דבר העובדים בארץ ישראל
menu
יום שלישי כ' בשבט תשפ"ה 18.02.25
11.2°תל אביב
  • 10.7°ירושלים
  • 11.2°תל אביב
  • 13.9°חיפה
  • 11.4°אשדוד
  • 10.7°באר שבע
  • 15.3°אילת
  • 15.7°טבריה
  • 10.2°צפת
  • 7.9°לוד
  • IMS הנתונים באדיבות השירות המטאורולוגי הישראלי
histadrut
Created by rgb media Powered by Salamandra
© כל הזכויות שמורות לדבר העובדים בארץ ישראל
כלכלה

במשרד החקלאות מבינים שביטחון מזון מגיע דרך השקעה בחקלאים

במסגרת הוועידה הלאומית לביטחון מזון הוצגו טכנולוגיות ופיתוחים, וכן מכשור ואמצעים לחקלאות, מתוך הבנה שזה בתורו יחזק את הביטחון התזונתי בישראל | שר החקלאות אבי דיכטר: "ניתן לחקלאים את האמצעים לעבוד ולגדל מזון"

חקלאים בשדה בעמק האלה (צילום: פלאש 90)
חקלאים בשדה בעמק האלה (צילום: פלאש 90)
מאיה רונן

מידבור, התחממות ושינויים גיאו פוליטיים הם חלק מהמכשולים שעומדים בפני חקלאים ישראלים בייצור התוצרת שלהם. במשרד החקלאות כבר מבינים, שכדי להגדיל את התוצרת הישראלית צריך לעזור לחקלאים. שר החקלאות אבי דיכטר אמר השבוע בוועידה הלאומית לביטחון מזון וחוסן תזונתי, שארגנה קבוצת שטיר: "ניתן לחקלאים את האמצעים כדי שיוכלו לעבוד ולגדל מזון".

פרופ' אייל שמעוני, ראש תוכנית ביטחון ישראל 2025 במכון שמואל נאמן, אמר בפתח הוועידה: "המטרה של כולנו היא לגבש תוכנית שתבטיח מזון בריא לכל אזרחי המדינה. כזה שיהיה נגיש וזמין תמיד במחיר שווה לכל נפש, גם לדורות הבאים. עלינו לדאוג לצדק תזונתי ותזונה ראויה לכל האנשים בישראל. ישראל מאותגרת גיאופוליטית ואקלימית, אבל הוכחנו כאומה שאנחנו יכולים לעמוד באתגרים כאלה".

ביטחון תזונתי: לא רק במדינות מתפתחות

ביטחון מזון, ביטחון תזונתי ועצמאות מזון עומדים בראש סדר יומן של מדינות בכל העולם. בשנים האחרונות, שוקעת הבנת הקשר בין שינויי האקלים, מזג אוויר קיצוני ושינויים גיאופוליטיים. הצורך להבטיח תזונה בריאה וזמינות של מזון מהווה כיום מנת חלקן של מדינות בעולם המפותח, ולא רק של מדינות אפריקה ודרום אסיה.

בתחילת השבוע, הציג מנהל ביטחון המזון במשרד החקלאות, יובל ליפקין, את תוצרי הביניים של תהליך כתיבת התוכנית הלאומית לביטחון המזון 2050. אתגר ביטחון המזון נוגע להרגלי תזונה, תרבות צריכה, מניעת אובדן מזון, שיפור ממשקים וטכנולוגיה חקלאית וקידום החקלאות המקומית ומחדשת. לשם כך, נדרש שימוש נכון במשאבי הטבע, בקרקע, במים ובאנרגיה, תוך הבטחת קיימות של המשק כולו.

סטודנטים לחקלאות ועובדים תאילנדים במטע בננות על שפת הכנרת (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש90)
סטודנטים לחקלאות ועובדים תאילנדים במטע בננות על שפת הכנרת (צילום: מיכאל גלעדי, פלאש90)

הוועידה מזמנת דיון רב תחומי בשיתוף כל המערכות והגורמים המקצועיים שעוסקים בביטחון מזון בישראל. מפגש מקצועי בין כל העוסקים בתעשיית החקלאות ומזון העתיד. לדברי ליאור כספי, יוזם הוועידה, המפגש בין התחומים יאפשר להמליץ על הדרכים הנכונות, האמצעים, השיטות והפתרונות לביצוע, לקידום ולטיפול מיידי, משמעותי ויעיל בתחום ביטחון המזון בישראל.

במסגרת הוועידה שנמשכה יומיים, הוצגה תערוכה לטכנולוגיות, פיתוחים, מזון חדש, חקלאות, תעשיית המזון, תחליפים, מכשור ואמצעים לחקלאות. כספי הדגיש את חשיבות קיומה של הוועידה דווקא בעיר שדרות: "זהו אירוע גדול ומשמעותי. במיוחד בימים אלה, ברור שביטחון מזון משפיע באופן ישיר על רמת הביטחון הלאומי".

יובל ליפקין, ראש מנהל ביטחון המזון במשרד החקלאות: "אנחנו במשימה לאומית ממדרגה ראשונה. לאחר שנים שבהן בולטת חוסר היכולת של מדינת ישראל להסתכל קדימה, לטווח הארוך, יש לי את הזכות לכתוב את התוכנית לביטחון המזון". לדברי ליפקין, יש חשיבות גדולה לבניית תהליך רחב, הוליסטי, שמשלב את כל המגזרים: הציבורי ובעיקר משרדי הממשלה, המגזר העסקי והשלישי. "מבחינתי זה ההישג האמיתי: אנחנו מצליחים לשבת ביחד ולתכנן את הדברים במשותף".

שר החקלאות אבי דיכטר, בוועידת ביטחון המזון הישראלית (צילום: מאיה רונן)
שר החקלאות אבי דיכטר, בוועידת ביטחון המזון הישראלית (צילום: מאיה רונן)

"מיעדי העשור: להגדיל ב-33% את התוצרת בישראל"

שר החקלאות אבי דיכטר: "קבענו יעדים לעשור הקרוב: להגדיל את התוצרת החקלאית בישראל ב-33%. החקלאים אמרו שבתחום הירקות הם יודעים לעשות את זה בארבע שנים, אבל דרושים להם אמצעי הייצור. אנחנו יוצאים לדרך וניתן לחקלאים את האמצעים כדי שיוכלו לעבוד ולגדל מזון. אנחנו צריכים לתת מענה למדבור, להתחממות, ושינויים גיאופוליטיים. כלל הברזל שלנו הוא שטובת האזרח בישראל שהמדפים יהיו מלאים".

חוקרים ממנהל המחקר החקלאי, מכון וולקני, הציגו בוועידה מחקרים פורצי דרך בתחום גידול המזון והתאמה של זנים לשינויי האקלים. מובילי ענף הפודטק בישראל הציגו את היתרונות של הפודטק הישראלי, דרכים למינוף נכסים מקומיים וגישות חדשות למימון.

דבר היום כל בוקר אצלך במייל
על ידי התחברות אני מאשר/ת את תנאי השימוש באתר
פעמון

כל העדכונים בזמן אמת

הירשמו לקבלת פושים מאתר החדשות ״דבר״

נרשמת!