוא הוקדש לזכרה של קצ'נסקי – שהייתה זאת שהציעה לנאור לכתוב את הספר.

סמנכ"לית משאבי אנוש בהסתדרות, אירית פוריין-ויצמן: "כל מה שמרים עשתה, היא עשתה מהלב. הספר היה יוזמה של מרים, אך לצערנו היא לא זכתה לראות את החזון מתממש. הספר מוקדש לזכרה".
יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, אופיר אלקלעי: "זכיתי להכיר את מרים. פגשתי אישה אצילה, מרשימה, שהתייחסה למכון לבון כאילו זה הבית שלה. היא הראתה לי את הכתבים של בן גוריון, את הכרזות ההיסטוריות. הייתה בה אכפתיות כלפי שמירת הערכים של המדינה".
מנהל מכון לבון, ד"ר ערן טל: "אני באופן אישי חב הרבה למרים, וגם המכון חב לה. המכון הוא נכס צאן ברזל, לא רק של תנועת העבודה ושל ההסתדרות, אלא של מדינת ישראל. מרים הייתה אישה חזקה, דעתנית ומשכילה. אנו נמשיך את המורשת שלה".
שמוליק קצ'נסקי, בנה של מרים: "כל מה שאמא עשתה היה במאה אחוז. גם במכון לבון היא הייתה כל כולה, וראתה בכך שליחות".