
"כדי לאפשר למשק לצמוח, צריך להגביל את חלקה של הממשלה בתוצר, זה מנוע הצמיחה שלנו" קבע יואב הכט, נציג אגף התקציבים של משרד האוצר היום (שלישי) בדיון על תקציב 2025 בוועדת הכספים. הוא אמר את הדברים בתגובה לחברי הוועדה שהביעו דאגה מהתקציב המסתמן. ביניהם ח"כ חמד עאמר (ישראל ביתנו) שאמר: "אילו מנועי צמיחה יש בתקציב? מה יביא הכנסות למדינה מלבד העלאות המיסים?".
הכט הציג בוועדה את תמונת המצב הכלכלית ואת התכנון לשנים הקרובות מטעם האוצר. הצמיחה הריאלית (בנטרול השינויים ברמת המחירים) של התוצר לשנת 2024 תעמוד ככל הנראה על 0.4% בלבד, ונחשבת בפועל צמיחה שלילית לנפש, והתחזית לצמיחה בשנת 2025 עומדת על 4.3%.
יחס החוב לתוצר עלה במהלך השנה מ-61.4% (בסוף 2023) לכ-68% בסוף 2024. הכט ציין כי בשונה מהיציאה ממשבר הקורונה, שאופיינה בצמיחה חדה בתוצר (9.3% בשנת 2021), בשנים הקרובות לא צפויה עליה כזו. זאת משום שלמלחמה השלכות ארוכות טווח משמעותיות ובראשן הצורך לגידול קבוע בהוצאות הביטחון.
בדיון הציג נציג האוצר התאמות תקציביות שעתידות להכניס או לחסוך לממשלה 37 מיליארד שקלים. כשליש מההכנסות יבואו מקיצוץ זמני בשכר במגזר הציבורי, כשליש מהן מהפחתה רוחבית במשרדי הממשלה, וכשליש מהעלייה הצפויה בדמי הביטוח הלאומי.
ח"כ נאור שירי (יש עתיד) מחה: "אתה מציג את הקיצוצים כאילו הם דבר טוב. קיצוץ זה לא התייעלות, האזרח בקצה נפגע". הכט השיב כי לדעתו קיצוץ בשכר במגזר הציבורי לא מהווה פגיעה בשירות לאזרח.
כאשר נשאל על ידי ח"כ חמד עאמר אילו מנועי צמיחה למשק יש בתקציב, השיב הכט כי מנוע הצמיחה העיקרי מבחינת האוצר הוא צמצום חלקה של הממשלה בתוצר. לדבריו צמצום זה יאפשר לשוק הפרטי לצמוח, זאת כי "ככל שפעילות הממשלה גדולה היא מגבילה את חלקה של האזרחים. גידול חלקה של הממשלה בתוצר מעיב על האזרחים בטווח הארוך. אנחנו מגדילים הוצאה ממשלתית בעת משבר בלית ברירה, עכשיו הגיעה העת לאזן את התקציב".
בניגוד למשתמע מדברי האוצר, חלקה של ההוצאה הציבורית (הממשלה) מהתוצר בישראל דווקא נמוך מרוב מדינות ה-OECD ומהממוצע באיחוד האירופי. אפילו בשנה הנוכחית, בשעת מלחמה רב חזיתית שגובה הוצאות ביטחון גבוהות, ההוצאה הציבורית בארץ נמוכה יחסית. רובן המכריע של המדינות שחלק הממשלה מהתוצר שלהן נמוך מבישראל הן מהדרום הגלובלי (המזרח התיכון, אפריקה, דרום אמריקה).

ח"כ נעמה לזימי הגיבה לטענות האוצר ביחס להפחתת השכר במגזר הציבורי ולמנועי הצמיחה: "אנשים במגזר הציבורי מתפטרים. איך אפשר להגיד שזה לא פוגע? אין שירות אחד שלא חסרים בו עובדים: מטפלות לגיל הרך, שוטרים, מורות, נהגים, עו"סיות. לפגוע בשכר זה לא הדבר הכי חכם לעשות בשביל צמיחה, שירות לציבור ושיקום. התקציב שעבר הוא ללא מנועי צמיחה וללא מחוללי פריון".